keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Enemmän aikuiskoossa


 

Tein pojille samispaidat Metsolan Moondrive-joustiksesta. Kesällä tämä kaksikko samisteli sinisillä sienivaatteilla, ja se oli isoveikasta jotenkin hirmuisen hienoa, joten pitihän sitä perinnettä jatkaa.


Ja mikäli kuviin on uskominen, hienoa se on nytkin!


Pikkuveljen paidassa on oranssit resorit, isoveljen paitaan tein valetuplahihat ja tehostevärinä on punainen. 



Asiasta poiketen saatte lukea nyt vähän valitusta, kun minulla menee hermo tähän bloggerin tekstinkäsittelytouhuun. Ihan kuin minulla olisi tässä aikaa muutenkaan istuskella koko päivää, niin sitten menee tuplapitkä aika sen takia, että tekstinkäsittely tökkii. Kuvia ei tahdo saada keskelle, tekstiä ei saa tasattua, fontti muuttuu oman mielensä mukaan ja turhia pitkiä, tyhjiä välejä ilmaantuu keskelle tekstiä ilman, että itse niitä sinne tekisin. Näiden juttujen kanssa tappelemiseen menee usein niin paljon aikaa, että yhden postauksen tekeminen vie päivästä kahteen, kun tässä pätkissä ehtii istumaan. Onko tässä enää mitään järkeä?! ... Ja sitten palaan taistelemaan taas itse asian kanssa, sillä olipa siinä järkeä tai ei, niin en osaisi lopettaakaan. 

Tilaustyönä valmistunut viskoositrikootunika odottaa täällä hakijaansa.


Pääntie koristeltiin samasta kankaasta leikatusta kangassuikaleesta tehdyllä röyhelöllä.


Pikkuneidin kanssa puolestaan piti käydä eilen aika tiukka keskustelu vaipan käytöstä - tai oikeastaan käyttämättömyydestä. Neiti on oppinut kuivaksi jo täysin, mutta eilen sattui pieni vahinko, kun vessareissu unohtui kesken hyvien leikkien. Ja äiti on niin lahopää, ettei tahdo ikinä muistaa muistuttaa. Niinpä tyttö takaiskusta lannistuneena ilmoitti, että tahtoo vaipan. No ei missään nimessä! Maanittelun, suostuttelun ja järjen puhumisen avulla tytön päätä ei käännetty, ja vaipankin se jo kipaisi hakemaan kodinhoitohuoneen kaapista, mutta nurkkaanhan se lopulta lensi, kun lupasin ommella tytölle uusia pikkupöksyjä. Itse sai neiti valikoida kankaita tilkkulaatikosta, ja pikapikaa surautin ruuan valmistumista odotellessa yhdet valmiiksi, jotta se vaippa-asia unohtuisi.


Pino tytön valitsemia ja minun leikkaamiani kankaita odottaa vielä kasaamistaan. Sitä ennen on vaihdettava peitetikkikoneeseen valkoiset langat! Ei näy niin herkästi nuo ojaan ajamiset... ;)

 

Kaava pöksyihin on oma, vuosia sitten piirretty. Sen verran pikkuruinen on tuo neiti, että senkin takia on hyvä ommella pöksyjä itse, kun valmispökistä valtaosa on auttamattomasti liian isoja vielä.

Tiedättekö, mikä on edellisen illan syndrooma? No se on sellainen, että jos tietää seuraavana päivänä olevan menoa, on yritettävä ommella pikaisesti jotain päällepantavaa sille seuraavan päivän menolle. Ehkä nyt kauppareissu ei tätä syndroomaa laukaise, mutta kyläreissu jo hyvinkin. Ja taudinkuvaan kuuluu, että yleensä se mitä ompelee, ei koskaan ole seuraavana päivänä kuitenkaan päällä. Ei ollut tämäkään.


EK:n palapitseistä löytynyt pitsi on komeillut kaapissa lasiovien takana jo hyvän aikaa, mutta nyt piti vähän kokeilla. Näitä pitsitoppeja näkee nykyään ihan kauppojen hyllyilläkin, tosin usein niihin on ommeltu myös alustoppi trikoosta.


Tässä mallissa se puetaan erikseen.


