tiistai 29. maaliskuuta 2011

Sänky ilman päätyä on kuin pää ilman nenää...



Eikös ole vähän näin? Minua tuo päädyttömyys on vaivannut jo vuosia, ja olenkin aika-ajoin etsinyt huutiksesta ja Anno.fi-sivustolta sun muualta 160cm korkeaa vanhaa peiliovea päädyntekoa varten, mutta liian korkeita ovat yleensä kaikki. Niinpä kyllästyin etsintään, ja päätin toteuttaa päädyn muuten. Elloksen kuvastossa joskus ihastelin petivaatekuvissa näkyvää helmipaneelitaustaa, ja siitä kai se ajatus paneelipäädystä jäi johonkin itämään.

Kävin neuvottelemassa paikallisessa K-raudassa sopivasta paneelista, ja tilasin  ET-listojen mdf-helmipaneelia tarvittavan määrän samantien. Reilun 40 euron hinta vähän kirpaisi, mutta eihän siinä vaiheessa enää voi perääntyä! Kastelli-rakentajan Tukun kautta saman määrän  Listatalon mdf-antiikkipaneelia olisi saanut n. 16 eurolla, mutta rahti olisikin ollut 80 euroa.. Huhhuh!! Pieniä määriä ei siis tuota kautta ole kovin kannattavaa hankkia.

Paneelipaketti saapui aikanaan, ja olikin yli 3 metriä pitkää tavaraa, joten oli ilman muuta miehen tehtävä hakea se hoijakka kotiin. Samoin hänen kontolleen jäi taustalevyn hankkiminen, ja lopulta oikeastaan koko päädyn teko ja kaikki loputkin tarvikehankinnat, koska minun taitoni ja fyysiset rajani tulivat vastaan heti alkuunsa... ;) Minä toimin ainoastaan apumiehenänaisena ja taiteellisena projektinjohtajana. Apulaisia vilisi rakennusvaiheessa kolme muutakin, enempi ja vähempi hyödyllisiä.. yksi oleellisimpia tehtäviäni tässä vaiheessa olikin vahtia, etteivät naulapyssyt ja muut kamalat aseet joutuneet osaamattomien käsiin.

Taustalla on siis havuvanerilevy, joka on sahattu sopivan kokoiseksi. Havuvaneri on halpaa, mutta sitä ei tuohon voi näin jälkikäteen suositella, koska se elää ja taipuilee ihan oman mielensä mukaan. Siitä tulikin lisätyötä tähän projektiin, kun piti yrittää kompensoida levyn kieroutta jollain konstilla. Siksipä levyn taakse tehtiin aluksi raudasta jäykistävät "rangat", ja samat raudat jatkuvat myös päädyn etupuolella jalkoina (mies hitsasi lattarautaan 90 asteen kulmat ulkona, ja karkaisi vastahitsatut liitokset upottamalla ne tuoreeltaan hankeen). Eipähän kaadu koko hökötys, jos sänkyä vetää irti seinästä. Valmispäädyissä ei muuten taida olla minkäänlaisia jalkoja, mitä netistä kuvia katselin?!


Kun etupuoli oli saatu paneloitua kokonaan, testattiin päätyä paikalleen. Jotain tuntui vielä puuttuvan - paksuutta lisää, ehdottomasti. Viisisenttistä suoraa listaa päälle ja sivuihin, ja lopputulos oli täsmälleen sitä, mitä pitikin (alunperin oli ollut ajatus laittaa vain pari senttiä leveät listat tuonne reunoihin). 

Työskentelytilat ja -asennot on tosi ammattimaisia, eikös vain... ;)


Ja työolosuhteista tullaankin sopivasti tähän:

Eli en minäkään ihan sivusta katsellen tätä päätyäni saanut, vähän piti jotain sen eteen tehdäkin! Siivotessa meni tovi jos toinenkin, kun olohuonekin näytti paneelien kiinnityksen jälkeen samalta kuin eteinen tuossa yllä olevassa kuvassa. Mutta kyllä kannatti nähdä vaivaa!!! Tykkään lopputuloksesta tosi paljon, ja mieskin on tyytyväinen. Ihmetteli vain, miksen ole tällaista aikaisemmin ehdotellut.

Takana alareunoissa on jalkalistaa varten lovi, joten päädyn saa työnnettyä kiinni seinään. Rautajalkoja pehmentää huopatassut, ettei lattiaan tule naarmuja.

Kummasti se muuttaakin koko makuuhuoneen ilmettä! Olohuoneesta sinne päin on nyt kiva katsella...





