keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Höyryhuone

Että voi ihmisen lasta jäätää nämä pakkaset! Tulin jo yli tunti sitten pihasuunnittelukurssilta, ja kehon uloimmat osat, joita myös varpaiksi voidaan nimittää, eivät ole sulaneet vieläkään.

Tämän kestopalelun vastavoimana esitellään nyt saunaa. Sekin mokoma valmistui viikko sitten, ja kahdet höyryt siellä on jo irroteltu. Eipä olisi voinut parempaan vuodenaikaan sattua tämä saunan valmistuminen - varmaan koskaan ei ole tuntunut saunominen niin mukavalle kuin nyt - oma sauna, ulkona tulipalopakkaset ja saunassa ah-niin-pehmoiset löylyt! Kyllä hampaita naurattaa!Lauteet ja saunapaneelit kuuluivat talopakettiin, ja ne on ihan perinteistä kuusipuuta. Kuusi-mallille sitä ei edes harkittu jättää, sillä alun alkaenkin haaveissa oli sellainen vanhan patinoituneen pihasaunan tunnelma. Toiveiden sävy tavoitettiin Supi Saunasuojan wenge-sävyllä. Seinissä sitä on kaksi kerrosta, lauteissa yksi.


No joo, sähkökiukaita harvoin on vanhoissa, patinoituneissa pihasaunoissa, mutta meillä nyt on, kun ei sieltä saunasta hormiakaan katolle ole.


Kiuas on Harvian Kivi, ja jo nyt on pakko sanoa, että suosittelen!


Kiukaaseen onkin jo ikävästi kahden löylyttelykerran tuloksena alkanut muodostumaan kalkkiläiskiä, joilta täällä päin ei voi välttyä. Voi kun olisikin saanut sen oman kaivon pelittämään (olisi saatu kenties ruosteläikkiä kalkin sijaan), mutta kun ei!

Kiukaan taakse miehenpuoli (joka tulee jatkuvasti häiritsemään naputteluani tuohon selän taakse, terveisiä vaan) kasasi hienon kiviseinämän, jota valaisee kaksi mitä-ne-nyt-onkaan valokuitujuttua. Tuosta tuli paljon kauniimpi kuin osasin kuvitella kivet nähdessäni! Ja tuohan on sellaista verhoilukivilaattaa, ei oikeita irtokiviä.


Häälahjaksi vuosia sitten saamamme kiulu pääsi vihdoin oikeanlaiseen ympäristöön, itsensä väriseen saunaan. Settiin kuulunut puuvartinen kuparikauha on jo heitetty puhki (tai sitten lapset hajottivat sen), mutta ostetaanpa uusi!


Ei ole koolla pilattu tuo saunahuone, mutta asiansa se ajaa. Mikäli piirtäisimme itse talon pohjakuvat, tekisimme varmasti saunaan pari neliötä lisää, mutta näilläkin pärjää. Ja näissä 100-neliöisissä Kastelleissahan neliöt onkin käytetty supertarkkaan hyödyksi, ja onnistuttu siinä myös!


Myös porrasjakkara tuli Lapin Lauteelta laudetoimituksen mukana. Pitihän se tietysti kasata itse, kuten lauteetkin, mutta joka tapauksessa.


Portaan taakse, alemman lauteen alle, piiloutuu 300-litrainen varaaja. Mekin aloimme miettimään niitä hyötyneliöitä, ja näin saimme kodinhoitohuoneeseen yhden ison kaapin verran lisää tilaa. Mieluummin ne talon liinavaatteet työntää sinne kaappiin kuin lauteiden alle, mutta varaaja tuntuu pärjäävän tuolla allakin!


Saunasta otetaan usein sellaisia hienoja tunnelmakuvia, joissa lauteille on levitetty pellavaiset laudeliinat ja tyyny tietysti myös, lyhdyistä puhumattakaan. Minulla nyt ei ollut niin hienoihin asetelmiin aikaa, mutta kuvasinpa sentään pellavaa lauteita vasten - on se vaan hieno materiaali. Ja niin paikallaan juuri saunassa. Ja olohuoneessa, ja keittiössä ja makkarissakin, jos minulta kysytään...


Saunan ovenpieletkin käsiteltiin samalla wengellä. Niin myös ovessa oleva puinen nuppi, josta ovi yleensä avataan. Laitoin tuohon tuon yleensä-sanan siksi, että lapset kulkevat meillä saunan oven alta ryömien, joten he eivät sitä nuppia käytä. Enkä muuten kokeile tehdä samaa perässä!


