lauantai 16. kesäkuuta 2012

Janome kylässä


Ruuhkaa pöydällä...

 ... ja ruuhkaa pöydän alla...


Sain Aurorani takaisin kotiin, ja kyllä nyt maistuu taas ompelushommat! 


Ehdinkin jo tehdä sellaisen päätöksen, etten ompele yhtäkään saumaa enää, ennen kuin saan oman surruuttimeni takaisin. Enkä muuten ommellutkaan! Tosin siinä päätöksessä piti pysyä ainoastaan yhden yön ajan... ;)

Kauppiaani tarjosi minulle jo aikoja sitten tilaisuutta kokeilla Janomen peitetikkikonetta, ja nyt kun muutenkin liikuin ompelukonekaupan maisemissa, otin samalla tuon Janomen vempaimen kokeiltavakseni. Ja se, jolle sana "peitetikki" kertoo yhtä vähän kuin vaikka "suunnittelutarveratkaisu", kerrottakoon, että peitetikillä ommellaan suurin osa kaikkien trikoovaatteiden helmakäänteistä ja pääntiekanttauksista. Oikealla puolella on kaksi suoraa tikkiriviä, ja nurjalla on saumurinommelta muistuttava syherö. Niin, entäs se suunnittelutarveratkaisu? No sellaisen tarvitsee, kun tahtoo rakentaa kaava-alueen ulkopuolelle, jota maaseuduksikin kutsutaan. Täytetään papereita, joilla haetaan lupaa suunnittelutarveratkaisulle, ja kun päätös tulee, siitä maksetaan mansikoita (tosi monta laatikollista). Ja silti joudut itse myös tekemään sen suunnittelun!

Ostomielessä en tätä testausta oikeastaan edes tee,  vaan lähinnä siksi, että tietäisin, miksi ostan Berninan peitetikkikoneen. En tiedä olevani mitenkään vannoutuneesti merkkiuskollinen, ja ajattelinkin, että voihan tämä vastoin odotuksia tuntuakin omalta, ja toki silloin olisi kaupat tästä tehtykin. Mutta kyllä ne tekemättä taitaa jäädä.


Olen tätä konetta nyt pari päivää kaikkina joutohetkinä kokeillut, enkä voi väittää osaavani vielä tätä käyttää, mutta ensivaikutelma on saatu. Ja sen ensivaikutelman pohjalta kertoilen tässä muutamia havaintoja. 

Langoitus on helppo ja nopea, siitä plussaa. Samoin vapaavarsi on hyvä lisäominaisuus. Nopeakin tämä on - aloittelijana tosin tuntuu, että vauhtia on melkein liiankin kanssa. Kolmen neulan paikka antaa mahdollisuuksia käyttää konetta monipuolisemmin kuin esimerkiksi Berninan 009:n kaksi neulapaikkaa. Tarvittavat säädöt tästä löytyy, eli langankireydet, paininjalan puristus, differentiaalisyöttö ja pistonpituus. Kaikki säädöt on myös informatiivisesti merkitty, eli niitä oppii kyllä helposti käyttämään.


Entä miinukset? No, kova ääni on yksi, mikä kiinnittää huomiota - luulin saumuriani kovaääniseksi, mutta nyt harkitsen asiaa uudestaan. Ja se suurin ongelma on hyppytikit. Vaikka muuten esimerkiksi helmakäänne valmistuisi oikein siististi, niin sivusauman kohdalla, jossa kangaskerroksia on enemmän, tulee tosi helposti pari hyppytikkiä. Ja pari hyppytikkiä tarkoittaa käytännössä purkautuvaa helmakäännettä, eli niitä ei saisi tulla yhtäkään ainoaa. Käsipyörällä kääntäen saa useimmiten tehdyksi nuo paksummatkin kohdat ilman hyppytikkiä, mutta kyllä toimivan koneen pitäisi minusta selvittää saumakohdatkin ihan polkimella ajaen!

Pahimmillaan jälki näyttää tältä - ja tässä tilanteessa ei lohduta mikään muu kuin se, ettei kone ole oma, ja se, että peitetikkiommel purkautuu helposti, kun osaa vetää oikeasta langasta.


