maanantai 8. heinäkuuta 2013

Kiitos siivoojalle

Kukas kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse?
Kukas siivoojaa kehuu, jos ei siivooja itse? 
Niin että tapu tapu vaan olalle, pitkästä aikaa.


Koko pitkän kesänpuolikkaan paljasjaloin ulkona kirmanneet ihmisenpoikaset ovat saaneet taloutemme siihen pisteeseen, että on joko ripeästi tartuttava moppiin tai väitettävä, etten asu täällä, jos joku tulee kylään. Kyllähän meillä päivittäin imuri huutaa, mutta eihän sekään mahda mitään lattiaan pinttyneelle, varpaiden mukana sisään kulkeutuneelle maa-ainekselle.


Nyt kelpaa taas. Mutta lapsiparat - äiti vahtii taas entistä tiukemmin, että ulkona pidetään kengät jalassa!


Kun se "ulkona" on tämän näköinen, sieltä kantautuu sisälle uskomaton määrä kaikkea kutsumatonta.Valmiin, iäkkäämmän pihan ihanuutta sain taas aistia yhden päivän ajan kotona käydessäni. 


Muistan taas entistäkin kirkkaammin, miksi haaveilen vanhasta pihasta, johon saisi rakentaa talonsa. Enkä voi estää itseäni tarjoamasta kuvakierrosta teillekin.

Vanhan saunan "mustasta aukosta" etsittiin milloin seikkailua muuten vain, milloin lepakoita tai kissanpentuja. Olikohan tuolla muuten joku kirjekin tuleville sukupolville piilossa jossain - tuli nyt yhtäkkiä mieleen?Lasten kanssa siivoiltiin leikkimökki pitkästä aikaa kotileikkikelpoiseen kuntoon. Iskin siinä tohinassa pääni oven yläkarmiin. Ilmeisesti olen ollut joskus vähän lyhyempi, koska en muista niin käyneen aikaisemmin...


Lautakasojen kauhulle olisi siinä materiaalia monenlaiseen sormenkutinaan. Verstaskin löytyisi vierestä, joten saattaisipa siellä saada aikaiseksi vähän suorempaa jälkeäkin kuin täällä möykkyisellä savimaalla - ja sateessa.

Minä niin tykkään. Onhan kotipihalla, lapsuuden leikkitantereella toki tunnearvoakin, ja onhan se minulle tärkeä jo siksikin, mutta ennen kaikkea olen yleensäkin heikkona tällaisiin. Ei minua horsmat ja nokkoset haittaa, vaan se, jos kaikki on uutta, steriiliä ja viivasuoraa. Sitä pyrin välttämään mahdollisuuksieni mukaan omassakin pihassani, vaikka se kuinka onkin vielä uusi. Ja vaikka pyrin välttämään myös sitkuttelua, yllätän silti itseni välillä ajattelemasta, että jospa minullakin joskus on sitten sitä vinoa, kieroa ja harmaantunutta ihan omassa pihassa. :D

17 kommenttia:

 1. Minäkin vierastan uusien talojen sileää pihamaata :)

  VastaaPoista
 2. Kovin musta luuttu tuli meilläkin siivouspäivänä -varmin kesän merkki. Tuossa piha-asiassa tuli yksi syy miksei meistä tullut rakentajia, lisäksi mulla pitää olla sisälläkin vinoa ja kulunutta ;) No, eiköhän uudestakin pihasta saa rennolla hoidolla vanhan oloisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kelpaisi mieluusti sisällekin sama vanha fiilis kuin ulos, mutta toisaalta arvostan kovasti lämpöisiä, vedottomia lattioita ja toimivaa pohjaratkaisua. Kaikkein parasta olisi, kun nämä yhdistyisivät - se olisi se unelmien talo.

   Poista
 3. Uuh,jaan niin tuon mu(l)tavarvas-jutun..Tuntuu,ettei ees olla juurikaan sisällä ja siitä huolimatta mökki on heikunkeikun ja hiekkaa melkein enempi sisällä kun ulkona..Mut teillähän on pihahommat edenneet hyvin,kun on kaivurikin töissä,meillä on taas jääneet junnaamaan paikoilleen,kun välillä elämä riepottelee eikä mene niinku haluais.. :/ Jospa se tästä pikkuhiljaa rupeais helpottamaan ja asiat etenemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista se on, meilläkin meni se viime kesä ihan toisin kuin itse oli etukäteen ajateltu. Parempaa onnea jatkoon!! :)