Olohuoneessakin on harrastettu kaikenlaista pikkupiiperrystä. Tikkaat heivasin kodinhoitohuoneen pyyhetelineen virasta takaisin koriste-esineen vaativaan virkaan. Siihen työhönhän minä nämä vänkyrät alunperin tein.


Ja nyt te katsotte, että mikä merkillinen musta lätkä sillä mummolla sojottaa tuolla kukkapurkissa! No se on sellainen nimikyltti. Joillakin tolkummilla ihmisillä niitä on jossain keittiön ikkunalaudalla yrttiruukuissa, tai jossain sellaisissa, mutta kun minä en osaa pahemmin ruohoa syödä, eikä makkarakaan kasva ruukuissa, niin piti laittaa tuo hieno kyltti tuohon. Sillä jonnekinhan tuollainen oli saatava, kun se on niin hieno.


Lapset ehdottivat että kylttiin kirjoitettaisiin "älä koske", mikä ei sinänsä ole ollenkaan huono ajatus. Realistisempaa voisi kuitenkin olla, jos siinä lukisi suoraan "älä tallaa!" Kaksivuotiaan jokapaikanhöylän toimesta onni näyttää jo vähän tallautuneen.

Ellokselta napsautin muutamalla eurolla uuden päällisen tuollaiseen 30x50 -koon sisätyynyyn. Mahtuu juuri sopivasti keinutuoliin.


Ja laatikkopöydän päälle on kuin onkin kertynyt jo monenmoista hyödytöntä roinaa. Rakkaat roinani!


Arkikin pilkottaa sieltä täältä tuoden realismia näihin esteetikon unelmiin. Kosteusmittaria kuikistellaan päivittäin, ja välillä ihmetellään itkeviä ikkunoita. Vielä ei ole liian alhaisesta ilmankosteudesta haittaa ollut, päinvastoin. Mutta tällä kertaa tilanne on näköjään jo ihan hyvä.


Johan tässä vähäsen varpaat sulivat. Jos hörstäisi vähän mustikkakeittoa lämpimikseen ja sujahtaisi sitten siipan vierelle unia näkemään. Hyvät yöt vaan teillekin!

20 kommenttia:

 1. Lämpöisiä kuvia..
  Niin tutulta kuulostaa, meillä tosin väri oli eri, mutta ihan samoista asioista postasit kuin kertoisin meidän omasta taannoisesta saunarempasta jos siitä kertoisin; kiviseinästä, valokuiduista, nupin maalauksesta... ;D
  Ja yhä vain tutummalta kuulostaa, suomesta ei voi löytyä toista paikkaa jossa olisi yhtä paljon kalkkia kuin meillä... varmaan asutaan samalla paikkakunnalla.

  Ihania kuvia, ihanaa tunnelmaa ja kaunista toteutusta!

  VastaaPoista
 2. Kiva nähdä teidän tumma sauna, tosi hieno! Meillä kävi niin, että talopaketin kuusipanelisauna on ollut jo toiminnassa muutosta lähtien, mutta se musta saunasuojapurkki on odottanut yli vuoden kaapissa... Käsittely piti tehdä siis jo ennen muuttoa, mutta tähdellisemmät asiat vei voiton, ja sitten ei ole vaan saatu aikaiseksi. Nyt kun näin miten hieno siitä tulee, taidan kuitenkin ottaa tämän asian taas "to do"-listoille! :-D

  VastaaPoista
 3. Hieno sauna. Tuo kiviseinämä siellä on tosi upea!

  VastaaPoista
 4. Tyylikäs sauna kyllä kertakaikkiaan! :D

  VastaaPoista
 5. Olet varmaan sen jo kirjannutkin näkyviin, mutta jos vielä toistaisit että minkä Kastellin olette valinneet? (nimim. saahan sitä unelmoida)

  VastaaPoista
 6. Taas niin kauniita kuvia! :) Ja hauskoja sanoja :D No ihan kyllä oikeaan aikaan valmistui teidän sauna!! :)

  VastaaPoista
 7. :D Meillä kans naperot kulkee saunan oven alta. Varmaan todennu et helpompi niin ku äiti aina huutaa ettei saa rampata eestaas ku löylyt karkaa...

