lauantai 5. maaliskuuta 2011

Pätkätöitä

Täällä on viime ajat leikelty ja lajiteltu kiivaasti Jofotexilta tulleita kimppakankaita. Nyt on sekin urakka taas ohitse, ja voi rauhoittua muihin asioihin. Pikkuneiti oli kovasti avuksi leikkuutyössä......... 

"Kerrankin pääsee kulkemaan punaista mattoa, kuten arvolleni on sopivaa!"


Ettehän katsoneet taustalla olevaa pahaa siivoa? No hyvä. Siinä tapauksessa uskallan laittaa toisenkin kuvan. Kyllä tuli hyvä näin! ;)


Onneksi isi otti pikkuneidin hoiviinsa, ja sain jatkaa hommia rauhassa. Seuraavana päivänä olohuoneen nurkassa nökötti jo soma pino postipakettja, joiden sisällön olisin kelpuuttanut kyllä omiinkin komeroihini! Ihania kankaita, ja taas siintää mielessä että josko taas joskus... tosin mikäli reklamaatioviestiini kangaspuutteista ja -virheistä ei vastata, oli kyllä viimeinen tilaus, siihen puljuun, tulipa sinne kuinka ihania kankaita tahansa. Hrmph!


Isommalle Matkahuollosta tulleelle Jofotex-laatikollekin löytyi jatkokäyttöä (toinen on jatkokäytössä tuossa alimmaisena kangaslähetyslaatikkona). 


Ja lopuksi sillä oli tosi helppo sytyttää tulet leivinuuniin!

Asiaan. Kirppikseltä ostin joskus H&M:n XS-kokoisen trikoopaidan, kun tuo vaaleanpuna-ruskea-väritys vetoaa minuun aina (lastenvaatteissa). Tytölle ajattelin tuunailla tästä jonkinlaisen tunikan, ja niinpä tein. Tässä kuitenkin paidan alkuperäistä mallia:


Leikkasin hihat irti, ja otin talteen sellaisenaan. Tuossahan ne oli puolipitkät, ja tuollaiselle 104-senttiselle tytölle ne olivat juuri sopivat pitkinä hihoina, vaikkakin aika väljät. Tässä mallaillaan nuppineuloilla kasattuna tuota raakiletta päälle...


Leikkasin siis vapaalla kädellä etu- ja takakappaleen, joihin hyödynsin pääntien nappilistan ja kanttaukset sellaisinaan. Yläosan jouduin tietysti muotoilemaan uudestaan, koska alkuperäisessä muodossaan se olisi ollut ihan liian leveä joka suuntaan. Hihoihin lisäsin myös kuminauhat ranteeseen, etteivät näytä niin leveiltä.

Vähän tuollainen räpöstys siitä omasta mielestä tuli, mutta pääasia että "asiakas" oli ylen onnellinen. Tämä pikkuneiti voisi hipsutella kaiket päivät mekoissa ja tunikoissa, eikä niitä ole vielä lainkaan liikaa - meidän kummankaan mielestä. ;) 




Seuraava pikkuhomma oli tehdä uusi tyynynpäällinen sohvan 50x50cm tyynyyn, ja mielellään vähän kevätväriä kiitos. Ellokselta vuosia sitten tilattua patjaraitakangasta oli parin joutilaan miniverhon verran, joista toisen verhon leikkasin tyynynpäälliseksi. Toinen odottaa vielä inspistä. Voisi tehdä sellaisen putkilotyynyn, vaikka 30x70cm... Tätä päällistä ommellessa tuli mieleen, jotta olisko kysyntää tuollaisen päällisen ompeluohjeille? Tuossa on siis vetskari pohjassa, joten on helposti vaihdettava ja pestävä systeemi. Vai onko tuo niin selkeää pässinlihaa, että jokainen osaa sellaisen hurauttaa ihan ilman ohjeitakin?


Minulla harvoin jää mikään (ompelu)työ keskeneräiseksi, mutta nämä farkkuleggarit ovat lojuneet laatikossa varmaan ainakin puolikkaan vuoden. Nyt kun kerran näihin pätkätöihin aloin, niin hurautin nämäkin lopulta valmiiksi. Kaava on muistaakseni joku pitkiksien kaava, jota olen vähän kaventanut ja pidentänyt. Vyötärölle kaksoisneulatikkaus ja leveä kuminauha, lahkeisiin vain peruskäänne.


Vähän meinasivat jo lyhyeksi jäädä tuolle neidille - sen siitä saa kun kesken jättää! Mutta menee ne hetken vielä. 


