perjantai 21. helmikuuta 2014

Uusiorukkasia

Minusta on harvinaisen ärsyttävää laittaa rahaa lasten rukkasiin, koska maksoipa niistä miten paljon tahansa, ne rikkoutuvat ja häviävät aina yhtä nopeasti. Ja halvalla ei hyviä saakaan - paitsi jos tekee itse, ilmaiseksi saamistaan materiaaleista.


Aikaisemminkin mainitsemassani lahjoituspinossa oli kankaiden lisäksi keskeneräisiä projekteja, joista tartuin ensimmäiseksi näihin rukkasiin. Rikkoutuneita, ahkerassa käytössä olleita päällisiä, joissa jokaisessa oli kuitenkin ehjät sisukset. 


Päälliset oli purettu valmiiksi irti, ja pääsin suoraan leikkaamaan kappaleita uusia päällisiä varten. Leikkasin toisen rukkasista osiksi, ja levitin ne kankaalle. En kiinnittänyt mallikappaleita kankaalle neuloilla, etten tee turhia reikiä vedenpitävään kankaaseen.

  
Koko rukkasprojekti oli minulla vähän sellainen "sinne päin", mutta älä sinä tee niin kuin minä tein, vaan tee niin kuin sanon. Ja minä sanon, että muutaman millin saumanvarat on hyvät näihin. Vaikka sellaiset 5mm. Jos ompelee leveämmillä saumanvaroilla, niitä joutuu ohentamaan ompelun jälkeen, ja kukas nyt turhasta lisätyöstä tykkäisi.


Nämä Elsa Pitkäsen rukkaset on näitä perusnäppäriä, jotka ommellaan kolmesta kappaleesta. Ei siis yhtään turhaa saumaa. Sopivia minun hermoilleni. Uudet suunnilleen-sinne-päin-leikatut kappaleetkin muistuttavat erehdyttävästi rukkasta. Onhan sekin jo jotain!



Ompeluohjeita tällaisiin jo onkin useammassa blogissa, mutta laitan tällaisen suurpiirteisen ohjeistuksen vielä minäkin. Sisäkappaleille en tee tässä mitään, uusin pelkästään päälliset. Jos tekee monet rukkaset samasta kankaasta kuten minä tein, voi erikokoisia ja -mallisia rukkasia merkitä pareiksi vaikka saumaan ommeltavilla nauhan pätkillä.


Jos taas ompelee tusinan samanlaisia rukkasia, on vain hyvä, että ne ovat kaikki toisiinsa sopivia, niin ei haittaa jos yksi rukkanen katoaa. Sille löytyy samanlainen pari siitä huolimatta!

Ompelumallia voi katsoa siitä toisesta päällisestä, jota ei ole silputtu kaavoiksi. Pitkäsen rukkasissa on selkäpuolella kuminauha, joten ompelin sen näihinkin. Eli pienet merkinnät kuminauhan kohdistamisen helpottamiseksi ja kiinnitys ihan vaan suoralla ommellen, kuminauhaa ommellessa venyttäen.


Kappaleiden yläreunaan silitin kaksinkertaiset taitteet valmiiksi jo ennen ompelua.


Silityksen jälkeen ompelin peukalo-osat kiinni toisiinsa kuvan osoittamalla tavalla. Ompeleen alkukohdat kannattaa myös merkitä kaavaan, sillä ainakin tässä rukkasmallissa kämmenen ulkosyrjän puolelta ompeleen aloituskohtaa olisi aika hankala nähdä ilman sitä varten tehtyä merkintää. Maitytytön ohjeessa on hyvin havainnollistettu piirroskuvalla tämä ommel.


Tuon peukalosauman jälkeen ommellaan kappaleet toisiinsa, tietysti oikeat puolet vastakkain. Ommellessa kannattaa käännellä sinä peukaloa pois paininjalan alta ettei ompele sitä  saumanvaroistaan liikaa kiinni sivusaumaan.


Tämän jälkeen kappaleet käännetään oikein päin (sitä ennen turhan leveitä saumanvaroja voi leikata ohuemmiksi, jos sellaisia on sinne johonkin jäänyt) ja pujotetaan valmis teddyvuori rukkasen sisään.



Se valmiiksi silitetty käänne taitetaan nyt teddyvuoren päälle ja kiinnitetään parilla neulalla - varressa se vesitiiviys ei ole niin justiinsa. Ommellaan rukkasen suuaukko ympäriinsä ihan taitteen reunasta, mutta jätetään kuminauhan pujotusta varten pieni aukko.



Pujotetaan kuminauha. Pujotusaukon voi vielä ommella umpeen, ja sitten rukkaset onkin valmiit hukattavaksi tai rikottavaksi.



Hyvin hylkii uusi päällinen vettä. Saumoja en näistä kuitenkaan teipannut, kun nämä ovat paksuutensa puolesta enemmänkin pakkas- kuin suojasäärukkaset. Teippaamiseen löytyy vinkkiä täältä.


Suuri Käsityö -lehdessä on yksi rukkasohje kaavoineen, numerossa 1/07, mutta minusta tuossa mallissa on tuhan monta kappaletta leikattavaksi ja saumaa ommeltavaksi.



Lopputulos näyttää kyllä ihan toimivalta, mutta jos rukkaset saa ommelluksi kolmesta kappaleesta, teen ne mieluummin niin. Eipähän ota niin kovasti sydämestä, kun viikon päästä näkee tekeleensä öljytahraisina, kämmenosat riekaleina lattialla lojumassa.

