lauantai 30. huhtikuuta 2016

Bokashin ensimmäinen neliviikkoiskatsaus


Siitä on nelisen viikkoa, kun sain kauan ja hartaasti odotetut Bokashi-sankot kodarin pöydän alle. Ensimmäinen aihetta koskeva postaus löytyy täältä. Jos se on mennyt ohi, etkä tiedä, mistä tässä on kysymys, aloita lukemalla se ensimmäinen postaus.




Ensimmäinen pönttö on nyt tyhjennetty ulos, ja toinen aloittaa kaksiviikkoisen muhimisensa avaamattomana. Vaikka alkuun epäilin, että nämä hankkimani sankot ovat aivan liian pieniä kuusihenkisen perheen biojätteille, onkin käynyt ilmi, että koko on aika sopiva. Kun sankoon tungettavat tähteet kuitenkin tiivistetään aina täytön yhteydessä ja sen lisäksi niistä poistuu paljon nestettä alla olevan hanan kautta, käykin niin, että alkuun huimaa vauhtia täyttyvä sanko vetääkin aika näppärästi parin viikon biojätteet.




Siinäpä inhorealistista kuvaa kaksi viikkoa suljetussa astiassa sisätiloissa muhineesta kaalisilpusta, jota sattui jäämään päällimmäiseksi sankoon, kun sitä viimeisen kerran täytin. Mutta vaikka kuskasin pöntön ulos ennen kuin uskalsin raottaa kantta, ja hyvin varovasti nenineni lähestyin tätä näkyä, niin kas kummaa, ei se haissutkaan!




Kaali- ja muuta höttöä peittää valkoinen homeharso, ja tuoksu on kellarimainen. Tumma muru tuossa päällä on sitä EM-rouhetta. Vielä olen laittanut rouhetta yli ohjeen mukaisen määrän, joka on 1-2rkl per litra biojätteitä, mutta kun olen omin silmin todennut systeemin toimivaksi, kokeilen vähentää rouheen määrää ohjeen mukaiseksi.

Mainittakoon sen verran viimeviikoista, että olen siis täyttänyt nyt toista sankoa, ja tämä ensimmäinen on ollut kaksi viikkoa avaamattomana täytettävän sangon takana. Kauheasti on tehnyt mieli avata ja kurkkia, mutta olen malttanut mieleni. Hanasta valutettava, lannoitteeksi sopiva "bokashimehu" on haissut tosi pahalle, ja olenkin todennut, että ilmeisesti joku kerros siellä sangon alimmissa osissa on pilaantunut. Muuten sankosta ei ole tullut minkäänlaisia hajuja, edes silloin, kun nestesäiliö on ollut tyhjentämättä useamman päivän. Tämä uudempi satsi, joka nyt aloittaa kaksiviikkoisen muhimisensa, ei ole missään vaiheessa haissut samanlaiselle kuin ensimmäinen, vaan nesten tuoksu on lievästi hapan, etikkamainen. Ei ollenkaan niin kuvottava kuin ensimmäisessä.

Mutta siis tyhjennykseen. Kun olin todennut avatun sankon tuoksun olevan aika mieto, laskin hanasta loput pahanhajuiset nesteet, ja sen jälkeen kaivoin viimekesäisen multakasan keskelle kuopan, johon kippasin koko bokashiklöntin. Siitä tosiaan tulee aikalailla sankon muotoinen kakku kahdessa viikossa, ja sitä sai vähän lapiolla hajoitella pieneniin osiin. Ulkonäöltään kaikki ruuantähteet ovat edelleen ihan saman näköisiä kuin kompostiin laitettaessa - paitsi raaka lohi näytti kypsältä. Sen jälkeen lappasin multaa päälle, ja annan sen muhia tuolla sisuksissa pari viikkoa. Siinä vaiheessa päästään katsomaan, miltä satsi näyttää kuukauden vanhana, kun sen pitäisi olla valmista kasvualustaa.



Tuo nesteen valuttaminen ei ole kuulunut perheenjäsenten suosikkihetkiin lähiviikkoina. Valittavat, että koko talo haisee, ja kieltämättä tuon ensimmäisen satsin haju oli kyllä voimakas, eikä se tahtonut lähteä muovimukistakaan huuhtelemalla, vaan vaati kunnon käsintiskauksen ja vielä pesun koneessa. Uuden satsin haju ei ole ollenkaan samanlainen, eikä hanan käyttöä ole sakki edes huomannut.



Olen käyttänyt suurimman osan valutetusta bokashimehusta hyödyksi, ja kulkenut kastelukannun kanssa pitkin pihaa - joskus jopa sateessa, mikä varmaan on herättänyt ihmetystä naapureissa, jos ovat sattuneet huomaamaan. Heidän mielenrauhaansa ajatellen laskin eilen mehut rasiaan, ja jätin sen odottamaan parempia ilmoja, kun en kehdannut mennä etupihalle kastelukannun kanssa kaatosateella. Tästä viiden desin satsista saa viisikymmentä litraa ravinteikasta kasteluvettä kasveille.



Tyhjennyksen jälkeen pesin sangon puutarhaletkulla ja jätin sen ulos tuulettumaan. Pitäisikin käydä nyt nuuskimassa, onko haju yhtään lievempi. Vielä tiskaan sen sisällä ihan pesuaineella ja kuumalla vedellä ennen uutta täyttöä.