  Ja! Teillä on ihanan näköstä!!!!!!!

  VastaaPoista
 8. Nätti on sauna,vaikkei sielä sitä lyhtyä lauteilla ollutkaan ;)
  Meillekin piti tulla harmahtava sauna ja sävykin oli harmaa. Valmiina se on kyllä enempi vihertävä kuin harmaa,vaikka pariin otteeseen paneelit käsiteltiin.Tyhmänä kun ei tehty testipaneelia,vaan luotettiin siihen että jos ostaa harmaan purkin niin saa harmaata.Ensi kerralla ehkä testataan ensin sävy! Pitääpä itsekin lisäillä kuvia saunasta joku kaunis päivä kunhan saa kevätsiivouksen ulottumaan saunan nurkkiin asti ;)

  VastaaPoista
 9. Hieno on sauna ja koti muutenkin. paleleviin varpaisiin kehoitan kirjoittamaan lahjatoivelistaan, tai muuten vaan hommaamaan, lahtiset. Ne sellaiset huopatossut sisäkäyttöön. Sain sellaiset puolisoltani synttärilahjaksi n. kaksi kuukautta sitten ja on olleet käytössä siitä lähtien jokainen päivä, lukuunottamatta sairaalassa viettämiäni päiviä. Mitkään villasukat ynnä muuta lämmittimet ei vedä vertojaan näille, nytkin jalassa oleville lahtisille.

  VastaaPoista
 10. Oi kun ihana sauna. Täällä vain unelmoidaan saunan löylyistä. Mikä onkaan ihanampaa kun löylytellä nain pakkasilla! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 11. Ihana postaus ja jälleen niin hauskasti kirjotettu =D

  VastaaPoista
 12. meillä on tuo kiuas ollut kolme vuotta ja pois en vaihtais... samaten kiviseinä sen takana, taidettiin olla ensimmäisiä kun sellaisen teki. ;)

  Ihania ja lämpimiä löylyjä toivotellen!

  VastaaPoista
 13. Tuliskos se meillekki tekeen tuon saunan ku näkyy olevan niin aikaansaava... ;))
  (Kateudesta vihreenä täällä... ;))
  -Sanna-

  VastaaPoista
 14. Ihana on tuo sauna tummana, tarvii varmaan lisätä omalle to-do-listalle (joka on kyllä jo ilman lisäyksiäkin ihan kohtuuttoman pitkä) tämäkin =)

  VastaaPoista
 15. meilläki ryömitään oven ali, ja ei, miekään en uskalla perässä

  ja voi, miten huvitti tuo kodinonnen tarina :D niin tuttua

  VastaaPoista
 16. Kiitos kaikille, te ihanat! <3

  onnekas: voi olla.. vaikka en tiedä onko jossain vielä enemmän kalkkia kuin muilla.. joka tapauksessa sitä on liikaa. =)

  Lyde: me puolestamme sudittiin saunapaneelit jo paljon ennen seinille laittoa. Samoin lauteet ennen kokoamista, osina.. muuten olis jäänyt tekemättä.

  Ikuinen vauvakuume: pohja on vastaava kuin Kastellin Economy100:ssa, lisättynä lämpimällä kuistilla khh-päätyyn. Tosi toimiva pikkutalo!!

  Karzi: siitä se varmaan on alnunsa saanu meilläki, ku aina möykätään että "elekää pitäkö ovia auki!!" =D

  Nanni: joo nuo joskus yllättää! Mekin ostettiin ekaksi mustamarjaa, mutta päädyttiin kuitenkin kokeilun jälkeen siihen wengeen.

  Kaisa: täällähän on niin lämpöiset lattiat ja lämmin koti muutenkin kun on tiivis, että vietän elämäni ekaa talvea ilman kalsareita, mutta ulkoa tullessa jää joskus palelu päälle. Lahtiset vois silloin olla aika jees! <3

  Sanna: tiiä vaikka tulis - suunnitellaanpa, olis hyvä tekosyy käydä kylässä ja akat tietysti kirppiskierroksella!! =D

  VastaaPoista
 17. Voi miten kutsuva löylyhuone!!

  VastaaPoista
 18. Sun blogi on IHANA :)

  Löysin tänne blogin blogin blogin kautta, jatka samaan malliin tosimummo!
  Terv. varhaismummo :)

  VastaaPoista
 19. Maailman paras kiuas! nimimerkillä kokemusta on.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.