23 kommenttia:

  1. Hienot tuli ja tämmöinen on hyötyompelua jos mikä! Itselläni ei riittäisi hermot edes noihin kolmeen kaavakappaleeseen.:-\

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin olen ajatellut, ja vältellyt rukkasten ompelua viimeiseen saakka. Mutta nyt voisin todeta yllättyneeni itsekin, kun melkein tekee mieli ommella näitä lisää!

      Poista
  2. just näin, tänän kävin ostamassa kyseiset aidot lämpimät ja maksoin hampaita kiristäen 15.95!!! siis rukkaset ja 16 euroa (ostin siis vain pienimmälle, mutta jos olis ostanut kaikille neljälle...)??? ne on parin viikon käytön jälkeen rikki tai vuori ohentunut tai hukkunut tai....lupan kokeilla ompelua, ihan oikeasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, neljälle kun ostaa muutamat rukkaset joka talvi niin kertyyhän niille jo hintaa...

      Poista
  3. SK 1/97 löytyy juurikin tuollainen kolmen kappaleen kintaskaava. Ihan kelpo kaava, olen testannut, vaikkakin aika pienet koot.

    Noniin, tässähän melkein innostui noista kintaista, kiitos sinulle siitä! :) Pitäisköhän ottaa ja ommella yhdet iltapuhteena, aina niitä tarvitaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä kun vinkkasit, täytyypä varsin katsella tuo lehti jostain! Kiitos!

      Poista
  4. Kätevää käyttää nuo valmiit sisukset! Kintaita tarvis tässäkin taloudessa, mutta taitaa jäädä tekemättä kun ei ole värkkejäkään valmiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla olis metritolkulla vedenpitävää kangasta tuolla, ja fleecen jämiäkin.. pitäisi innostua tekemään alusta asti.

      Poista
  5. Tunnen yhtäkkiä lähes pakottavaa tarvetta ommella rukkasia.

    VastaaPoista
  6. Hienot rukkaset! Hyvä idea ommella monet samanlaiset, niin ei jää parittomia. Mie olen ommellut tänä talvena rukkasia kirpparilta ostamistani nahkatakin palasista. Tehtyäni parit lapaset ensin vanhoista villapaidoista mietin tuulenpitävää materiaalia, ja yllätyksekseni nahan ompelu ei ollutkaan ongelmallista tavallisella koneella nahkaneulalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei nahassa ole muuta hankalaa kuin että purkamisen jälkeen siinä on reiät. Mutta samahan se on noiden teknisten kankaiden kanssa.

      Poista
  7. pitäisi surauttaa itsekkin kasa tuollaisia!! :)

    VastaaPoista
  8. Hyödyllinen ohje, kiitos! Tää lähtee tekemään hyökkäystä sakset kädessä vanhojen/parittomien rukkasten lootaan. :D Fleece toiminee sisuksina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti toimii! Tuossa mainitsemassani SK:n ohjeessa vuori tehdäänkin fleecestä.

      Poista
  9. Monesti olen miettinyt ihan samaa noiden rukkasmyttyjen keskellä, taas monen kympin rukkaset on jostain nurkasta repaleiset vaikka vielä hohtavat uutuuttaan.

    Ihanan virkistävää käydä taas täällä pyörähtämässä ja inspiroitumassa, se on tosimummolassa ihan parasta!
    Tekisi niin mieli taas ommella, mutta pää on vielä liian heikko tavallista ankaramman viikonloppusairastelun jälkeen kun kotiuduin tuolta naapurikaungin tohtoreiden ankarasta syynistä kun ei terveyskeskuksen vastaavat enää kyenneet selvittelemään mistä johtui maailmanlopun aiheuttava toispuoleinen päänsärky. Mutta nyt jo hymyilleen hiljalleen hissutellaan eteenpäin :)

    Paljon kivempaa selailla täällä kuin tehdä sitä mitä oikeasti pitäisi, eli kuvata ja näpytellä järjetön kasa pieneksi menneitä vaatteita joita on kertynyt kolmella lapsella kun on liian kauan vältellyt tätä epämiellyttävää operaatiota. Voi kun olisi palvelu jonne ilmoittamalla joku kävisi tyhjentämässä lastenhuoneiden kaapit yöaikaan, niin minä kyllä mielelläni ompelisin sitten tilalle uusia vähemmän vilkkuvalahkeisia versioita ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurja kuulla päänsärystä, onneksi olet jo paranemaan päin. Ja toivottavasti löytyi myös aiheuttaja ettei jäänyt epätietoisuutta!

      Entä jos viet niitä vaatteita sinne lastenvaatekirpparille, joka laittaa vaatteet itse myyntiin ja ottaa provikat myyntituloista itselleen, aika helppoa ainakin? Kuopiossa toimii muistaakseni sellainen.

      Poista
  10. Kiitos vinkistä!!! Taidan lähteä samantien kauppaan ostamaan tarvikkeita ja ompelen ison pinon samanvärisiä rukkasia :)
    Koko ajan täälläki yks häviksissä, toinen hajalla tms.

    VastaaPoista
  11. Kiitoksia tuosta aikasemmasta kangaskauppa vinkistä.Käytiin maakuntamatkailemassa kaverin ja vanhimman poikulan kanssa siellä ja olipas mukava kauppa, ainoostaan mittanauha tais olla vähän särki..Mut en valita ;)

    VastaaPoista
  12. upeita!Ja järkevää tuunausta :)

    VastaaPoista
  13. He-hei, annoit innoitusta! Saanko merkitä linkin tälle sivulle omaan blogiini?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linkitä vain! Ja levitä inspiraatiota edelleen... :)

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.