Tämäkin vanhus on ollut joskus jonkun koti, ties kuinka monen. Yhden sellaisen ihmisen tunnenkin, jonka synnyinkoti tämä on, mutta sen kuulin vasta käytyämme tätä ihmettelemässä. Eihän tällainen pikkutorppa ole mitään verrattuna siihen uniin tulevaan kouluun, mutta oma viehätyksensä on näissä kaikissa.
Ensimmäistä kertaa näin tämän talon pyöräilylenkillä vuosi sitten. Paluumatkalla keräsin rohkeutta tarvittavan määrän ja poikkesin iltahämärissä pihaan, ja koko etupihaa valaisi valtava kevätesikkokasvusto, joka oli keltaisenaan kukkia. Siinä oli jotain aavemaista. Sisälle taloon en yksin koskaan mene, jos rakennus näyttää yhtään siltä, että siellä voisi lattia pettää alta. Tämä talo oli sitä sarjaa, joten loppukesästä kävimme koko perheen voimin tätä ihastelemassa, ja nämä kuvat ovat siltä reissulta.
Keittiö on vailla pientä remonttia, jotta siitä saisi käyttökuntoisen. Mutta onpa se joskus ollutkin soma ja kotoinen mintunvihreine kaappeineen ja kukkaverhoineen!
Keittiöstä on kannettu tarjottavat tupaan. Tuosta saisi vielä pelastetuksi upean pirttiryhmän, kun vain poistaisi maalit ja suojaisi puupinnan sellaisenaan.
Vintille en uskaltanut kiivetä, etteivät lapset tule sinne perässä, mutta portaat olisivat kyllä houkutelleet. Mies kävi, ja kertoi sielläkin olleen jos jonkinlaista huonekalua vielä paikallaan.
Ulkorakennuksiakin on ollut useampia. Pystyssä niistä en enää vain yksi kokonainen, ja osa kahta muuta. Sen yhden kokonaisen vintillä on varsinainen aarre-esiintymä. Pimeälle ullakolle ei oikeasti nähnyt, mutta salaman valossa kameran kautta selvisi, mitä ullakko pitää sisällään:
Saman rakennuksen takana oli tietysti huussi, ja jonkinlainen suoja, johon on jäänyt työvaatteet vähän pitemmäksi aikaa roikkumaan. Milloinkahan?
Aitan alakerrassa oli lisää puulaatikoita. Oih ja voih.
Se puolikas rakennus, joka siis käsittää seinät, muttei kattoa, piti sisällään monenlaista työkalua - ja yhden kokonaisen sängyn.
Kellarikin on joskus ollut, mutta ei ole enää.
Oviaukkoa on tuettu kivillä, ja ne ovat paikallaan edelleen. Kivet kestävät aikaa.
Kuka perustaisi nettiin sellaisen autiotalojen ja -tilojen omistajarekisterin? Sieltä voisi etsiä paikan omistajan tiedot ja tarvittaessa soitella, että hierottaiskos kauppoja sun romuistas... Tällaista rekisteriä odotellessa! Tosin tämän paikan omistajan saisin todennäköisesti selville yhdellä puhelinsoitolla, mutta siitä en ole varma, kuinka monen autiotalon aarteet meille saataisiin mahtumaan!
Ei voi olla totta! Tuttu paikka!
VastaaPoistaEn tosin tiedä kuka tuon omistaa, mutta käydään joka kesä kattomassa "kummitustaloa".
Kummituksiin ei ole tuolla koskaan vielä törmätty.. ;)
PoistaKunnilla/kaupungeilla on kyllä tiedossa tontin omistaja. Kaavattoman alueen tilat ja tontit löytyvät maarekisteristä.
VastaaPoistaEri asia on, kiinnostaako kunnassa ketään kaivella tietoja näistä. Joskus kyselin erästä paikkaa, mutta vastausta ei koskaan tullut. :(
PoistaKyllä kunnilla on rekisterit, joista suht helpolla pitäisi omistajat löytyä! :) Ja maanmittauslaitokselta ainakin vastaus löytyy jos osaat jotain koordinaatteja tilan sijannista antaa, osoite tms. tai sitten ihan gps-koordinaatit.
Poista-Piia
Oih ja voih, tiedän kanssa muutaman tuollaisen hylätyn talon, ne on oikeasti ihan keskellä metsää, edes tietä ei mene perille asti!
VastaaPoistaIhmetyttää, miten ne on jääneet tyhjilleen tuolla tavoin, verhot ikkunassa ja parhaimmillaan oikeasti astiat katettuna pöytään!!!
Sanos muuta! Eräs tuollainen tietön talo, jossa oli astiat ja jopa rertokahvinkeitinkin keittiössä vielä, purettiin ihan hiljattain ja sen paikalle rakennettiin uusi hirsitalo. Siinäkin olisi ollut hieno remonttikohde, jos joku olisi pelastanut sen vähän aikaisemmin - nyt se oli jo läpilaho. :(
PoistaMinä voisin käydä kauppaa koko talosta aarteineen päivineen. Voi nämä niin kiehtoo minua! Jo tuota koulupostausta aikoinaan ihastelin..
VastaaPoistaOsoitteesta www.karttapaikka.fi -> siirry Karttapaikalle. Zoomaa oikea paikka tarpeeksi suureksi. Valitse sitten oikealta kohta Asetukset. Asetuksista ruksaa näytettäväksi kohteeksi kiinteistöjaotus ja paina sitten sivun alalaidasta nappia ota käyttöön. Näin saat tietoosi haluamasi kiinteistön (eli tontin) kiinteistörekisterinumeron, jonka perusteella voit pyytää maanomistajatiedot esim. maanmittauslaitokselta.
VastaaPoistaKiitos tästä käytännön neuvosta!! Menee epäilemättä vielä tositestiin. :)
PoistaToisen romuja ja toisen aarteita!:) -Ulla-
VastaaPoistaJuu, maanmittauslaitokselta saa tietoonsa omistajan nimen, on se sitten perikunta tai yksityinen henkilö.
VastaaPoistaOi joi joi mitä aarteita aavetalo oli pullollaan... :)
Kiva oli päästä kurkistaan :)
VastaaPoistaMaanmittauslaitokselta mekin taidettiin selvittää pari tonttia ennen kuin ostettiin tämä.
Ihania kuvia ja samalla kyllä surullisia... Mua kans kiinnostais käydä tuommoisilla tutkimusretkillä, isäntä on tainnut kyllä koluta nämä lähiseudun autiotalot :D
VastaaPoista