Tässäpä makuuhuonetta vielä muutenkin - seinille ja muulle kiinteälle emme voi mitään tehdä, kun vuokratalo on kyseessä, mutta onneksi suurin osa talon sisäseinistä on sentään valkoisia... vanhasta lautalattiasta kyllä tykkään, vaikka onkin kovasti epätasainen ja rakoinen. Siinä on kuitenkin kaunis patina pinnassa! Muista huoneista lattiamateriaali on harmittavasti vaihdettu rumaan muovimattoon, vesivahingon vuoksi kuulemma.

Ei kenelläkään olisi kysyntää noille sinisille yöpöydän valaisimille? Kapeakantaisia hehkulamppuja noissa käytetään, ja sinänsä ihan hyvät ja toimivat valaisimet, mutta väri vähän tökkii, ja uudet on etsinnässä koko ajan.  Nuo ovat jostain kaukaa menneisyydestä, siniseltä kaudelta.... ;)

Yöpöydät on ostettu Citymarketista pari vuotta sitten - maksoivat 30 euroa kappaleelta. Alkuperäiset verhoilut koreissa olivat sinivalkoiset, mutta ompelin niiden tilalle samantien itseä enemmän miellyttävät, tylsät beiget. ;) Siirrettävän kokoinen pyykkikori on käytännön syistä makkarissa ehdoton, sillä pyykkikone sijaitsee ihan toisella puolella taloa. Torkkupeitoista pellavanvärinen raidallinen on ostettu paikallisesta S-marketista (!!) ja virkattu peitto on löytynyt Luleåsta, kirppikseltä. Pellavainen rullattava verho on itse ommeltu Ikean edullisesta pellavasta, ja siitä löytyy oma postauksensa ihan blogin alkutaipaleelta. Teksti-ikkuna on omaa duunailua - poka on kotoa aitasta "pöllitty", teksti Wordin avulla tulosteltu ja lasiin tussilla läpi piirretty.

Mutta ihaillaanpa vielä pikkutovi tätä kauan haaveiltua ja viimein valmistunutta päätyä...




Kokonaisuudessaan päädylle tuli hintaa vajaat 100 euroa, ja siihen upposi:

- paketillinen eli vajaa 2 neliötä mdf-helmipaneelia (päädyn korkeus 100cm, leveys 160cm)
- taakse havuvanerilevy
- lattarautaa yhteensä n. 2,5 metriä
- etureunoihin antiikki- jalkalistaa yhteensä 2,6 metriä
- sivuihin ja yläreunaan suoraa jalkalistaa se sama 2,6 metriä
- viimeistelynaulaimen nauloja, ruuveja, hitsipillejä, huopatassuja...

Kiitos kaunis tästä päädystä kuuluu ihanalle puolisolleni, joka talonrakennusprojektin ohella jaksoi vielä iltaisin väsätä kotona vaimon toiveesta tuollaista turhaketta, ja raahasi vielä kompuraa, naulapyssyä sun muita isoja työkaluja autossaan edestakaisin raksan ja kodin väliä. Tämä on kai sitä arkirakkautta?!

19 kommenttia:

  1. Harmi kun kuvat näkyy vain osa..1 alusta ja 3 kuvakollaasia lopusta...
    Täytyy ihailla miten ehdit koko ajan tehdä kaikkea, minulla kait arkiset askareet lasten kanssa vie suurimman ajan ja energian.

    Mari (joka on koukussa sivuihisi)

    VastaaPoista
  2. Ihana sängynpääty!!! Kukahan meillekkin tekisi tuollaisen. :) Jo kuusivuotta olen päädystä haaveillut. Olen ihan samaa mieltä, että sänky ilman päätyä on, kuin pää ilman nenää. :)

    Tykkään ihan koko kokonaisuudesta... pääty, ikkunanpoka teksteineen, tyynyt,yöpöydät.. kaunista!
    Ja joo, juuri tällainen on sitä arkirakkautta!!

    VastaaPoista
  3. kaunis sängynpääty! kiitos vinkistä ;D taidan esitellä tämän myös mun talonrakentajalle... nim. pääty puuttuu

    VastaaPoista
  4. Ihana sängynpääty. Meidän talonrakennus on ollut valmis jo vuoden, joten nyt olisi jo korkea-aika tehdä sängylle pääty. Kiitos rohkaisusta, pitää alkaa suunnitella.

    VastaaPoista
  5. Siis ihana omalla yksinkertaisella tavalla ja alleviivaan arkirakkauden! Siististi ja simppelisti toteutettu - love it!

    VastaaPoista
  6. Aivan mielettömän hieno! <3 Aivan ihana! <3 Upea! <3 Mäkin tahdon! <3 Wau! <3 Vaihdetaanko, sähän tykkäsit meidän sängystä. Sä saat sen ja mä saan ton päädyn. ;)

    VastaaPoista
  7. Vau, valtava ero ja tosi kaunis tästä päädystä tuli!!!! Ihana puoliso kun jaksaa työn ja raksan oheessa vielä kotona askarrella;) Lattia on komea.