   Poista
 4. Meidän pitäisi saada parin viikon päästä vanha pihapiiri, vanhalla mutta entisöidyllä talolla ja kauniilla piharakennuksilla.. Toivotaan vain, ettei kuntotarkastuksessa löydy mitään "ratkaisevan huonoa". On niissä vain niin ainutkertainen se tunnelma ja miljöö.. Lisäksi tykätään miehen kans molemmat korjailla ja ehostaa paikkoja, ei haittaa vakkei kaikki ole viimeisintä huutoa! :)

  VastaaPoista
 5. Vanhasta miljööstä tykkään, mutta en niinkään noista nokkosista - varsinkaan silloin, kun ne peittää alleen muut istutukset.

  nim.nokkosia juurineen repinyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tarkennetaan tosiaan sen verran, etten minäkään niitä nokkosia sinne istutusten joukkoon mieli! :D Tuolla tavalla niin kuin ne tuossa on, siilon ja navetan takana, eivät häiritse. Jos ei tarvitse mennä sinne.. :D

   Poista
 6. Onhan vanhoissa pihoissa sitä tunnelmaa tosissaan! Ja varsinkin tuollaisen maalaispihan. Miksiköhän sitä aina haluttiin silloin pienenä sinne teille??!! Minäki tahtosin täyttää tämän vielä melko sileän pihan kaikilla sopukoilla ja rakennuksilla ja kasveilla, puilla pensailla köynnöksillä kukilla.=) Mutta ihan yletöntä pursuavaa rehotusta en silmilleni tahdo. Ja aargh, nuo multavarpaat! Ja sukkia on ihan turha laittaa, vaikka kengät oliskin jalassa. Meillä ainaki tuo kolmivuotias kossi jättää ulos sinne tänne sukkia, mutta niin myös kenkiä! Mulla ei oo vieläkää kaikki talvikengät varastoitu, nii kesähelteellä se saattaa vetästä kuoman ja toiseen jalkaan vaikkapa kumisaappaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siksihän te tietysti meille aina halusitte kun meillä oli niin mahtavat jutut keskenämme, salaseurat ja kaikki. :D

   Kuulostaa ihan meidän kolmevuotiaalta! Apua onko ne kaikki samanlaisia.. :D Sukkia keräsin juuri viime viikolla ulkoa isot kasat, parittomia tietysti. Ulkona juostaan eriparikengissä ja sukkasillaan, ja likasukilla tullaan sisälle, ellei niitä muisteta riisua sinne ulos häviämään. Kasvata noista normaaleja ihmisiä sitten! ;D

   Poista
  2. Meillä kyllä vielä isommatkin jättää kenkänsä ja sukkansa pihalle...ja kulkevat paljain jaloin ja sitten tottakai vetävät ne kengät niihin likaisiin jalkoihin (jos muistavat kerätä ne siitä pihalta..). Just tässä keräilen voimia, että jaksais imuroida ja moppia heiluttaa...edes enimmät :) Se on tää kesä.... ja talvella sitten kolataan lunta eteisen lattialta. :)

   Poista
 7. Teit joskus muistaakseni pinnasängyn kokoisen, ruskean sävyisen tilkkupeiton. Voisitko lattaa tänne blogiin siitä vielä kuvan, kun en löytäny? Oot varmaan poistanut sen. Haluaisin nähdä sen värityksen yms ku jäi niin mieleen.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://tosimummo.blogspot.fi/2013/02/palasista-peitoksi.html

   Tarkoitatko tuota? :)

   Poista
  2. Joo, tarkotin. Kiitos!! :)

   Poista
 8. Minunkin mieli lepää tuollaisessa maisemassa.

  VastaaPoista
 9. Sulla varmaan aika kuluis meän riihen, aittojen ja latojen harmaita lautoja katellessa ja niitten nurkkia kolutessa. Monet kerrat sitä ittekkin uudestaan lähtee näille "aarreretkille" näihin vanhoihin rakennuksiin. :) Mie ootan, että saatais meän "ikuisuusprojekti", talon laajennus ylöspäin ja ulkovuoraus loppuun, niin sais telineet talon ympäriltä ja lopun pihan kuntoon. Ei kuule vanhat aitat ja navetat näytä idylliseltä keskellä rakennussotkuja. Tällaiset siun kuvat taas muistuttaa niistä ihanista, miks tää hankittiin. :)

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.