maanantai 30. maaliskuuta 2015

Monen mittaista lahjetta

Nyt ei masennuta räntäsateesta vaan keskitytään entistä raivokkaammin suunnittelemaan kesävaatteita kakaroille! Kaikkia kankaita ei tosin raaski uhrata vain kesäkäyttöön, joten liitutähdistä piti tehdä pitkät housut. Muistaakseni joinakin kesinä on tarvittu pitkiäkin lahkeita. 


Kuopuksellamme, hurmurisilmällä, on jo sopiva kesäkampauskin. Taitaa vaan ehtiä kasvamaan vielä ennen kesää!


Vähän kesäisempää pituutta on puolestaan tyttären imelän pinkeissä velour-polvareissa, jollaiset ovat kesästä toiseen meillä ihan ykkösiä.
Kokoa näillä on 110/116, ja mitoitus on hoikkaa mallia. Toiset samanlaiset löytyvät myyntisivulta, jos joku muukin tahtoo tytölleen hittipolvihousut.


Tässä ommellessani olen samalla testaillut tämän näköistä Elnaa, ja eihän tuo ollenkaan hassumpi kone ole. Kuten aikaisemmin peitetikkien kanssa, on nytkin sanottava, että kummassakin koneessa on toista parempia ominaisuuksia.


Elnan hyviin puoliin kuuluu moitteettoman ja tosi joustavan tikin lisäksi se, että neulat ovat helpommin vaihdettavissa ja langoitettavissa kuin omassa Berninan 1150:ssäni, jossa eteen on tungettu ties mitä sälää niin että neulanvaihdon aikaan tunnen itseni auttamattomasti nakkisormeksi. 

Bertsassa on tosin neulojen langoitin, mutta en ole oppinut tykkäämään siitä, koska en saa sillä joka kerta lankoja suoraan neulansilmään. Siksipä nykyään usein langoitankin neulat pinseteillä. Avoin pääsy neuloille siis saa pisteet tästä menemään Elnalle. 

Mutta entisenä elnistinä tuli ikävällä tavalla nostalginen olo tästä roskahässäkästä.


Niin epäammattimainen syy koneen vaihtoon kuin roskalaatikon puuttuminen onkin, se oli yksi suuri syy sille, että päätin jokunen vuosi sitten vaihtaa saumurin tuohon nykyiseen. Kyllästyin siihen, että jokaisen vaatekappaleen ompelun jälkeen lattia ja syli on täynnä kangassuikaleita ja kaikenlaista lankasotkua, ja uuden koneen valintakriteereissä yksi ehdoton oli se roskis. Sain tarpeekseni kaikenlaisista teipillä pöydänreunaan kiinnitetyistä roskisvirityksistä, jotka eivät koskaan täydellisesti toimineet. En tiedä, saisiko tuohon lisävarusteena roskista, netistä en sellaista tietoa löytänyt. Kertokaa te, joilla moinen kone on. 

Toinen miinus on kova ääni, jonka myös muistan hyvin aikaisemmasta Elnastani, joka taisi olla 614DE. Mutta se tärkein, ommel ja sen joustavuus, oli erinomainen kaikkiin kokeilemiini materiaaleihin paksusta velourista ohueen trikooseen. Langoitus ja säädöt ovat yksinkertaisia, ja imukupit koneen pohjassa pitävät masiinan pöydällä kovassakin vauhdissa.


Yhteenvetona voisi sanoa, että Elna 664 on hintaluokassaan vähintäänkin hyvä kone! Jos Elna irtoaa noin viidelläsadalla ja Berninan 1150 on lähempänä tonnia, niin kyllä koneiden väliltä pitääkin jo löytyä eroja. Tuossa Elnassakin silti on kaikki mitä koneessa pitääkin olla - differentiaalisyöttö, rullapäärme, ja ne kaikki perinteiset tikinleveys- ja pituussäädöt.Esikoiselle tein vielä iloisen punaiset kukkahousut, kun tähän kangaskaapin tyhjennysurakkaan ryhdyin. Inspiroipa kangas tai ei, se on käytettävä. Jotenkin kummasti tyttösemme on venähtänyt pituutta niin, että olen siirtynyt ompelemaan koosta 128 suoraan kokoon 140. Kohta tulee vaatteiden ompelu kalliiksi, kun kangasta tarvitsee niin pitkästi! Leveysmenekki sen sijaan ei tunnu muuttuvan ollenkaan. Siksipä vyötäröresoriin on piilotettu kuminauha, jotta housut pysyisivät jalassa.

Lahkeet on ihan saman pituiset vaikkei siltä näytä, kuva on vain otettu sivusta päin...

Vastoin tapojani jätin lahkeet suoriksi. En muistakaan, milloin olisin viimeksi tehnyt lapsille housut ilman resoria lahkeissa! Ja lisää pakkohousuja. Eskarilaisella ei ole housuille muita kriteerejä kuin se, että taskut täytyy olla. No nyt on. 


Ja jotta taskuissa käytetty wannabe-farkku ei olisi aivan yksinäinen, lisäsin samaa materiaalia myös polviin ja lahkeensuihin.


Nyt on yksi hylly kankaista tyhjennetty. Sama meno jatkukoon! 

5 kommenttia:

 1. Ihania kesävaatteita,kunpa se jo tulisi,kurjaa kun on niin synkkää ja harmaata. Itsellä sama ongelma saumurin kanssa,roskat sylissä ja lattialla,mutta oikeestaan ihan samaa menoa myös töissä... Langanpätkät roikkuu joka paikassa,aina saa vilkuilla housuja ettei ole mitään ylimääräisiä ekstroja!

  VastaaPoista
 2. Hyviä housuja! Mielenkiinnolla luin Elnasta, mielestäni tarvitsisin kunnon saumurin :)

  VastaaPoista
 3. Makeita pöksyjä! Kiva lukea sun saumurikokemuksia, suunnitelmissa uusia omaa lähiaikoina. Minä olen nähnyt sellaisen ommellun roskiksen saumurissa, sitä itse suunnittelin omaani (muovipussikin kyllä on toiminut ihan hyvin, kun sangat laittaa jalkoihin kunnolla kiinni).

  VastaaPoista
 4. Hyvännäköisiä housuja olet ommellut ja kiva kun kaappi vähän tyhjentyy kankaista;-). On kyllä koneissa melkoinen hintaero. Minun bernina 800 dl jo 15 vuotta vanha on hyvä pelikaveri, toimiva. Siinä on näppärä muovialusta, jossa on muovipussille sopiva kolo, jonne roskat kätevästi tippuu. Muunlaisista ei ole kokemusta, mutta tuosta olen tykännyt:-)

  VastaaPoista
 5. mulla on Elna 664 Pro, ja kyllä siinä on roskis kaukalo. Helposti irrotettavissa, ja siksi yleensä ei käytössä :D
  Elna on kyllä hintaluokassaa vähintäänkin varteenotettava vaihtoehto, edellisen kranttulankaisen version jälkeen Elnalla ompelee vähintäänkin mielellään.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.