maanantai 10. syyskuuta 2012

Harjoituksia ja helistin-huhuilua

Vaikken ole mikään luomu-eko-ihminen (vaikka vissiin pitäisi), niin näitä Noshin luomutrikoita ei voi kuin kehua. Ihania ommeltavia, eikä testipalanen tykänyt kyttyrää edes kuivausrummusta!



Tilatusta 60 sentin palasta tehtiin vaikeuksien kautta voittoon -tunika tyttärelle. Olin jo pilata koko tunikan purkaessani peitetikkiompeleita moneen kertaan, saaden tehdyksi kankaaseen jo pari reikääkin. Oli jo aika lähellä, että olisin sanonut ääneen: "kaksoisneulalla olisin tehnyt tämän jo ajat sitten!" Mutta enpäs sanonutkaan, ajattelin vasta. Toisen reiän ilmestyttyä tajusin, että neulassa on pakko olla vikaa. Neulanvaihdon jälkeen kone teki kiltisti sen, mitä pitikin, ja tunika saatiin kuin saatiinkin lopulta valmiiksi asti.



Valetaskuja ja retroresoreita, mutta muuten ihan perusmallia. Perusluottovaate.

Tytöllä on kyllä tukka luonnetta myöten. Itsepäisiä molemmat!


Pikkuisen pitää vielä mallata tuota resorin pituutta pienemmäksi jatkossa, kun hitusen turhan suuria on nämä pääntiet minun makuuni nyt. Peitetikkikoneen myötä olen jättänyt nelinkertaiset kanttaukset ja siirtynyt tekemään kolminkertaisia, vaikka kääntäjää en ole vielä päässyt kokeilemaankaan. Kolminkertainen kanttaus on mukavan ohut verrattuna vanhoihin nelinkertaisiin.

Lahjoituksena saamistani kankaista löytyi dalmatialaistrikoota, eikä ollut hankala arvata, että esikoinen omii sen heti. Siitä tehtiin sitten pitkäraajainen yömi, kun edellisestä pitkäraajaisesta oli kesän aikana käyneet raajat yllättäen lyhyiksi. Jotta 70 sentin palasesta riitti housuihinkin, tehtiin paitaan hihat kirppikseltä löytyneestä raitaneuloksesta. Eipähän ole ihan niin mustakaan nyt.


Ja uuden koneen käyttöharjoittelua edelleen. Vaatetta tulee tehtyä enemmän kuin on tarvetta, ja tämäkin paita on vähän ylimääräinen yksilö. Piti kuitenkin saada kokeilla tuota vankikarkuriraita-interlockia yhdistettynä ärtsyn vihreään resoriin. Lopputuloksesta tulee jostain syystä mieleen Lindex tai KappAhl.


Tämä ei ole mikään mestariteos, mutta menettelee. Voisin napsauttaa tämän huutikseen, jahka ehdin. Koko on kenties 98, ehkä 104. Täytyy vähän mittailla.


Metrin palanen fleeceäkin löytyi käsiin lauantai-iltasella kaappien kätköistä, ja pojan fleecehaalaripulaan siinä oli sopivan kokoinen ratkaisu. 116-senttinen kaava Ottobren 6/2010 -numerosta oli sopiva vajaa-viisivuotiaalle. Samaa kaavaa suurentamalla teen haalarin isosiskollekin, kunhan saan haalituksi jostain siihen sopivaa fleeceä.


Muokkasin alkuperäistä kaavaa sen verran, että lisäsin resorit lahkeisiin ja hihansuihin, ja kaulusta madalsin edestä kaarevaksi. Kokemus on osoittanut, että toppahaalarin alle puettavassa fleecehaalarissa ei saa olla leuan alta korkeaa pystykaulusta, jossa vetoketju raapii leukaa, eikä varsinkaan huppua. Joissakin valmishaalareissa on jopa se huppu.


Kasvunvaraakin on vielä. Jos mahtuisi vaikka koko talven.


Noshia lisää, ja Paapiin bambeja. Vihreän bambitrikoon pohjaväri oli yllättävän harmahtava, tai sitten se tummui pesussa. En ole varma, oliko se sellainen jo ennen pesua. Mutta yhtä kaikki, tämä on aika ihanaa. Resoriakin sattui löytymään ihan samassa värissä.


Kaava taisi olla uusimmasta OB:stä. Muuten hyvä, hoikan mallinen kaava, mutta pääntie on turhan suuri. Ensi kerralla jätän pääntielle saumanvaroja, jotta saan sitä pienemmäksi. 

