perjantai 22. huhtikuuta 2016

Ensimmäinen pihakierros vm. 2016

Ja minä kun luulin, ettei pihassa viherrä vielä muu kuin narsissi-istutuksen katteena ollut sammal - joka sekään ei kyllä enää kovin vihreältä näytä.  


Lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti, ettei asia ollutkaan ihan niin harmaalla tolalla.


Tontin nurkilta siirtämäni poimulehti työntää jo uusia lehtiä! Lamoherukasta puhumattakaan. Se on aina puhkeamassa lehteen, kun toinen puoli pihasta on vielä lumen alla.


Yleisilme on kyllä kellertävän ruskea edelleen, mutta tarvitaan vain muutama lämmin päivä, niin johan alkaa maisema muuttumaan. Huomatkaa kuvassa myös lasten oma maja - metsä on paras leikkipaikka jo ainakin toisessa polvessa!


Etupihan isossa kukkapenkissä rapaperi aikoo nousta talviuniltaan. Minulla oli jalo aikomus siirtää se takapihan hyötytarhan kupeeseen kasvamaan, jotta samalla saisin lisää tilaa kukkapenkkiin, mutta saapa nähdä, miten puutarhurin käy.  Jos se ehtii kovin isoksi ennen kuin ilmat lämpenevät, en taida kehdata enää ryhtyä siirtopuuhiin. Siitä, mikä on oikea ajankohta moisen siirtelylle, ei minulle ole harmainta aavistusta.


Perennoista kevätesikko on jo kovasti tulossa läpi edellisvuoden jäänteiden. Samoin jättilaukka, tuo mukamas pituuskasvusta yli-innostunut tulppaaniksi luulemani kaunokainen, joka paljastui jättilaukaksi vasta ihmeteltyäni "tulppaanin" pitkiä kukkavarsia viime keväänä täällä blogissa. Nähtyäni sitten kuvan jättilaukasta muistin, että olinkin joskus aikaisempina vuosina istuttanut sellaisen sipuleita maahan, mutta unohtanut sitten tyystin koko laukat.Takapihalla kevätvuohenjuuri on herännyt. 

 

Etupiha on vielä varsin ankea ilmestys.Palelevana kesäihmisenä en mene ulos kukkapenkkejäni siivoilemaan, ennen kuin kykynen tekemään sen puutarhahanskat kuivina. Inhoan kylmää, märkää maata. Hinku ulos on kyllä mieletön.
 


Ja täten kirjoitettakoon itselleni muistiin tämäkin vanha viisaus, joka piti olla itsestäänselvyys: suojaa aina omenapuut talveksi!
Liekö työhajamielisyyden syytä vai mitä tässä osoittelisi, mutta ensimmäistä kertaa unohdin perheomenapuumme talvisuojauksen. Kuorethan siitä katosi talven aikana, ja osa oksistakin. Ei paljon ollut kevätleikkauksen tarvetta. Epäilen, elääkö koko puu enää syksyyn.

Syreenit ovat kuitenkin kasvamaan päin, vaikka latvuksen on tästäkin joku tyyppi napsinut. Samoin lehtiä tekee jo Marski-mustaherukka, isotuomipihlajat ja lumipalloheisi.


Oli siellä hyhmäisessä lumisateessa sittenkin jotain vihreää jo. 

11 kommenttia:

 1. Ihanasti jo näkyy eloa sinun puutarhassa. Tämä on parasta aikaa vuodesta, kun saa tutkailla luonnon heräämistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Intoa on enemmän kuin yhteen ihmiseen mahtuu, ja jokainen päivä nostaa uusia yllätyksiä mullasta. Ja toukokuussa vain paranee! <3

   Poista
 2. Ompas kovasti kaikenlaista jo näkösällä. Mulla on vähän sama periaate, että pitäisi edes hitusen lämpimämpi ja kuivempi olla. Hitsit noita jänöjä, meillä kävi yhtä ohraisesti tänä vuonna. Mutta jos vaikka löytyisi joku makeampi lajike tilalle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan positiivinen näkemys omenapuun menetykseen! :)

   Poista
 3. Noo Meillä oli peurat tallonut verkkoaidat maantasalle... Se siitä suojaamisesta :/ Nyt rakennetaan aitaa pihalle ehkä se pitää peurat poissa ja toivon omenapuiden selviävän hengissä :)

  Irma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut omenapuun suojana ainoastaan sitä rungon ympärille kieputettavaa muovista suojusta, ja koskaan ei ole aikaiswmmin tullut vaurioita. On mulla tietysti ollut sitä oksissakin. Pitänee muistaa syksyllä taas asennella niitä spiraaleja!

   Poista
 4. Kevät on kyllä mielenkiintoista aikaa! Itse kierrän joka päivä pihaa ja katselen mitä maasta puskee :). Raparperi on kauneimmillaan kun juuri ja juuri vasta puskee maan alta! Ja kevätkukat ovat muutenkin hentoudessaan ehdottomia suosikkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Ja voi sitä visioiden määrää tässä vaiheessa kevättä! Kaikkia en uskalla siipalle edes kerralla luetella! ;D

   Poista
 5. Voi harmi tuon omenapuun kanssa!

  Minulla ei jotenkin ole ollut virtaa, edes pihahommiin. Sentään omenapuuta rakenneleikkasin tänään. Muuten aika hiljaista. Aina ei vaan lähde :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on ollut tavanomaista paljon vähäenergisempi kevät, ja olen ajatellut sen niin, että viime kesästä ei saanut oikein akkuja ladattua, kun se oli niin surkea, ja tää johtuu siitä. Jospa tulevana kesänä senkin edestä sitten!

   Poista
 6. Sullahan on vaikka ja mitä noussut jo pihassa! Itsekin tein pienen pyörähdyksen kukkapenkeillä niin näkyi sieläkin vihreää monessa kohtaa. Täytyy siirtoistuttaa kukkasia uudelle tontillekin ennen muuttoa niin saa sitten tulevaisuudessa kukkapenkkejäkin ruveta uuteen pihaan suunnitteleen :)

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.