Olisikin tosi mukava kuulla kokemuksia sellaisilta, joilla on tämä kone. Millaisilla säädöillä ompelet? Langankireydet, onko ohjekirja-asetuksissa? Entä diff, paininjalanpuristus, tikinpituus? Toki olen ihan aloittelija tämän koneen kanssa, ja monta ongelmaa johtuu varmasti ihan käyttäjästä itsestään, mutta ei tämä siitä huolimatta oikein vakuuta. Kaikki ostamani koneet ovat kuitenkin toimineet alusta alkaen ilman tällaista taistelua, vaikka ovatkin olleet minulle uusia tuttavuuksia. Tämän kanssa näyttää aika menevän säätöjen viilaamiseen ja koeommelten tekoon. Kun painijalan alle vihdoin asettaa sen varsinaisen työn, jännittää aina, mitä sillä kertaa tapahtuu.

Muutaman vaatekappaleen olen tämän koneen avustuksella saanut kuitenkin tehdyksi, ja näiden paitojen tilaaja varmaan tunnistaakin omansa tästä kuvasta. Shortsit valmistuvat seuraavaksi - sain juuri hankituksi kuminauhat niiden vyötäröille! =)


Kääntäjän kanssa en ole vielä päässyt kanttausten tekoa testailemaan (siihen päästään toivottavasti tänään), mutta käsipelillä ommellen tällä peitetikillä saa aikaiseksi näillä taidoilla tämän näköistä jälkeä:


Paljon hyödyllisiä asioita tässä on jo oppinut tämän kokeilun aikana, siis ihan yleensäkin peitetikillä ompelua ajatellen. Eilen illalla opin päättelemään ylläolevan tyyppiset renkaana ommeltavat jutut niin, ettei lankoja tarvitse itse kiskoa neulalla nurjalle, vaan ne sujahtavat sinne itsestään, kun työn ottaa pois paininjalan alta. Vaikka konekauppoja ei tästä masiinasta synnykään, helpottaa tämänkin kikan oppiminen aikanaan työskentelyä 009:llä. Myös tätä ihanaa tehostekikkaa piti heti kokeilla hyödyntää, kun ompelin pojalle pihashortseja. Eli tässä on peitetikin nurjaa puolta oikealla:


Olisin tosi iloinen kaikista tähän koneeseen liittyvistä kokemuksista, joten vaivautukaa ihmeessä kommentoimaan ja kertomaan, te janomistit! Kiinnostaa tämä malli ihan siksikin, että aikaisemmin näitä ostaneet ovat olleet käsittääkseni suhteellisen tyytyväisiä hankintaansa, mutta lähiaikoina näissä on ollut enemmän tuota hyppytikkiongelmaa. Kauppiaani jo ilmoittikin minulle, ettei tätä mallia minulle myy, koska tietää siinä olleen ongelmia, eikä siinä kuulemma riitä voima ja teho käyttämiini materiaaleihin. Joten olemme siinäkin mielessä yksimielisiä siitä, että Bernina laitetaan tilaukseen. Mutta te joilla tämä kyseinen Janomen kone toimii moitteettomasti, kertokaa miten saatte sen pelaamaan, jookos!!

Viimeinen ompelus viimeviikkoisella lainaompelukoneella oli tämä kesähattu esikoiselle. 


Tykkään kauheasti tästä mallista (OB:n nettisivuilta löytyy tähän kaava!), sillä tämä suojaa myös korvat ja niskan, ei pelkästään kasvoja. Ja tämän mallin on meillä huolinut käyttöönsä myös poika, tosin poikamaisemmista kankaista toteutettuna, tietysti.


Jään odottelemaan kokemuksia ja kertomuksia Janomesta - toivottavasti kaikki ompelun harrastajat eivät kirmaa ulkona kauniissa hellesäässä!

31 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla luin selostustasi peitetikkikoneesta. Itse en sellaista omista mutta syksyllä menee vaihtoon ainakin ompelukone, haaveissa on myös tulevaisuudessa ostaa peitetikkikone.
    Toivottavasti saat paljon kommentteja koneista, niistä on sitten apua minullekkin hankinnoissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan! Nämä konekeskustelut on aina hyödyllisiä vähän jokaiselle. =) Samoin toivon kommentteja myös Elna444:n omistavilta, koska sehän on sama kone.

      Poista
  2. Hei Tiina!!

    Ruttu-nuttun Annikalla on se Janome ja muistakseni Riikkallakin. Mulla on se Elna 444. Katsopas sinne mun kategorialistalle, siellä löytyy ehkä jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein muistit, heidän blogejaan jo selailinkin eilen lueskellen aiheeseen liittyviä juttuja. =) Täytyypä vilkaista sinunkin tarinasi aiheesta!

