keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Varovaista laajenemista

Menneinä kesinä olemme saaneet suuren osan talon eteen jäävästä hiekkapatjasta muutettua kukkapenkiksi, mutta portaat saimme rakennetuksi vasta joulun alla, ja niitä odotellessa portaiden toinen puoli on jäänyt kokonaan laittamatta.
Eilen ostaa pätkäytin siihen kymmenkunta perennan alkua sekä 200 litraa multaa hiekan seuraksi. Tässä on routaeristeet heti hiekan alla, eikä kasvukerros styroxin päällä ole kummoinen, joten kuivan paikan kasveihin keskitytään tässäkin. Vielä kun etupiha kylpee koko päivän auringossa, on tässä kesällä aika paahteinen kasvupaikka.
Maksaruohoilla ja ketoneilikalla on tälläkin puolella penkkiä näkyvä rooli. Hopeahärkkiä kasvaa reunalla jo ennestään, ja toiselta puolelta portaita siirsin tähän myös punakärsämöä ja muita kuivan paikan kaunottaria. Heinätupsu on sininataa. Tonkkaan on ihan pakko hankkia hopelankaa tai muuta sieltä ulos kasvavaa koristusta, ja jos joskus alkaa kyllästyttää, nostan sen pystyyn ja istutan sen sisälle purkkiin kesäkukkia.

 

Ostin myös valkoista ja pinkkiä patjarikkoa useampia tuppaita tuohon, mutta vähän mietiskelen, kestävätköhän ne noin paahteista paikkaa. Jos näyttää etteivät tuossa menesty, siirrän ne tuonne savisempiin maisemiin ja laitan tilalle lisää maksaruohoja ja muita paahteen rakastajia. Onneksi niissäkin on valtavat valikoimat kauniita kasvannaisia, vaikka valtaosa kaikista perennavalikoimista onkin tuoreempaan maahan tarkoitettuja!

Joo, syöksytorvi ei tosiaan ole alhaalta kiinni, näit aivan oikein..


Keskeneräinen kötöstyshän tuo vielä on, eikä tällaisia pitäisi esitellä ollenkaan, mutta enhän minä malta vuosikausia odotella, että kasvit kasvavat täyteen mittaansa ja kaikki on täydellisessä tasapainossa. Elämää se on keskeneräisyyskin!


Uusi, varsin soma maksaruohotuttavuus oli tämä lusikkamaksaruoho, jollaisia löytyi Multasormesta alle parin euron kappalehintaan. Keltaisesta kukinnasta en niin perusta, mutta kukkimattomana aikana tämä on todella kaunis punertavan hopeisine lehtineen. Napsin tästä samantien muutamia pistokkaitakin multaan juurtumaan, jotta saisin nopeasti laajemman kasvuston.
Samalla vauhdilla vaihdoin sinkkisankoon kanervien tilalle orvokkeja, vaikka huomiselle ennustetun myrskyn ja lumisateen takia vähän hirvittää, kannattiko.
Ei auta alkaa pelkäämään. Säitä uhmatakseni taidankin ryhtyä kiusallani ompelemaan kesävaatteita. Ja jos huomenna on oikein kurja ilma ja ikkunanäkymät masentavat, aina voi pönkiä takaisin peiton alle. Sekään ei ole lainkaan hassumpi vaihtoehto, jos lakanat ovat näin kauniit.

H&M:n alesta löytyi nämä ihanat - ja tämä kuva on H&M:n sivuilta.

7 kommenttia:

 1. Päätin olla tiukkana ja ostamatta orvokeita tänä vuonna. Haluaisi hirmupaljon jo jotain kukkivaa, mutta kun en hirveesti tykkää orvokeista... silti joka vuosi niitä ostan. :D

  Kurkkaa Milenlumoa-blogin tätä kirjoitusta: http://mielenlumoa.blogspot.fi/2015/04/yleiskoristelualue.html

  Sun tonkasta tuli mieleeni heti tämä Turun puutarhamessuilla ollut iso kumollaan oleva pajukori. Voisiko ajatella jotain saman tyyppistä maksaruohosta ja tonkasta? Mä tykkäsin ihan hirmu paljon ideasta ja saatan jopa kokeilla sitä, jos mun haave uudesta kukkapenkistä toteutuu maalla. Sen voisi vaikka kokeilla kesäkukilla, kun niitä saa niin edullisesti 12-packeina joka marketista.

  Olen vasta laittamassa miekkaliljoja tänään ruukkuihin. Hullaannuin vähän liikaa niiden(kin) kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi on siis Mielen Lumoa... ;D

   Poista
  2. Joo juuri jotain tuon tyyppistä ajattelin! :) Joko yhdellä pitkäversoisella kasvilla kuten tuo hopealanka, tai sitten tosiaan perättäisillä kasveilla. Tuossa oli kyllä hienosti tavoitettu sellainen korista virtaava fiilis! :)

   Poista
 2. juuri näitiä keskeneriäisiä kuvia minä ainakin haluan nähdä! jotta tiedän että jollakin muullakin on hommat vielä vaiheessa.:) mutta on se vaan mukava saada edes jotain sinne pihalle, ja itselle se on kyllä suuri asia vaikka se jokin onkin vain muutama pikkuinen perennan alku..:) Hyvältä näyttää teillä jo tuokin!

  juuri mietinkin postauksen alussa että miten tuossa seinän vieressä routaeristeen päällä kasvit viihtyvät matalassa mullasssa, mutta tietenkin nuo auringonrakastajat ovat siihen passeleita! hieno idea myös tuo tonkka,;)

  minäkin ostin juuri orvokkeja etukuistille ja hyvin kestivät pienen lumikerroksenkin..:)

  VastaaPoista
 3. ja vielä piti kysyä noista pistokkaista, että kuinka se oikein tehdään niiden lisäämine?:) katkaistaan vaan pätkä latavaa ja laitetaan multaan??:O
  pitäääköhän noita kuivan paikan kasveja istuttamisen jälkeen kastella reilusti että lähtevät kasvuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ainakin maksaruohot on saanut kasvamaan katkaistusta palasesta, syvälle multaan vaan ja kastelu. Olen yleensä istuttaessa kastellut uudet perennat, myös nämä kuivan paikan kasvit, mutta vain kesällä. Nyt on luonto hoitanut kastelun niin että jo hirvittää, hukkuvat vielä..!

   Poista
 4. Nyt ois tosimummolle haaste tarjolla tuolla mun blogin puolella, käyhän kurkkaamassa! :)
  Eipä ole tullut itellä kokeiltu maksaruohojen lisäystä pistokkaista, täytyypä testata. Tosin ne kyllä on levinny täällä muutenkin ihan kiitettävästi.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.