keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Muovihousut


Löysin kevättalvella kirpparilta 86-senttisen kesätakin, jonka ostin kuopukselle kotipihakäyttöön. Housut siitä puuttuivat, joten päätin tehdä ne itse.


 

Kestovaippakaupan kosteussulkukankaasta ompelin vaaleansiniset haalarihousut takin pariksi, ja saumat tiivistin joka puolelta vedenpitäviksi saumateipillä.


Housujen vuorin värkkäsin siitä, mitä kaapista löytyi, ja päädyin käyttämään siihen Hilcon raitatrikoon. Koska kankaan mitta ei olisi riittänyt muuten, leikkasin kappaleet poikittaiseen langansuuntaan. Muuten ei haittaa käyttöä, mutta pystysuuntainen jousto tekee housujen pukemisesta hiukan haastavaa, kun vuori yrittää tursuta ulos lahkeensuusta ennen jalkaa.


Henkselit kiinnitin takaa ristiin kamin tähtinepillä, ja edessä on ihan tavalliset pyöreät nepit. Noilla nepeillä kun on taipumus jäädä pyörimään ilman pressikiinnitystä, niin tällaisiin juttuihin ne sopivat mitä mainioimmin.


 

Tiedä sitten, mitä järkeä koko tässä projektissa oli, sillä kankaat hankittuani löysin ullakolta isoveikan vanhan ulkoilupuvun, uudenveroisessa kunnossa ja juuri sopivan kokoisen pikkuveljelle. No onpahan vaihtopuku jos (ja kun) toinen sattuu likaantumaan ulkona möyrytessä!


No jos tästä projektista ei muuta iloa ollut, niin pienillä kaavamuokkauksilla tästä mallista saadaan ihana sisähousukaava! Ja olihan tästä pojalle itselleen se ilo, että pääsi taas kuvauksen ajaksi napsuttamaan valokatkaisijaa! ;)




20 kommenttia:

  1. Hyvännäköiset housut, kiva yksityiskohta tuo tähtineppi, vaikka ei takin alta näykään. :)

    VastaaPoista
  2. Ihanan pienet ilot noilla lapsukaisilla :) Hienot on kyllä pöksytkin. Itse en vihtis kyllä alkaa moisia värkkäileen teipattuine saumoineen. Vaikka eihän sitä tiedä vaikka joskus vielä innostuis kokeilemaan.

    VastaaPoista
  3. Hienot housut tuli ja kivasti kirjoitettu :) Meilläkin tuo valokatkaisijan näpsyttely on ihan lempipuuhaa...

    VastaaPoista
  4. Isolta näyttää teidän ukkeli jo ulkotamineissa!

    VastaaPoista
  5. Melkoinen urakka, mutta hienot ovat!

    VastaaPoista
  6. Aikamoista näpertämistä =) Kivan malliset ja upeat byysat!

    VastaaPoista
  7. Hienot pökät! (Mua aina huvittaa nää teidän sovituskuvat, ku meidän sovituskuvauspaikka on ihan samanlainen. :) )

    VastaaPoista
  8. Kivat housut ja söpöt sovituskuvat- jälleen :)

    VastaaPoista
  9. Hyvälle näyttävät!Kunhan on käyttökokemusta enempi,niin ilmotteletko onko ollu hyvät,eli kuin on kestäneet nujuamiset ym

    VastaaPoista
  10. Tulipas sopivat pökät takin kaveriksi. Vaihtovaatteita ei oo koskaan liikaa!=)

    VastaaPoista
  11. Hienot on housut :) Minuakin kiinnostaa, miten kestävät kulutusta. Onneksi nämä rapakelit alkaa olla ohi...(pitäsköhän koputtaa puuta?) :)

    VastaaPoista
  12. Hei.

    Kivoja ideoita. Nuo kosteussulkuhousutkin. Olen joskus tuollaisia ajtellut opelevani, mutta mistä tota saumateippiä löytyy?

    Sitten kysymys sinulle peitetikkikoneesta: Kuinka iso ero on tuolla Janomen 1000CPX ja Berninan 009Djotain nimenomaan hyppytikkien suhteen. Berninaa en ole päässyt kokeilemaan ja Elnaa kylläkin. Janome/Elnassahan neuloja on max. 3 ja tikkien etäisyydet 3 ja 6mm, kun Berninassa on tuo 2 neulaa ja 5mm. Osaatko auttaa päätöstä tekevää? Mulle tuo hyppytikki saumojen kohdalla mietityttää... Siitä tuota Janome/Elnaa kun eniten kai moititaan. Itsellä ei ole tullut Elnaa kokeillessa, mutta aika helppoja juttuja teinkin. Ompelimossa sanoivat Elnan(Janomen)hyppäävän helposti sauman kohdalla... Mun pitäis pian päättää, enkä Berninaa tai Janomea pääse kokeilemaan.
    Berninaan mua kans kiinnostais sellaisen kantinkääntäjän väkrääminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saumateippiä löytyy ainakin Kangastukku.comista sekä Myllymuksuilta. Omani tilasin Kangastukusta ja hyvin toimi. Mukana tulee myös käyttöohjeet.