Ja mitä nyt vielä! No kun silityslautaan olen ajatellut ommella uuden päällisen jo ainakin kaksi vuotta, mutta kumma kun ei ole tullut tehdyksi. Liian tylsä homma, kai. Meillä tuo lauta on kuitenkin melkein koko ajan esillä, ja kasattunakin se joutuu olemaan keittiön nurkassa erään lipaston ja seinän välissä, ja aina siis silmien alla. Ja se oli ru-ma! Jofotexin tähtipuuvillasta, josta piti tulla meille joulutekstiilejä viime jouluksi (ohoh miten sekin jäi), tekaisin sen uuden päällisen.


Lätkäisin kankaan siihen laudan päälle, leikkasin silmämääräisesti kuuden sentin käännevaralla ympäriinsä ja huolittelin saumurilla kappaleen reunat. Sitten puolentoista sentin käänne ympäriinsä, ja napakka, kapea kuminauha kulkemaan pitkin kujaa.


Tällä lailla sain ommella koko laudansuojuksen käänteen ympäriinsä kerralla, eikä tarvinnut erikseen jättää koloa kuminauhan pujotusta varten - tämä kuva siis sieltä 90 asteen kulmasta laudan päädyssä:


Nyt tuo hökötys ei ahdista ihan niin paljon, vaikka ruma ja hutera lauta onkin. Joskus pitäisi santsata kunnon höyrysilityslautaan - olisihan se sopivaa jo ihan siksikin, että itse rauta on kunnollinen laatukapistus... alentavaahan sen on huteralla vanerilaudalla työskennellä. ;) Hetken saa kuitenkin kelvata näin.

16 kommenttia:

  1. Minä, ihminen joka ei osaa ommella, kiinnitin postauksessa ensimmäiseksi huomioni tuohon yöpukuun. Olen ostanut joskus kirpparilta samanlaisen ja se on jostain syystä mun suosikkeja. Se on neidille vieläkin iso, mutta ei haittaa. :))

    Ja kiitos, minä joka en osaa ommella, haluaisin saada ohjeet siihen tyynynpäälliseen. Ja voisin ottaa ton sun raitatyynynkin. :D

    Ja vanerilauta se on meilläkin. Tosin esillä ehkä 5x vuodessa. Riippuu häistä ja hautajaisista. ;)

    Leggarit on siistit! :)

    VastaaPoista
  2. Kivat nuo leggarit. Itselleni en ikinä pukisi päälle, mutta pikkutytölle olis varmaan just hyvät ihanien tunikoiden kanssa.

    Meillä on mummulta peritty (siis vanha) silityslauta ja saa tällä silitystahdilla ollakin. Lisäksi työkaveri (mies, silittää omat vaatteensa) kertoi, että höyrysilityslauta ei oikeastaan ole hyvä vaan vanerisella siliää helpommin eikä tule sitä ruutukuviota ohuisiin kankaisiin.

    VastaaPoista
  3. Voi jestas miten ahkera immeinen olet!! :) Hienoja ompeluksia kasapäin! Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  4. Ihana postaus!! Kivoja kuvia, vauhtia ja aikaansaannoksia tosi paljon. Vau!!

    VastaaPoista
  5. Ihana illan päätös! :)
    Saankos joskus tulla mukaan kimppatilaukseen mikäli sellasta vielä järjestät?

    Minäkin tänään ompelin tyynynpäälisen.. :) Kauan olin aikonut ommella samaisesta kankaasta verhojen kans..Valmis pala+vetskari odotteli ompelijaa nelisen kuukautta! Tänään työpäivän ja siivousten päätteeksi päätin vielä ommella ja sain sen tehtyä. Pieni homma-mutta sitäkin ärsyttävämpi. :)

    Ei höyrylaudasta jää ruutukuvioa kankaaseen ainakaan minulla(Onkohan tuo Sini-tuotteen tai joku muu "hyvän merkkinen" se on..). Tykkään kovasti, yhdistettynä höyrylautaan. Tuossa se töröttää minullakin valmiudessa! :D lähes aina. :)

    Ihanat nuo lekkarit! Onko tuo kangas farkku trikoota? JA mistä? Mulle kans tuommoset! :)

    VastaaPoista
  6. Minä en ollut pätkätöissä..vaan töissä ja menipä vielä ylitöiksikin! :) Mutta pätkätöitä tein kotona..sen kesken jääneen tyynynpäälisen ja vähän korjausompelua.. Ens viikolla saa aloittaa "puhtaalta pöydältä"! Ja vapaatkin häämöttää alkuviikosta! :D

    VastaaPoista
  7. Kiva paituli ja leggarit ja hieno silityspöydän päällinen. Minä laiskana laittoin omaan silityspöytään yhden kerroksen vanua lisää ja nitojalla kangas kiinni....

