torstai 11. kesäkuuta 2015

Vanhat tutut, aina yhtä ihanat


Joo, nää on jo nähty - tiedän, sori!Mutta kun kesä on ihana, piha on joistain kohdista ihana, kukat on ihania! Pakko kuvata muistoja talven varalle. Näitä on ihana katsella sitten, kun maassa on metrin hanki ja sen alla itkettävä ikirouta. Nyt tämä ulkoileminen on sellaista väri-ilottelua, että oksat pois!


Vielä olisi talon edustalla tilaa laajemmalle kasvivalikoimalle, vaikka osa tyypeistä onkin kiitettävästi levinnyt ja ottanut oman paikkansa vahvasti.

 

 Perheomenapuu palelee kylmässä ja tuulessa, kuten kaikki muukin tässä pihassa, mutta urheasti se kuitenkin työntää kukkaa vieriviereen. Ja tuuli pitää huolen siitä, että kuvasta tulee epätarkka...


Viime kesänä auton ja liinojen avulla ystävän pihasta irti kiskotut norjanangervojen juurakot näyttävät nyt näin komeilta.


Istutusvaiheessa niiden nysäksi leikatuissa varsissa ei juuri elonmerkkejä näkynyt, mutta kylläpä vuodessa tapahtui paljon! Olkoon miten tylsä ja perinteinen pensas tahansa, minä pidän tästä!


Isotuomipihlaja-aidannekin on jokaista vartta myöten hengissä, ja tänä kesänä se jo erottuu hiukan valkoapilamatosta. Viime kesänä piha-aidanteen alkumme näytti lähinnä siltä kuin siinä kasvaisi jotain todella outoa, kun isotuomipihlajan taimet peittyivät valkoapilan villiin kasvustoon, joka nousi reilusti yli kahteenkymmeneen senttiin.


Yläkuvan betoninen sillantekele on naapurin isännältä saatu nurinpäin käännetty betonikourun pätkä, jonka alkuperästä ei ole mitään havaintoa. Mistä lie korjattu talteen, kuten monet muutkin jännät jutut naapurin pihassa.


Hämyvuokot nyt on muuten vaan niin nättejä, että kuvata täytyy. Aina. Joka kesä vähintään kerran.


Etupihan isossa penkissä alkaa olla kuhinaa, ja monenlaista siellä kasvaakin. Nuo on tuonne ihan randomilla istutettu, lähinnä korkeutta silmälläpitäen, muuten noissa ei ole mitään logiikkaa. Vielä ovat hyvin tulleet toimeen keskenään, eikä aluevaltausta muilta tee muut kuin raparperi. Sen saatan ensi keväänä siirtää ihan omaan paikkaansa kasvamaan, jotta se saa levitä rauhassa ja ojennella valtavia lehtiään mihin tahtoo.

Samaisessa penkissä ensimmäisten joukossa elonmerkkejä osoittaa keväällä tämä ripsureunainen tulppaani, jonka muistan olevan Viherpeukaloilta, mutta muuta en siitä muistakaan. Ihana se on, ja sitkeästi on noussut joka kevät uudestaan kasvuun, vaikka tulppaanille kasvupaikka on varmaan turhan kostea.


Japaninakileijassa on varren pituuteen nähden komean kokoiset kukat, ja vaikka ovatkin siniset, tykkään niistä. Hauska sattuma muuten, että ostin tätä jostain viime syksynä alennushintaan, enkä ehtinyt nähdä tämän kukkivan, ja tänä keväänä sain anopilta "jonkun akileijan" siementaimia, ja se näyttäisi olevan tätä samaa.


Tällä tulppaanilla liene jonkin sortin asennevamma, kun kurkottelee kukkavarsiaan yli metrin korkeuteen. Pitäisikin etsiä viime kevään kuvia, kukkiko tämä ja jos, niin millainen tämä olikaan. Näin pitkiä kukkavarsia se ei varmasti ole aikaisemmin tehnyt, silloin muistaisin tämän tapauksen kyllä!


Tien varressa alkaa kivikko olla sen näköinen, että sinne on jotain istutettukin.


Pari vuotta siihen meni, että kasvit alkoivat erottumaan, ja vielä ne tuosta kasvavat lisääkin. Ruosteisen renkaan takana on Ritausma ja Onni -pensasruusuja, joiden kukintaa kovasti odotan. Rikkaruohot rehottavat iloisesti reunimmaisten kivien välissä, enkä jaksa niillä kovin stressata - suuressa näkymässä ne eivät niin häiritse, ja jos taas katsoo riittävän läheltä, ei niihin kiinnitä huomiota.

Kukapa ei tykkäisi patjarikosta!?

Raivaussaha ja siippa hoitavat tianteen kunhan ehtivät, ja liian lähelle arempien kasvien juuria rikat eivät katteen ja maanpeittokasvien ansiosta pääse. Ja kun nyt maanpeitekasveista tuli puhetta, niin ylistänpä taas kerran lamoherukkaa, vaikka toistaisinkin siten itseäni.


Ei tuonne väleihin juuri ole voikukalla asiaa! Kerrassaan erinomainen peittäjä, ja leviääkin ihastuttavan nopeasti. Roskakatoksen tällä puolella on punaisena kukkiva joku-angervo, kenties kiimingin-. Kotikonnuilta pöllitty, nääs. Toisella puolella jurottaa sievässä rivissä neljä idänvirpiangervoa, joita kehuttiin Viherpeukaloiden myyntipuheissa nopeakasvuisiksi, mutta väittäisin niiden perusteella muuta. Odottavan aika on pitkä.