Pitää herkutella myös näillä peitetikeillä, tietysti. Kyllästymiseen(ne) asti! ;)



Eilen sain henkisen sydänkohtauksen. Että tällaista ihanaa on olemassa! Että minulla ei ole sitä! Miksi!? Miksimiksimiksi!! Voiko olla täydellisempää.

www.ratkiriemu.fi

Tuota ei ilmeisesti enää ole kivijalkakaupassa jäljellä..?! Harmi, sillä jos olisi, laittaisin välittömästi siskon asialle. Jos jollakulla löytyy tuota kuosia kätköistään ylimääräinen palanen, olisin kovin kiitollinen, jos se joku myisi sen minulle. Itsensä saa ilmiantaa osoitteeseen tosimummo@wippies.fi. Ja tästä lähtien katson sähköpostit toivorikkaasti vähintään viiden minuutin välein... ;)

Hei ja kiitos hurjasti kaikille viime postausta kommentoineille, ihanille sukkahousuagenteille! Eiköhän me jotain löydetä noiden vinkkien avulla ensi talveksikin, niiden Lidlin puhkikulutettujen tilalle! =D

37 kommenttia:

  1. Missä välissä sää kerkeet näitä tekemään? Kauhee kasa hianoja vaatteita, taas. Ja on tosiaan ihanaa toi helistin kangas, mullekki kelpais.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän joka välissä.. se on niin helppoa kun koneet saa olla esillä koko ajan. =) Mutta kyllähän se tekeminen iltaöihin painottuu.

      Poista
  2. Ai että miten ihania vaatteita taas! Jos raskisin ni tilaisin sulta ison kasan lastenvaatteita!!! :)

    VastaaPoista
  3. Voi, mistä tuota ihanaa kettua saa, vai saako enää mistään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ainakin katsoa kaikki jälleenmyyjät Noshin sivuilta, jos jollakin vielä olis. Oman palani ostin Paapiin Anniinalta.

      Poista
  4. Ihania kaikki! En muista että minun vihreä bambikangas olisi harmahtava pohjaltaan. Ihan vaalean vihreä kai. Se voi kyllä näyttää erilaiselta, kun minun ompelemassani tunikassa on vaaleanpunaiset kantit.

    Olen tykännyt tuosta raglan-kaavasta (little lambs eikö?), mutta laitan aina saumavarat pääntielle, kun tykkään kanttaamisen sijaan laittaa kaksinkertaisen resorin. Silloin pääntiekään ei ole liian iso.

    VastaaPoista
  5. Olen Ottobren kaavoilla tehdessäni huomannut myös, että pääntiet on turhan isoja. Kantapään kautta (muutaman paidan ja tunikan lähes pilattuani) olen oppinut tarkistamaan pääntien koon aina ennen leikkaamista ja lähes aina vähennän syvyttä ja leveyttä.
    Mulla ei ole peitetikkiä, mutta upouusi kone vihdoin, jolla nyt kelpaa kaksoisneulailla :) Päänteille tekemiini nelinkertaisiin resorikanttauksiin en ole kyllä yhtään tyytyväinen, kun siitä tosiaan tulee niin tönkkö. Että jos joskus jotain ohjetta laitat siitä kolminkertaisesta, niin ilolla otetaan vastaan :) ps. ihania vaatteita olet surruutellut taas kerran!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan! Joo usein nuo raglanmallien pääntiet on OB:ssä reiluja, ja siltikään harvapä ei muista tarkistaa sitä, vaikka se silmään heti näytti kaavaa jäljentäessä aika leveältä.. Samaa en niin ole huomannut perusmallin paidoissa.

      Teen tuon kolminkertaisen resorin ihan vain niin, että ompelen resorin renkaaksi, op:t vastakkain pääntielle (tai mihin nyt sen tekeekin), suoraompeleella kiinni siihen samalla venyttäen, sitten muljautan sen kaitaleen avoimen reunan nurjalle ja ajan päältä tikkauksen siihen. Peitetikillä kun tekee, saa siitä nurjastakin puolesta siistin noin, kun se avonainen reuna jää sinne ompeleen alle. Kaksoisneulalla kun tuli nurjalle vain se siksak, tein nelinkertaisen kun tuntui, että se resorin kääntämätön reuna lähtee pian purkaantumaan sieltä välistä.