      Poista
  3. Minulla on Janome coverpro ja olen tyytyväinen. Jos se toimii niin tikki on siisti, mutta jos ei niin ei. En tiedä niistä säädöistä kertoa mitään, tuntuu että jokaisella on omat säädöt. Kaikki langat minulla pitää olla ainakin samanlaiset ja ne tärkeimmät on ne neulat. Jos jotain hyppytikkiä ilmestyy niin yleensä neulanvaihto ensimmäinen mitä kokeilen (Schmetz EL x 705). Joskus kyllä tuntuu että tuulen suunnallakin on vaikutusta miten se kone toimii;) Pois en kyllä antais, nopeutta ompelua paljon...

    VastaaPoista
  4. Taistelin saman hyppytikin kanssa eikä mikään auttanut. Maahantuojalta sain ohjeen vaihtaa Schmetz HAx1SP neulat ja avot, hyppytikit loppui kuin seinään. Ikinä en olisi uskonut että neula vaikuttaa näin paljon.

    VastaaPoista
  5. Aijjaijai mitä t-paitoja, tuskin maltan odottaa milloin ne postilaatikosta kolahtaa ;)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kun selvensit vaikeita sanoja. :-D

    VastaaPoista
  7. iiiks, ja minä kun juuri tuon samaisen koneen tilasin ja sen pitäisi ensi viikolla saapua. nyt rupesi muuten hirvittämään josko mullekkin käy noin, kyllä silloin ei itku ole kaukana jos oma uutuus alkaa vain sotkemaan tuolla lailla :/

    VastaaPoista
  8. Mulla on tuo Janomen peittari, tosin ollut vasta alle kuukauden mutta päästiin ihan yhteisymmärykseen parin koe ompelun jälkeen. Toissapäivänä tuli mutkia matkaan mutta sekin selvis sillä että poika oli käynyt säätelemässä .... Mulla on tuossa koneen etupaneelissa viite arvot kaikille ompeleille langankireyksineen ja niillä surruuttelen. Paininjalan puristusta säädin jo heti ennen ekaa ompelua, sen olin jostain painanut mieleeni n. 1cm korkeudella koneesta). Oikeat neulat ja säädöt kohdillaan niin homma sujuu. Noiden sivusaumojen kohdalla kiristän puristusta ja ei ole tullut hyppytikkiä vielä kertaakaan.

    VastaaPoista
  9. Moips! Käväisin taannoin kokeilemassa berninan peitetikkiä ja itse kyllä kallistun sen suunnalle, jahka tulee joskus ajankohtaiseksi hankinta. En kyllä edes ole kokeillut muita koneita!!! ;-) Mutta monesta paikasta olen vastaavia hyppytikki-ongelmia lueskellut!

    Edelliseen postaukseen liittyen.. kannatan ehdottomasti luonnonkasveja puutarhassa! =) Juurikin kaivoin kotkansiipiä omaan puutarhaani.. metsäorvokki olisi myös valloittava! en ole vain malttanut niitä mättäitä pihaani nostaa siinä pelossa, että onnistun ne hävittämään!! =) Maahumala suikertaa myös pikku-metsässämme, ketunleipääkin olen hiukan samaiseen metsään tuonut.. kielo, vuokot,kissankäpälä, kanerva.. ihanuuksien lista on loputon! :) ...ja luonnonvaraisten lisäksi tietenkin myös muitakin, kaikki sulassa sovussa! =) Mutta miksi ei hyödynnettäisi kauniita ja ilmaisia! luonnonkasveja, jos siihen on mahdollisuus! =)

    VastaaPoista
  10. Pitäisikö ensimmäiseksi pilata tunnelma kertomalla totuus? Ei, kerron ensin että en voi kyllä mitenkäänpäin esittää yllättynyttä ;)Näyttää, kuulostaa, ja muistelot (joita pakoon pääsee ompelemalla pari saumaa berninalla) tuovat mieleen nuo samanhenkiset hetket. Mutta tosi mielenkiintoista kuulla miten sinulla on koneen kanssa sujunut! Omat mielipiteet senkuin vahvistuvat siitä että kahta lajia koneita on liikkeellä, uutta ei niin toimivaa ja vanhempaa toimivampaa. Nuo neulatkin on meillä kokeiltu (kaikkea mitä nyt koneeseen on keksinyt laitta HAXeista ELXiin).