      Janomella olen ommellut muutaman päivän, joten ihan tasapuolisesti en tietenkään voi vertailla, kun Berninasta on kokeusta puolen vuoden ajalta jo, mutta kyllä itse tykkään enemmän Berninasta. Kun sopivat säädöt löytyvät ja neulat yms. on kunnossa, se ei käytännössä tee hyppyjä lainkaan, eikä varsinkaan saumakohdissa. Senkin kyllä saa hyppimään, mutta aina on ollut jossain säädössä tai muussa vastaavassa ongelmaa. Ja siis säätöjä ei tarvitse jatkuvasti pyöritellä: kun ne omalle koneelle sopivat löytyvät, melkein kaikki menee niillä samoilla asetuksilla. Huonoja puolia tuossa Berninassa on lähinnä olematon tila siinä paininjalan oikealla puolella, eli kovin isoihin kappaleisiin on vaikea tehdä niitä koristetikkauksia peitetikin nurjalla puolella, Janomessa se tila on isompi. Vapaavartta en ole peitetikkikoneeseen kaivannut. Janomessa on plussaa myös se kolmas neulapaikka, jolla saa tikkauksista koristeellisemmat. Silti ne runsaat hyppytikit ja se epävarmuus sen koneen toiminnassa saivat kyllä ehdottomasti kallistumaan Berninaan. Tällä hetkellä tiedän, että aika monessa uudessa koneessa on syöttöongelmia, joille ytehdas ei ilmeisesti tee mitään. :( Eli mieluiten ostaisin sinuna peittarin käytettynä, muutamia vuosia vanhan, olipa sitten kumpi tahansa. Molemissa koneissa on lähivuosina ollut ongelmayksilöitä, ja esim. ne jotka ompelevat n. 5v vanhalla tai sitä vanhemmalla Janomella, saavat täydellistä jälkeä aikaan ilman hyppytikkejä. Sitä, miten laajoja nuo Berninan ongelmat ovat, en tiedä, tiedän vain että muutamia uusia koneita on ollut, joissa on syötön kanssa ongelmia. Kärjistettynä voisi sanoa, että Janome on parhaillaan ohuissa materiaaleissa ja Bernina paksuissa. Niitä se vetää kuin häkä ja jälki on täydellinen. Ohut viskoosilurutrikoot on haastavimpia Berninalle.

      Poista
    2. piiloaitta.blogspot.com on erittäin hyvin perehtynyt noihin kääntäjiin. Alle 30 eurolla saat tilatuksi Ebaysta kopiokääntäjän, jonka saat tuunatuksi Berninaan niin, että sen saa kiinni helposti parilla sormiruuvilla, eikä sopivaa kohtaa tarvitse hakea, kun sen kerran kääntäjälle on löytänyt. Janomeen kokeilin myös kääntäjää, ja koin, että se heilahtaa melko helposti paikaltaan ja pienikin liikahdun tietysti vaikuttaa paljon työnjälkeen valmiissa kantissa. Kokemattomuutta tietysti, mutta ensituntuma ei ollut kovin vakuuttava - kiinnitys kun on erilainen kääntäjälle noissa kahdessa koneessa.

      Poista
  13. Heips ja kiitos neuvoista. Vielä olisin kysynyt että onko tollaset puuvillatrikoot, collarit ja velourit niitä enempi ohkasia, joissa ei ole niin väliksi kummalla koneella ompelee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle jaottelu menee niin, että kaikki trikoot on ohuita ja velor, joustis, college yms. vastaavat on paksuja. Ja niitä paksuja Bernina ompelee parhaiten, mutta hyvän jäljen tekee kyllä ohuisiinkin kun löytää sen yhteisen sävelen koneensa kanssa.

      Poista
  14. Ok.
    Kiitti mielipiteistä. Tein jo päätökseni koneen suhteen. Käytänössähän sitten noihin vasta pääsee oikeasti tutustumaan. Noita collaeita housuja ja takkeja ym. paitoja on kätevä ommella tuolla trikoovaatteiden lisäksi, joten Berninaa odottelen jo kädet hikoillen.

    VastaaPoista
  15. Ai niin. Mun ei koskaan hyppytikkiä saumuri ryhtyi huollon jälkeen hyppimään. Säätivät kuulema jotain ja neulat vaihtoivat uusiksi. Teen collaritakkia joustovelourista ja saumoissa on kanttien kanssa paksua... ja hyppyä. Ompeletko noita paksumpia kankaita saumurilla millä neulalla ja millä vahvuudella? Voisin kokeilla jos auttaisi. Säätöjä jo muuttelinkin hieman mieleisimmiksi (vanhassa koneessa nuo numerot ei pidä enää paikkaansa, joten ihan näppipelillä kokeilin ja nyt pelaa paremmin eli hyppii vaan ylityspaikoissa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä kaikkea saumurilla ompelen mikä vaan paininjalan alle mahtuu, koskaan ei ole mulla saumuri hyppinyt jos neuloissa ei ole ollut vikaa (nykyinen, n. kuukauden vanha saumuri ei ole hypännyt kertaakaan). Mulla on käytännössä aina 80-paksuiset pallokärkineulat saumurissa. Toki jos palttinapuuvillaa ompelen (mekkoja tms.) ja käytän saumuria vain reunojen huolitteluun, yritän muistaa vaihtaa perusneuloihin.. aina en muista, mutta hyvin on siitä huolimatta huristellut.

      Poista
    2. Niin ja kannattaa aina pariin kertaan vaihtaa neulat ja kokeilla, ennen kuin epäilee muuta. Joskus sattuu tuurillaan olemaan pari surkeaa maanantaikappaleneulaa peräjälkeen ennen kuin löytyy toimiva.

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.