Yllättävän kivuttomasti tämän pönttöparin kanssa on sujunut. Lapset muistavat aika hyvin huolehtia biojätteensä niille kuuluvaan astiaan, ja mieskin toisinaan - muutaman kerran olen nostanut kahvisuodatinpussin sisuksineen sekajätteestä biojätteeseen ja katsonut moittivasti. Yleinen asenneilmapiiri on kuitenkin myönteinen, hetkellisestä hajusta huolimatta, ja korostan vielä, että sankojen ollessa kodinhoitohuoneen tason alla ilman operointia niistä ei ole kantautunut minkäänlaisia tuoksuja, vaikka minäkin olen niin herkkänenäinen, että voisi kuvitella neljä viikkoa vanhojen kalanroippeiden lentävän kaaressa ulos sisätiloista. Voisin jopa väittää, että tämä systeemi on tullut meille jäädäkseen! Kirsikkana kakussa nämä pöntöt saa siirtää pian ulos tilaa viemästä, sillä lämpimänä vuodenaikana sankot voivat tottakai olla yhtä hyvin ulkonakin, vaikka systeemi toimii moitteettomasti sisälläkin.

Olen korostanut lapsille systeemin etuja ja kertonut, että ihan pian saamme kasvattaa lautaselle jääneissä ruuantähteissä ja kanankoivista irrotetuissa luissa ja nahoissa perunaa ja porkkanaa, mutta tämä osuus asiasta on saanut vähän epäilevää suhtautumista osakseen. Niin puoliso kuin lapsetkin ovat hiukan nyrpisteleet ajatukselle, mutta jos muistetaan, etaikaisemmin jätevedenpuhdistamolta hakemamme multa on tehty ihmisten ulosteista, niin ei kai nuo ruuantähteet sen valossa niin paha juttu olekaan. ;)
 

8 kommenttia:

  1. En tiedä miksi tämä ällöttää mua, mutta samaan aikaan tiedän, että hommaan tollasen itsekin. Odottelin lähinnä sun postausta, että miten tän kanssa sujuu. Bokashimehu kuulostaa sekin etovalle, minkä takia se tod näk on hyvinkin toimivaa. Miten, että mitä jos sen klöntin nakkaisi lehtikompostiin tehtyyn kuoppaan? Mit mielt? Tomisko? Ei mulla ihan aina täällä multakasoja ole. Mistä sä muutin hankit noi pöntöt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Kati! :) Hommasin Saksasta nuo, olivat Ebayssä myynnissä. En tiedä onko laadussa eroja, mutta hintaluokka on muistaakseni sama esim. hyötykasviyhdistyksen tai Viidakkotohtorin vähän pienemmässä aloitussetissä. Pienemmälle perheelle kävisi hyvin se pienempikin. Varmasti toimii yhtä hyvin lehtikompostissakin tai tavallisessa kompostorissa - sehän maatuu vain sitä nopeammin, mitä enemmän sitä on sekoitettu multaan. Näin olen ainakin ymmärtänyt. Kai se saa mullasta jotain eliöitä vauhdittamaan sitä prosessia. Jos on tekeillä istutuskuoppa tms, niin sellaisiinhan tän voi mainiosti kipata myös.

      Poista
  2. Täälläkin bokashoidaan. Olemme saaneet täytettyä nyt 5 astiaa. Olen jo sen verran ikääntynyt ja samalla ehkä alkanut viisastumaan ja oppinut tuntemaan itseäni, että en heti rynnänyt hankkimaan aitoja bokashisankoja, vaan ihan tavisämpäreillä alotin. Tavallisia sankojakaan en heti raaskinut rei'ittää, jos ei homma alkuinnostuksen jälkeen toimikaan, niin jäisi edes ehjät ämpärit! Rouhetta ostin kyllä ja jätesangot ei todellakaan ole haisseet, ei sisällä eikä varastossa. Nyt viikonloppuna tyhjät sangot oli käytetty ja oli pakko alkaa tyhjennyshommiin. Sankojen sisällöt oli painuneet kasaan n. kolmannekseen-puoleen alkuperäisestä, homekuorrutetta oli päällä. Kippasin sisällön kompostiin. Loppujäte oli sen verran märkää ja kun asia oli havaittu toimivaksi ja aikomus on jatkaa bokashi- kompostointia, tilasin mieheltä rei'ityksen toisen ämpärin pohjaan. Nyt olemme siirtyneet astetta edemmäs eli nesteen erotteluun, kuten kuuluukin. Toimiva, hyvä systeemi käytössä tääläkin! Kiitos Tosimummon! Kuten olen jo aiemminkin kertonut, käyn viikottain kurkkailemassa teidän kuulumisianne, kiitos mukavasta blogistasi! -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla että innostus leviää! :) Tää on hyvä syy innostua.

      Poista
  3. Olipas mielenkiintoinen postaus, vaikka en ole ikinä ajatellut tuollaista hankkia, niin herätti kyllä ajatuksia.
    Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
    Hyvää alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tule samantien! :) Kannattaa harkita toisenkin kerran, että hankkisiko kuitenkin bokashin. Tuo on hauskaa hommaa! :)

      Poista
  4. Meillä on kans bokashi käytössä ja kohta saan ekan satsin sekoitella multatehtaaseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa! Ajattelin alkaa lappamaan bokashit isoihin patoihin mullan kanssa sekaisin, saa kesäkukatkin kasvaa bokashissa!

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.