Senkertaisen kyläpaikan emäntä saa pahoinvointia vaaleanpunaisesta, joten ehkä olin vain huomaavainen kun en pukeutunut tähän, vaikka minulle vaaleanpunainen aiheuttaakin vain hyvinvointia. Ja jätettäköön kertomatta, että taisi minulla silti olla päällä vaaleanpunaista, vaikkei tätä ollutkaan! ;)

 

 

 


Sitten vielä esittelen yhden melkein-onnistuneen kaavoituskokeilun.


Olen haeskellut sellaista joustamattoman perustunikan luottokaavaa, tuloksetta. Nyt päätin kokeilla itse, ja hyväksi havaitun Susien pohjalta lähdin muokkaamaan joustamatonta versiota. Älkää kysykö mitä kaikkea sille tein, en tosiaankaan muista enää! Joka puolelta on vähän muuteltu, jotta tunikassa olisi liikkumatilaa enemmän, ja jotta sen saisi puetuksi päälle ilman nappeja ja vetoketjuja. Ja kuitenkin halusin sen olevan malliltaan istuva.

 

Pääntiellä on pikku laskoksia siellä täällä, jotta väljyys kasautuisi sinne, minne se kuuluu. 


Hihansuut huolittelin hulpioreunasta leikatulla kaitaleella. Tätä vinkkiä kannattaa hyödyntää, mikäli tykkää näistä risareunoista: hulpioreuna on yleensä hiukan risainen, mutta silti purkautumaton, joten siitä saa helposti näyttävät kanttaukset! Ommellaan vain kaitale kangasta nurjalle puolelle hihaa, josta se käännetään oikealle puolelle kuten alakuvassa, ja tikataan päältä, ihan reunasta kiinni.


Rinnan alla on framilonrypytyksen lisäksi nauhakuja ja kiristysnauha, jolla ympäryksen saa kunnolla istuvaksi.


Esipesin kankaan 40 asteessa, ja silittämättä se olikin aika kauniisti tasaisen ryppyinen. Kangas toimisi hienosti myös silittetynä, mutta ehkä se tällaisena on huolettomampi ja paremmin omaan tyyliini sopiva. Kerrotaan vielä, että oikeasti kankaan oikea puoli on sen nurja puoli. Kangas oli omaan silmääni tosi kaunis, mutta sen kiiltävä pinta oli mauton. Nurja puoli on kuitenkin liki täydellinen, ja niinpä siitä tuli oikea puoli.


Mutta kuten jo kerroin, tämä oli vasta melkein-täydellinen kaavoitus. Tästä jäi puuttumaan vielä vähän liikkumavapautta. Harkitsen, laittaisiko tämän kiertoon, sillä ohuesta kankaasta ommeltuna ja joustamattomana tätä voi olla turhan pelottava pitää, jos tuntuu, ettei käsiä uskalla kurkotella kovin vapaasti. Joku 34/36-kokoinen, joka tämän ulkonäöstä tykkää, saattaa löytää tämän ostettavakseen lähiaikoina huutiksesta.


Itse olen kokoa 36, ja tämä on muuten sopiva, mutta hiukkasen kiristää hartioilta ja kädentieltä, jos joutuu kurkottelemaan. Sirolle 36-kokoiselle uskoisin tämän olevan aika täydellinen, ja menee varmaan myös 34-kokoiselle, ellei hihassa ole jo liikaa pituutta.


16 kommenttia:

  1. Voi että miten ihania taas KAIKKI!!
    Mutta tietysti erityisesti tuo viimeisin täydellinen tunika! Olisin kovinkin kiinnostunut, mutta en ole siro 36, valitettavasti, olen kyllä 36, (joskus 38), mutta huomaan, että vanhemmiten SELKÄNI on leventynyt. Ja harmikseni kun en omista rintoja, niin vierastan siksikin tuota rakastamaani mielestäni niin "Jane Austinmaista" yläosaa. Mutta seuraan kyllä kaikki huutiksesi tästä eteenpäin, niin harmittaa se edellinen, kun meni ohi haluamani :O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei en minäkään kummoisia omista, joten sen suhteen kannattaa katsellakin huutista - mun vaatteita ei ole kaavoitettu isorintaisille! Leikkaus ja kiristys rinnan alla saavat kuitenkin laudan näyttämään vähän vähemmän laudalta. ;)

      Poista
  2. No hei, toi vaaleanpunainenpitsiunelma on ihana! Ja onneksi tosimummona selvisit vaippaepisodistakin! ;)

    VastaaPoista
  3. Me ommellaan taas ihan samoja juttuja. Viikko sitten aloitin pikkariprojektin ja niitä on nyt syntynyt tasaiseen tahtiin.