      Tällainen pikasohellusvastaus, koita ottaa selvää. ;) Onnea uudelle koneelle!

      Poista
    2. Kiitos! Kyllä sai selvää :) Nyt täytyy pärjätä pelkällä saumurilla ja ompelukoneella, mutta eiköhän niilläkin... Kumma, miten sitä nälkä kasvaa syödessä. Ensin haikaili uutta konetta ja nyt sitten peitetikin perään. Aina jotakin haaveksimassa :)

      Poista
  6. pakko kyllä nyt jo kommentoida että ihania kamppeita teet niin itelles kuin myös lapsillesi!!! Ja tuohon kolminkertaiseen kanttaukseen sen verran, että ite teen ains kaksoisneulalla ja resori ei purkaannu yhtään siellä nurjalla... Eli voi tehdä pelkällä kaksoisneulalla kolminkertaisen kanttauksen, ylimääräset resorit vaan lopuksi leikkaan pois! -kotiompelija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun kerroit, uskaltaa nyt muutkin kokeilla! ;)

      Poista
  7. Hei Tiina!! Tuota ruskea helistinjoustis tuli vain sen veran vähän Metsolaan metritavarana että möi heti loppuun. Punainenkin tuli tosi vähän ja he eivät edes laitta sitä nettisivuille sen vähyyden vuoksi.... oliko tuota nyt oikein "sanottu"???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin ymmärsin, kun ystävällä näin sitä punakeltaista ja siitä tuli puhetta. En ennen edes tiennyt sen ruskean olemassaolosta. Voi että se olis ollu ihanaa!! <3<3

      Poista
    2. Näin sen ruskean vain enää valmina peittona siellä- värit ehkä aavistus liian haalea- punainen PALJON voimakampi, mutte sekin taida ollaa viimeinen kpl liikessä.

      Poista
  8. Taidokkaita ompeluksia ja ihania juttuja taas kerran! :) Mä teen peitetikkikantit kääntäjällä (joten hieman eri tavalla) mutta minusta tuo nelinkertainen kantti on napakampi ja sitäkautta toisaalta parempi, vaikka onkin aavistuksen paksumpi.
    Olen toki koettanut muutamaan vaatteeseen myös kolminkertaista kanttausta (samaisella kääntäjällä) mutta tuokin on varmasti ihan tottumus- ja mieltymyskysymys ja riippuu materiaalin paksuudestakin, kumpi on milloinkin parempi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla, ja paljon on tosiaan materiaalista kiinni, mihin käy mikäkin. Eilen illalla kokeilin tehdä huomattavasti pienemmällä resorilla kolminkertaista, ja teinkin sitten turhan pienellä.. tuli minipääntie.. ;D

      Poista
  9. Oletpas taas tehnyt ihania vaatteita!
    Ja sun juttuja on niin mukava lukea, joka kerta saat ainaki minut hyvälle tuulelle :)

    VastaaPoista
  10. Ihanat tunika ja yökkäri! :) Ja totta, paidasta tulee mieleen ehkä aavistuksen lindex.

    VastaaPoista
  11. Ihania vaatteita! Erityisesti arvostan, että jaksat jopa FLEECEHAALARIT ommella itse!!

    Mikä peittari sinulla onkaan? Suositteletko? Onko se samalla saumuri? Ajattelin vain, että osaisin hyvissä ajoin vinkata joulupukille asiasta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeammin sen tekee itse kuin lähtee metsästämään kaupungilta, ainakin jos fleece löytyy kaapista jo entuudestaan. =)

      Mulla on Berninan peittari, ei yhdistelmäkone, enkä niitä kyllä suosittelekaan, jos ei ole toista erillistä saumuria. Jos yhtään enemmän ompelee, se yhdistelmä saattaa alkaa ottaa päähän. Siinä joutuu kuitenkin tekemään muutokset aina kun vaihtaa saumurista peittariksi jne. Tässä linkki tuohon mun 009-malliin:

      http://www.bernina.fi/product_detail-n5-i10-sFI.html

      Osittain tää on mullakin vielä melkoista harjoittelua, mutta päivä päivältä opin paremmin tuota käyttämään ja tykästyn koko ajan enemmän. Kyllä nyt jo voisin sanoa että suosittelen, vaikka muutama mutka vielä onkin selvittämättä! =)

