perjantai 15. lokakuuta 2010

Tätä minä tarkoitin

Yritin joskus kovasti selostaa paksujen saumanalkujen ompelua Elämää Kurjenpolvessa -blogissa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Lupasin havainnollistaa sen kuvin, joten tässäpä se nyt olis. ;) Eli jos ommellaan moninkertaista farkkua, nappilistaista pääntietä trikoovaatteseen (niin että resori on taitettu normaalitaitteluiden lisäksi alkupäässä vielä nurjalle eli on tuplakerrokset ommeltavana) tai muuta paksumpaa aloitusta, työ jää helposti junnaamaan paikallaan, vaikka neula menee läpi ja kone pyörii normaalisti - eli silloin syöttäjät eivät saa kangasta liikkeelle, kun paininjalka on niin vinossa, ja siksi kangas pysyy paikallaan:


Tilannetta voi helpottaa taittelemalla paininjalan takaosan tueksi kankaasta "apulevyn", jolla paininjalan saa vaaka-asentoon sivusta katsottuna.Silloin syöttäjätkin pääsevät käsiksi kankaaseen ja työ lähtee liikkumaan. Bernina Aurora 450:n mukana tuli tällainen lisävaruste, jolla voi korvata sen taitellun kankaan, mutta kangaskin toimii yhtä hyvin:


Tässä paininjalan alle on laitettu kaksi noista levyistä, ja paininjalka on taas vaaka-asennossa. Ja jo lähtee kangas liikkeelle, eikä alkuun muodostu suttua eikä kahtakymmentä tikkiä samaan kohtaan. Sama systeemi toimii sauman lopussakin, kun paininjalka meinaa ajaa tyhjän päälle - levy tai apukangas vain samalla tavalla eteen niin että paininjalka on taas vaakatasossa.


7 kommenttia:

 1. Kappas, näitä juttuja, joita ei vain tule ajatelleeksi, mutta sitten kun joku muu on sen ajatellut, niin se on niin kauniin loogista, että miettii vain, miksei tuota tullut itse ajatelleeksi :D

  Kiitoksia! Ja kuvista myös :)

  VastaaPoista
 2. Mulla on useaan kertaan taiteltu "velourpötikkä" jonka laitan paininjalan alle pönkäksi noissa paksuissa aloituskohdissa.
  Tuollainen levy olis hyvä.

  VastaaPoista
 3. Jee, vihdoinkin vastaus! Ihanaa, kiitos! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitokset etukäteen vinkistä, jahka sellainen päivä koittaa, että vielä pääseen koneen ääreen jotain oikeesti tekemään.=)

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia vinkistä. Oon miettinytkin että tuohon on joku niksi. :-)

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Taas tuli opittua jotain uutta! Osaat muuten neuvoa tosi selkeästi kuvien kera, niin että vähän aloittelijampikin (esim. minä) ymmärtää hyvin ja oikeasti oppii!

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.