    Olen myös tehnyt lisää noita hihapaitoja.

    Ja tuon huutispuseron kyllä haluaisin. En varmaan vaan ole (tuohonkaan) oikean kokoinen. Kädet on kuin apinalla, joten ei ole tullut vastaan paitaa jossa olisi liian pitkät hihat, mutta muuten taidan olla väärän mallinen.. Minä muuten harrastan aika paljon tuota kangas nurinpäin -tyyppistä ompelua, monesti se nurja puoli on paljon elävämmän näköinen eikä muuten edes nyppyynny niinkuin oikea puoli (!) ..

    VastaaPoista
  4. Aivan ihania vaatteita olet taas tehnyt. Ja noi tunikat on tosi kivan mallisia. Kävin juuri kurkkaamassa tasku ohjettasi. Saa nähdä miten onnistuu :)

    VastaaPoista
  5. Moi!
    Tämä ei nyt liity ollenkaan aiheeseen, mutta täytyy silti kysyä..:) Luotan ammattitaitoosi, ja tarvitsisin mielipidettä ompelukoneen hankinnan suhteen. Kannattaako sijoittaa vanhaan Berninaan? Onko kokemusta, minkälaisia ommeltavia ovat? Tarvitsisin lujan (JA HILJAISEN ü) peruskoneen tämän halvan ja kovaäänisen tilalle! Olen pitkään haaveillut samasta koneesta, mikä sinulla on, mutta hinta on tähän asti saanut minut peräytymään..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota konetta voin kyllä suositella, ei ole käynyt mielessäkään että pitäisi johonkin toiseen tuota vaihtaa. Jos hinta ahdistaa, niin oletko huomannut, että Kone-Minnassa on myynnissä juuri tuollainen 450-malli 3v vanha, aika paljon uutta edullisemmin, ja koneen taustankin tiedän kun olen samalla koneella töissä ommellut, tätä ei ole pois myyty vian takia vaan siksi että on ostettu uusi samanlainen, veroetuuksien takia. Tänään juuri huomasin että oli tullut myyntiin, aikaisemmin oli jo Kyöstin kanssa tuosta koneesta puhetta.

      Vanhoista Berninoista minulla ei ole kokemusta, mutta eiköhän ne aina ole laatua tehneet! =) Ostaisin kuitenkin liikkeestä, vanhankin, jotta saisin koneelle takuun.

      Poista
  6. Voi kunpa sinulla joskus kävisi sellainen moka, että vaatteesta tulisi ihan vahingossa 40-42 kokoinen... Pitääpä laittaa peukut pystyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä vaiheessa olisi varmaan viisainta vaihtaa alaa! :D

      Poista
  7. Voi vitsit että on ihania tunikoita! Tykkään tosi paljon! Pitääköhän sitä susieta lähteä kirjastosta metsästään... Missä numerossa se olikaan?

    VastaaPoista
  8. Oletpas ollut ahkera :)

    Samikset on haukoja, joidenkin mielestä mauttomia. Meillä sekä äiti että tytöt kyllä tykkää samistelusta.

    Oi, kun tunikasi ovat kivoja, harmi ettei miun vaaleanpunaiseen ihoon sovi tuollaiset sävyt. Muuten lunastaisin heti pois.

    Ps.samaa pitsiä olen hipelöinyt...ei vaan ole miun väriä.

    VastaaPoista
  9. Ensimmäiset kuvat on niin söpöjä! Välittyy se sisarusrakkaus (vaikkei se arkena aina näykkään)!

    VastaaPoista
  10. Ihania vaatteita! Nuot tunikat on niin hienoja!
    Itekin tykkään tuosta mallista :)

    VastaaPoista
  11. tosi kauniisti istuvan olet saanut tuosta tunikasta :) Ja ihana tuo pitsitoppi myös. Poikien paidat on kans hienot, meillä on tytöillä tunikat samasta :) Noita alushousuja on tosiaan muuten mukava surautella mutta tuo kuminauhan laitto ei ole kaikkein kivointa :D

    VastaaPoista
  12. Oi, huokailen tuon vaaleanpunaisen tunikan perään, se on kaunis! Varsinkin tuon mustan neuleen kanssa.

    VastaaPoista
  13. Ihania vaatteita! Tykkään blogistasi! :)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.