Lupaan kertoa ensi kerralla muusta kuin kasveista tai kanoista. Tai no sanotaanko, että yritän ainakin parhaani! On vaan ollut noita työiltoja ihan kiitettävästi lähiviikkoina, ja kun on työiltoja, en osaa päiviin ryhtyä kovin intensiivisesti mihinkään. Siivoilen, pesen pyykkiä, katson kelloa ja taas siivoilen. Mutta nyt, nyt tällä rouvalla on edessään reilun viikon mittaiset vapaat, ja sen aikana saattaa saada aikaan jotain ompelurintamallakin!

18 kommenttia:

 1. Aivan ihana piha sulla. Mulla pihamaa on aika hiekkaa ja kuivaa nurmikkoo. Ei paljon puutarha hommat kiinnosta ku on niitä haitta eläimiä pihamaalla, käärmeitä. Kiitos kuvista ne sai haaveilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai surkeus, millähän ne sais karkotetua muualle.. kissa, siili, muurahaiset? :) Kalkki tai tuhka myös kuulemani mukaan karkottaa kyitä.

   Poista
 2. Alkukesän kukkijat ovat aina yhtä kaunista katsottavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne on, enkä kyllästy loppukesästäkään vielä tähän kukkajuttuun.. <3

   Poista
 3. Kaunista kukkaloistoa! Minä ainakin jaksan kukkakuvia katsella :) Tuo lamoherukka pitääkin panna korvan taakse. Jos kokeilisi sitä rinteeseen. Päihittäisiköhän se vuohenputken, voikukan, nokkosen ja hevonhierakan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmastikaan jos niitä siinä jo on vahvoina kasvustoina, mutta levittyään tuollaiseksi kuin kuvassa se kyllä estää niiden kasvuunlähdön! Puhtaaseen multaan lamoherukat ja ympärille katetta, pian on lamoherukka levinnyt niin, ettei katetta alta erotu. Sieltä on aika mahdoton minkään enää ponnistaa valoon.

   Poista
 4. mahtava toi piha,nyt ku alkaa kasvun ihmeitä näkyä :) Omenapuu kun vielä aukaisee nuppunsa,me parhaillaan ihastellaan sitä valtaisaa kukka-merta,joka puussa kasvaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidä puu on vielä niin pieni, ettei kukkamerta näyk, mutta pikkuinen hempeä pilvi sentään. :)

   Poista
 5. Mikä kasvi on tuossa toisessa kuvassa tuo ruosteenpunainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan siinä kuvan etualalla on valkomaksaruoho, lehdet on tosi punertavat noin paahteisella paikalla. Tai eihän ne mitään lehtiä ole, sellaisia pulleita nyperöitä.

   Poista
 6. Oisko tuo korkea tulppaani kuitenkin jättilaukka? Senhän näkee kun kukinta alkaa. :) Tuo patjarikko on tosi kaunis. Meillä alkaa olla jo kukkinut. En muuten tienny nimeä ennen kuin luin sen täältä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää varsin erihienolta kun silloin lällykesänä :) Nopeasti kasvit muuttavat ilmettä! Hyötyisköhän meidän norjanangervo alasleikkauksesta kun ei tee juurikaan kukkia. Ei ole koskaan paljoa tehny mutta kun ei ole tietoa, kuin hirviän kauan sitten se on istutettu, kun oli täällä ennestään.

   Poista
  2. Aina nää mun kommentit sattuu väärään kohtaan.. Älkää välittäkö. Ei ole siis vastaus edelliseen kommenttiin :)

   Poista
  3. Anonyymi: Jaa, voisko olla! En muista sellaista pihaan koskaan ostaneeni mutta ei se mahdotonta ole! :D En muista varmaan puoliakaan kaikista hankinnoista. Mulla on patjarikkoa myös valkoisena, on se kyllä aivan ihana!

   Ja Anna, sellaista sattuu! :D Norjanangervosta menettää ainakin kukinnan jos leikkaa kokonaan alas, kukkii seur. vuoden versoilla. Eikä kai suositella alasleikkausta muutenkaan, mieluummin huonosti kukkivia oksia vähän kerrallaan pois, ettei tule täyteen pientö ohutta risuoksaa. Toisaalta nuo minun pensaat näyttävät ihan hyvilä kyllä, vaikka ne olikin leikattu ihan nysäksi ennen juurakoiden kiskomista maasta.

   Poista
  4. Minäkin katoin että jätkällä taitaa olla laukkaa penkissä! Mitä ei ole syytä pahoitella, se on sangen suloinen. Jäämme odottamaan...

   Poista
  5. Hei heei, kllä se saattaa hyvinkin olla! Piti alkaa ihan googlaamaan tuota jättilaukkaa ja samantien kun kuvan näin, syttyi joku lamppu päässä. Saatoinpa hyvinkin joskus tilata tuollaista Viherpeukaoilta! Ei muuten ole kukkinut aikaisemmin, jos se nyt on se.

   Poista
 7. Mitäs omenoita teidän puussa on? Saitteko jo viime vuonna maistiaisia?
  - kyselee tuore omenapuunomistaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista kyllä yhtään, pihapäiväkirjassa se etiketti tuosta puusta on, mutta kun se kirjakin on hukassa! :O Saatiin tuo 3 vuotta sitten kesällä lahjaksi, ja on siitä joka kesä maistiaisia saatu, mutta pienihän tuo vielä on.

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.