      Poista
  12. Herkullisen värinen tuo ylin kangastapaus. Minä haaveilen uudesta ompelukoneesta, mutta ehkä alan säästää siihen sitten ulkomaanreissun jälkeen. Kivoja ompeluksia taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkomaanreissukaan ei kuulostais yhtään pahalta näin syyskylmillä, flunssassa ja öitä valvoneena.... :/

      Poista
  13. Niin ihania vaatteita, minä huhuilen tuon ketun perään ruskeapohjaisena :) Ja myöskin ruskean helistimen... Toivo elää, että sitä tulisi nettimyyntiinkiin Metsolaan, mutta ei tiiä... Suloisia kuvia lapsista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mulla sulle se pikkupala ruskeapohjaista kettua, tuu joku päivä vaihtamaan! Johan niistä edellisistä vaihtareista on aikaa melkein kaks vuorokautta! :D

      Poista
  14. Ihania vaatteita olet taas ommellut!:) Minä voisin ostaa tuon mustavalkoraitaisen sinulta suoraan,olisi juuri sopiva meidän poitsulle.Myytkö?:)

    VastaaPoista
  15. Hei!
    Kivoja ompeluksia olet ahertanut. Rehellinen vastaus missä välissä ehdit ompelemaan näin paljon,kun kotitöitä on tehtävä (pakollisia..ruoka, lapset ja pyykkääminen) sitten vielä ulkoilut lasten kans yms

    kotiäiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kysytään minulta kohtalaisen usein, viimeksi tämän postauksen ensimmäisessä kommentissa. ;D

      Käsittääkseni olen aina vastannut rehellisesti: joka välissä vähäsen. Tietenkään yhden perusvaatteen tekemisessä ei kauhean kauan enää mene kun se on rutiinia, joten tuleehan sitä valmista eri tahtiin kuin joskus vuosia sitten. Mutta kun koneet on esillä koko ajan, niin pikkuhiljaa aina jotain valmistuukin. Tämä "työhuonehan" on meillä käytössä ainoastaan tietokone- ja ompeluhuoneena. Lapset meillä menee nukkumaan kahdeksan jälkeen, ja kun niitä kotihommia tekee lasten pyöriessä jaloissa päivisin, jää illalla aikaa touhuta omia juttuja pari tuntia, jopa ylikin. Ja onhan meillä talossa oivallinen isukki myös, joten ihan yksin ei lapsista/kotitöistä mummelsson huolehdi. =)

      Poista
  16. aina mä vaan toistan itteäni mut niin ihania kaikki <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän minäkin toistan.. aika samanlaisia juttujahan täällä yleensä aina on. ;)

      Poista
  17. Kiva blogi sinulla! Mullakin peitetikkikone harkinnassa. Tosin mun saumuri kyllä tekisi peitetikkiä jos jaksaisi vaihdella osia, mutta kuka sitä nyt kesken ompelu-puuskan joutaa semmoista tekemään :D

    t. Uusi lukijasi :)

    VastaaPoista
  18. Minä luulin jo kirjoittaneeni tähän ?? ..
    No ilmeisesti en, joten lyhytmuotoinen referaatti(ai minäkö osaisin kirjoittaa lyhyesti...) : tuo raitapaita näyttää ihan kumman tutulta.. juu, jaloissa pyörivällä ipanalla oli tänään tuollainen lindexin body (siinä vaan oli kettuapplikaatio edessä). Miksei meillä marinoitumassa olevat kankaat hyvästä(vuosien) hautomisesta huolimatta muutu tuollaisiksi? Ei, ne oli edelleen yhtä rumia mutta ainoita joista sai yöpukuja joten meni sellaisiksi vaikka en valmiinakaan tykännyt kuosista.
    Mullakin olis edessä villahaalarien teko, tosin merinovillasta jotka ostin jo viimetalveksi, ei vaan kerkiä ei.. Ja viimeisenä:työnjälki näyttää siltä että olet saanut sen helmaongelman ratkaistua? Minä tänäiltana paneudun enemmän tuohon juttuun omalla koneellani joten palaan tarvittaessa asiaan. Mietin muuten juuri että lähtisiköhän tonkimaan kirppiksiltä sellaisia XXXXXl -kokoisia vaatteita jos sattuisi olemaan laadukasta hyväkuntoista trikoota, saisi lisää yöppäreitä pilkkahinnalla.. nimim. *naisten käyttämättömistä jättiyöpaidoista tuli ihania yöppäreitä parin sentin hintaan/kpl*

    VastaaPoista
  19. Ihania kuoseja! :) Sinulle on lisäksi tunnustus blogissani! ;)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.