    Saitko ratkaistua paininjalka-kääntäjä -mittasuhdeongelman?

    Sitten se ilon pilaus: Berninalla ei sitten voi tehdä samanlaista päättelyä kuin Janomella, jos siis teet sen niin että (olikohan se näin ???? ) ensin lasketaan neulat alas ja sitten käsipyörällä "takaisinpäin" niin että langat vapautuvat neulojen noustessa taas ylös ja sitten kiskaistaan taaksepäin kangas pois (ainakin jotain piti tehdä ennen kankaan kiskaisua, onnellisesti on jo näköjään unohtunut). Kun olin kokeilemassa tuota omaa konetta siellä liikkeessä, ensimmäisenä kysyin tuota asiaa eivätkä olleet kuulleet kyseisestä tekniikasta joten kokeilin berninalla mutta eipäs se teekkään samalla tavalla, eikä kuulema onnistu koska koneissa oli jotakin juuri tällä kriittisellä alueella eri tavalla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun se oli niin että vedetään lankoja ensin pidemmälle ja sitten ne katkaistaan jonka jälkeen vedetään nurjalle! Muisti palaa pätkittäin...

      Poista
    2. Sain ratkaistua tuon mittasuhdeongelman: soitin Kyöstille ja sain lainaksi sen lyhyemmän paininjalan, ja jopa asettui kääntäjäkin järkevämmin paikalleen! Alkaa olla melkoinen lainasto tuo kone kaikkineen - joka puolelta haalittu osia lainaksi! Vieläköhän muistan kohta, mikä oli keneltäkin.. :D

      Jaahas, tuo päättelyjuttu pitääkin kokeilla Berninassa sitten, en nyt ole varma teenkö juuri noin, kun en löysää niitä lankoja käsipyörällä, mutta voihan silti olla ettei onnistu samalla konstilla. Noin olis kyllä kätevä. Tosin jos käyttää kääntäjää, ei sillä ole niin väliäkään. Paitsi helmakäänteessä.

      Poista
    3. No sitten kiinnostaisi kovasti miten keksit tehdä päättelyn? Olen itsekin meinannut että jossakin välissä kun olisi kunnolla aikaa eikä ompelua odottavien pino enää uhkaisi kaatua, kokeilisin miten keksisi tehdä. Nyt se taas tosin venyy aikaan arvaamattomaan..

      Poista
    4. Kunhan saan oman koneen hankituksi, niin kokeilen päätellä tuolla konstilla. Voihan olla ettei onnistu, mutta jos onnistuu, koitan sit pukea sen sanoiksi täälläkin. :D Tai voin kokeilla nutkin: jätän neulat yläasentoon, en pyöritä käsipyörästä lankoja vapaaksi, mutta nostan paininjalan ja vedän neulalankoihin löysyyttä esim. ruuvimeisselillä. Sen jälkeen katkaisen neulalangat ja vedän työtä taaksepäin, jolloin sieltä tule yksi ylimääräinen lankalenkki mukana. Jossain vaiheessa katkaisen ne muutkin langat ja samalla kun vetää sen turhan lenkin pois työstä, tulevat myös ylälangas nurjalle. Jotenkin näin se taisi mennä.. ;)

      Poista
  11. Vastailinkin jo tonne mun blogiin säätöjä koskien, mutta laittelen vielä tähän. Mä ompelen säädöillä, jotka oli siinä tullessa, oon ollut siis niihin tyytyväinen. Ainoa mitä vähän pyörittelin löysemmälle, oli paininjalan puristus. Neulat on kaikki 4 ja sieppari 2. Tikin pituus on 3 ja diffi 1. Oon ommellu kahella neulalla, oikeella ja keskimmäisellä, tosi vähän on tehny hyppytikkiä, ei juuri yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun toimii!! =) Mulla ei ole aavistustakaan tehdassäädöistä kun tuo kone on ollut liikkeessä vapaasti kokeilussa ja räplättävänä jo hyvän aikaa, mutta hyvät informaatiot tuossa ainakin on noihin langankireyksiin.