    VastaaPoista
  8. Tuo on kyllä kaikista ihanin kuva, missä teidän suloiset pikkuiset on kaikki ahtautuneet samaan pahvilaatikkoon. :)

    VastaaPoista
  9. Mikä ajoitus! Just yritin eilen etsiä ohjetta tyynynpäälliseen, eli ehdottomasti kaivataan ohjetta!!!

    VastaaPoista
  10. Voi, minä olisin tykännyt kans leikellä noit kankaita :D, ehkä sitä joskus saa laittaa vaik sen haaveensa kangaskaupan pystyyn ;)

    Tyynynpäälliso ohjetta vain kehiin. Tollasia juttuja ei montaa ole tullut tehtyä, joten minulle ainakin hyödyksi :)
    (täs yks tyyny odottaa just päällistä).
    Samoin toi laudan päällystäminen tuli oivaan aikaan :D
    Mulla on täs edessä prässiin uus päällinne, vanhan sain jo irrotettua malliks, viel ku en uuden leikkais :)

    VastaaPoista
  11. Sinä se oot reipas tuossa kangastilausten teossa. Kyllä mulla jäis kimppatilaukset ottamatta.. Vaan onko se niin, että siitä saa just sitä kangaskaupan myyjä fiilistä?:)

    Kivoja ompeluksia!

    VastaaPoista
  12. Mulla on ollut >10v käytössä Brabantian leveä höyrysilityslauta ja nyt sain sille kaveriksi Tefalin höyrysilityskeskuksen -kyllä kelpaa! ;-) Vastikään uusin myös päällisen, sattui sopivasti kun oli päälliset ja se väliin tuleva pehmeä kerros (jokin viskoosipehmuste) Kodin1'ssä tarjouksessa.

    VastaaPoista
  13. AnniKa: voin varata sulle alustavan paikan seuraavaan tilaukseen! =) Vastasivat reklamaatioviestiini ja korvaavat puutteet, joten olemme taas väleissä. ;D

    kewa: minäkin aloin harkita nitomista.. pysyisi paremmin paikallaan Tyhmä paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä! ;)

    Sarita: minustakin tuo kuva on niiin ihana <3

    Anna: minusta tuo tilaushomma on ihan mukavaa puuhaa, kankaiden käsittely tietysti on vain murto-osa siitä kaikesta mutta kokonaisuutenakin tuo on mukavaa, kaikkine setvimisineen! :) Aikaa vain kuluu ihan tuhottomasti.

    Op: kade! =D

    VastaaPoista
  14. Ihan hengästytti lukea postaustasi, mistä tuollaisen energiapuuskan itse saisi. Olet tehnyt hurjasti ihania juttuja ja sitten vielä bloggaatkin ne, huimaa!

    Tuosta silityslaudasta, meillä mies silittää kaikki perheen vaatteet ja käytössä on mones höyrylauta. Höyrylaudoissa näyttää olevan miehenmentävä vika, ne eivät kestä käytössä. Mies käyttää ilmeisesti voimaa silitykseen niin paljon, että ne "verkkolaudat" menevät lommolle ja silloin sitten tulee ruutukuviota vaatteisiin. Ja on ihan sama, minkä firman lauta on kyseessä tai halpa tai kallis lauta. En ole vielä miehenkestävää löytänyt;)

    VastaaPoista
  15. moi!
    ihastellu ja katsellut täällä ompeluksiasi..
    vinkkailetko mulle kun teet seuraavaa kangas tilausta niin voisin katsella jos tilaisin samalla kun en mä ymmärrä tuolta ulkomailta tilailla mitään :)

    VastaaPoista
  16. Moikka henuli! Laitatko sähköpostia mulle niin voin varata paikan seuraavassa tilauksessa, joka toteutuu todennäköisesti tässä piakkoin... ilman sähköpostiosoitetta en varaa paikkaa, koska menee niin hankalaksi tilaajien metsästykseksi, jos jokaista täytyy erikseen etsiä pitkin blogimaailmaa. ;) Joten spostia osoitteeseen tosimummo@wippies.fi niin homma selviää sillä!

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.