    VastaaPoista
  8. ai että miten ihana sängynpääty ja koko makkari, just mun unelma <3 Osaispa itekki.. meillä mies on kans raksatyöläinen eli taitoa kyllä löytyis ku vaan sais aikaseksi ;)
    Ja kiitos muuten tuosta ikkunateksti-vinkistä.. mä oon jo kauan haaveillu tuollasesta tekstitarrasta mut noinki voi näköjään toteuttaa!!
    Muistakko millasta tussia käytit?:)

    VastaaPoista
  9. Tulipa kyllä kivan näköinen!!! Täälläkin on haaveiltu sängyn päädystä, et mies tekis ku ennättäis, antais tosiaan ilmetta makkariin. Meillä muutenki kaikki sisustus hommelit ihan kesken ja hommamatta.. Talo ilman verhoja on niin paljas.. talo ilman kaikkia mattoja on myös paljas jne...

    VastaaPoista
  10. Noista lampuista - olen useammankin maalannut spreijaamalla kuumuutta kestävällä auton moottorimaalilla. Kulta on vaihtunut harmaaksi ja kupari mustaksi...

    VastaaPoista
  11. Kylläpäs on hieno! Itsellä olisi (itseasiassa ollut jo syksyisen muuton ja remontin jälkeen) suunnitelmissa vastaava sängynpääty. Panelitkin on jo valmiina odottamassa inspiraatiota :) Nyt sainkin sinulta hyviä vinkkejä (mm. nuo rautajalat). Meillä taitaa muutoinkin olla samanlainen maku kun meillä on saman tyyliset yöpöydätkin (citymarketista ostettu jo vuosia sitten). Tosin minulla ei tuo sisustamisinnostus ja taito ole läheskään noin suuri kuin sinulla mutta makkarisi edustaisi aikalailla haaveideni makuuhuonetta.

    VastaaPoista
  12. Oi kun teillä on niin harmonisen näköinen makuuhuone! Mukavasti tuo pääty siihen ilmettä... ja tuo lattia on minustakin ihana, oli sitten miten rosoinen tahansa.

    VastaaPoista
  13. On kyllä mielettömän hieno!! Ja ehdottomasti tuo päädyn paksuus on plussaa! Ja katellinen oon sulle nuin reippaasta remppamiehestä! ;)

    VastaaPoista
  14. Tosi hienon näköinen pääty!

    VastaaPoista
  15. Kivan näköinen siitä tuli, "ryhditti" tosiaan tuota kokonaisuutta kivasti! Kaikkea te osaatte ja ehdittekin... tai ehkä juuri siksi ehtii enemmän jos osaa paremmin. :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos kaikille ihanista kommenteista!! <3<3<3


    Anonyymi-Mari: kokeilin Picasan omaa kuvansiirtotoimintoa, ei näköjään pelaa.. ;) Aluksi kuvat näkyivät mutta hävisivät myöhemmin. Höh.

    nasba: juu minä kyllä todella tykkään teidän sängystä, tai siis niistä päädyistä tietysti, mutta meillä on niin hyvä jenkkisänky että sitä en vaihda.. ;D Ja jos ottaisin sulta päädyt, saisin sängyn kaupan päälle enkä osaisi päättää kummassa nukkuisin: hyvässä sängyssä joka on ruma koska pääty meni nasballe, vai kauniissa sängyssä joka ei välttämättä ole omalle kropalle yhtä mukava. =D

    Anskuli: muistelisin, että kyseessä oli joku ihan tavallinen kapeakärkinen, vedenpitävä merkkaustussi. Ja se alkaa kummasti kuivua kesken tekstauksen, varulta kannattaa ehkä hankkia kaksi samanlaista ettei jää teksti kesken. ;) Tai sitten mulla oli vain huono tussi.

    Laura: saapa nähdä mihin tahtiin sitä itse jaksaa ja pystyy sitten uutta taloa laittelemaan.. no hiljaa hyvä tulee eikös niin! ;)

    Ikuinen vauvakuume: hyvä vinkki - tosin tuo lamppujen muoto ei isommin muutenkaan enää miellytä.. se olisi joka tapauksessa vähintään hyvä ensiapu ongelmaan!

    VastaaPoista
  17. Noniin! Siinä se nyt on!! Ja onnistunut versio! Sopii teille tosi hyvin. Ja tuo valkoinen paneeli on kyllä huomattavasti kivempi kun se meidän kuultovalkoinen.. Ja se että teitte siihen kunnolla paksuutta tuo huomattavan paljon näköä.
    Kiva tuo ikuna ja idea miten oot tekstin siihen tehnyt.. Aina ei tosiaan tarvii tarratekstejä!

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.