      Poista
  12. Mulla tehdassäädöt langankireyksissä, ei ole koskaan tarvinnut säädellä. Eniten säätelen paininjalanpuristusta ja diffiä. Hyppytikkiä perusajossa ei tule juuri koskaan. Olisko kaikenkaikkiaan kahdesta vaatteesta lähtenyt jossain vaiheessa ommel purkaantumaan, mikä on kyllä mielestäni tosi vähän ompelemaani vaatemäärään suhteutettuna. Samaa ei voi sanoa valmisvaatteista... Suurimnat ongelmat on ollut nauhankääntäjän kanssa ja muistan kyllä moneen kertaan ärtäpäitä päästelleeni alkuaikoina ;) Mutta käyttäessä oppii, jos vaan kärsivällisyyttä riittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sen olen ehtinyt huomaamaan itsekin, että uon kääntäjän kanssa on melkoinen säätäminen että sen saisi toimimaan ja että osaisi sitä vielä käyttää kunnolla. ;)

      Poista
  13. Mä oon ostanu oman peitetikkini noin pari vuotta sitten maksoikin silloin alle 400e ja tyytyväinen olen ollut. Ainut missä on hyppytikkiä tehnyt joskus kun ompelin niin että reunoilla oli neulat ja juurikin kun ompelin helmakäännettä ja siinä sivusauma kohdassa. Mutta nyt kun olen ommellut oikea reunaneula ja keskimmäinen neula niin ei hyppytikkiä tule. Langat pitää kyllä olla samanlaiset silloin takkuaa jos ei ole. Neulat minulla on ihan tavis pallokärkiä ei niitä koneen omia vaan ihan jotain muita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinnat nousee koko ajan, siitäkin syystä tuli mulla ajankohtaiseksi tämä peitetikkikoneen hakinta...

      Poista
  14. Ihan samalla tavalla myös Berninan peittari hypyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletkin ensimmäinen joka kiskaisee todellisuuteen! ;) Toki mikä tahansa kone tekee hyppyä jos säädöt eivät ole kohdallaan tai neuloissa vikaa jne, mutta pääosi olen kuullut tästä koneesta pelkkää hyvää. Kokemus osoittakoon, onko se kehujensa arvoinen!

      Poista
  15. Olen "amatööri" enkä saa päähäni mikä tuo OB on jonka sivuilta tuo ihana kesähatun kaava on... Suomennatko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottobre se on, luulin että kaikki jo tietää.. vaikka taitaahan sillä nimellä olla myynnissä jotain muutakin! ;D

      Poista
    2. No joo, kyllähän mä nyt Ottobren tiedän mutta ei vaan tajunnut...

      Poista
  16. MOI!
    Omistan itsekin Elnan peittarin ja alussa minullakin ongelmana oli hyppytikit.Ompelin kapealla tikillä ja se ei oikein toiminut resoreissa ja paksuissa saumoissa.Vaihdoin neulat leveämmälle ja tikin säädöt taitavat olla 5,3 ja 2.Myös Elnassa oleva vipu paksuja kankaita ommellessa vaikuttaa siihen ettei hyppytikkejä tule.

    Myös paksummissa saumoissa käännän saumavarat eripuolille, jotta ei yhteen kohtaan muodostu paksua kohtaa.Näillä keinoilla hyppytikkejä ei enää muodostu.Peittarin kanssa saa olla kärsivällinen ja paljon kokeilua.

    Itsekin Berninan ystävänä suunnittelin Berninan konetta mutta minulle ompelukonekauppias suositteli Elnaa,oli halvempi ja selkeästi laajempi tikki valikoima.Minunkin peittarissa täytyy olla samaa lajia olevat langat,muuten nirsoilee.Koneen ostoa en ole katunut koskaan,niin paras kun sitä vain oppii käyttämään.
    terkuin Riitta

    VastaaPoista
  17. Kirjotin eilen sulle veiestin, mutta on tainnu hävitä täältä. Hei oletko ollu tyytyväinen berninan peittariin? Kumpaa suosittelisit minulle? Sekä onko nauhankääntäjä vaikea asentaa siihen koneeseen? Itsellä on koneen osto edessä ja berniinaa oon miettiny, mutta onko se sen arvonen? Monet suosittelee janomea. Sen sais kyllä halvemmalla, mutta haluan kunnon koneen. Onko janomesta siihen? Annas oma mielipide!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olet sama anonyymi joka eilen kyseli janomesta/bernetestä, niin ei viestisi ole mihinkään kadonnut, kirjoitit sen vain eri postaukseen. ;) Löydät sen vastauksineen täältä:

      http://tosimummo.blogspot.fi/2012/06/lisaa-peitetikkikokeiluja.html

      Poista
  18. Joo olen sama. Kiitos! :D

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.