perjantai 13. tammikuuta 2012

Sydänlämpöä

Mukuloiden takkikankaat ovat odotelleet ompeluvuoroaan jo useamman kuukauden. Muuton aikaan sulloin ne syvälle kangasarkkuun ja mietin mielessäni, ehtiikö niistä takkeja tälle talvelle tekemäänkään. No ainakin yhden ehti, se on nyt varmistettu. Kaksivuotiaan aikaisempi takki oli takki-top-kolmosen kaikkein surkein esitys - isosiskon vanha, mukamas-80-senttinen vakosamettitakki, mutta ollut käytössä vasta 92-senttisenä, joten arvata saattaa, että se oli vielä ihan liian suuri pikkusiskolle.

Nyt asia korjaantui, huh. Kehtaa taas liikkua ihmisten ilmoilla tytön kanssa. ;)


Päällikangas on Jofotexilta tilattua sydänpuuvillaa, ihan sellaista lakanapaksuutta. Vuori on Kangastukusta tilattua Finlaysonin windstopper-vuorikangasta, joka nimensä mukaisesti pysäyttää tuulen. 


Kankaiden väliin ompelin lämmikkeeksi lämpövanua ja tavallista, paksumpaa perusvanua. Hihat ja hupun tein lämpövanusta, etu- ja takakappaleet paksummasta. Ainakin näin pesemättömänä on tosi lämpöisen tuntuinen takki, ja hyvin sillä kuulemma tarkenikin, kun käytiin jo yksi neuvolareissu tällä tekemässä, ja tieysti kyselin tytöltä, paleleeko.


 

Leikkasin kankaat ompelua edeltävänä päivänä valmiiksi, eli osissa saatiin tämäkin työ tehdyksi. Ompelussakin olin varautunut monen päivän urakkaan, mutta poika kunnostautuikin eilen nukkumisessa, ja sain koko takin tehdyksi yhden päivän aikana. Ompeleminen itsessään oli kyllä kuin ote jostain idioottien vuotuisesta käsityökokoontumisesta. Ensiksi rouva kummastelee, miten huppukappaleiden hakit eivät oikein täsmää, ja kun kappaleet on ommeltu siitä välittämättä kiinni toisiinsa, ihmetellään, miksi niskaan jää hupun keskikappaleesta muutaman sentin mittainen uloke. Noh, leikataanpa se pois, niin jopa tulee hyvä. Just. 

Asioiden oikea laita valkeni vasta, kun aloin ihmetellä, että mistäs nää hupun sivukappaleiden alavarat oikein on.. no, nehän oli unohtunut hupusta pois kokonaan, ja koska hupun keskikappaleessa oli se alavara, eivät pituudetkaan alkuun täsmänneet. Kyllä piti vähän aikaa mietiskellä, vaihtaako alaa vai mitä tekisi. Hyvä kun kehtaa edes myöntää, että kiitettävin arvosanoin koulunsa käynyt pukuompelija voi olla näin mäntti! No, onneksi on ratkoja. Ja uuden keskikappaleen leikkaamisella selvittiin, ja ommeltiin entistä ehompi huppu.

Tohtiikohan tuonne ulos mennä kuvamaan lainkaan, siellä on kaamea lumimyräkkä?!


Luntakin on hurjasti jo maassa...


Mutta mentiin me kuitenkin! Ulos heitetyn joulukuusen suojissa värjöteltiin hetki ja napattiin pikapikaa parit kuvat...



Nyt olis kiva päästä jo sisälle kun naamaan tuiskuttaa!


Viheliäistä hommaa muuten ommella tuota tuulistop-vuoria. Kenellä olikaan joutilaana se Berninaan sopiva teflon-paininjalka? Saa tarjota vaikka sähköpostitse tai suoraan kommenteissa, ostaisin mielelläni!

Seuraava operaatio olisikin ommella poijalle kastemekko. Ristiäisiin aikaa pari viikkoa, eikä poika taida mahtua isoveljen pukuun. Nyt kun kakuntekokin on ulkoistettu osaavammalle paakarille, voisin keskittyä suunnittelemaan kakuntäytteiden sijaan mekon saumoja, nappeja ja nauhoja.

47 kommenttia:

  1. Oikein raikas ja herttainen takki. Ajatuksenjuoksukin sopii ihan ajankohtaan. Mut ihanaa että pieni antoi äidin ommella. Kymmenen pistettä!

    VastaaPoista
  2. Vau miten söpö! Ihana että pääsit ompelemaan!!! m
    Minä en kehtä omista mokista edes puhua, mutta onneksi voi kaikesta sanoa että 'maitohumala' ja neljä pientä, hehhh... Mietin kyllä Sinua äskein vaunujen yhteydessä mutta ne aidot Tellä on paljon paremmat!!!

    VastaaPoista
  3. Todella kaunis takki! :) Voi kun uskaltautuis itekin ompelemaan enemmän ulkovaatteita. Yhden takkitekeleen sain aikaiseksi ja sitten iski kammo!

    VastaaPoista
  4. Kiva raikas pirteä takki! Eihän se ole ihminen eikä mikään, jos ei välillä mokaa:)

    Tein esikolle sillon kastemekon ja joka kerta oon jännittäny, mahtuuko seuraavalle ku on 56cm. Mut aina se on menny.

    VastaaPoista
  5. No väsyneellä ja univelkaisella äidillä voi joskus käydä noin ;) Aivan upean takin olet kyllä tehnyt! Ei noin hienoa takkia ainakaan pihaleikkeihin raaski laittaa.

    VastaaPoista
  6. Ihana takki! Pitäis kyllä omallekkin tehdä joku söpöstelytakki...

    VastaaPoista
  7. voi että on kyllä hieno takki. mä en tajua miksi mulla on kauhee kynnys tehdä takkeja lapsille.. :D

    VastaaPoista
  8. Suloinen takki ja niin on pitäjäkin:)

    VastaaPoista
  9. Arvaas kuka haluaisi nyt juuri noista kankaista takin?! Siis aivan ihana! Pakko mennä nyt jofotexin sivuilla...

    VastaaPoista
  10. Vau, miten kaunis takki! Ihanaa kangasta <3

    VastaaPoista
  11. Awwww...... miten ihana! <3 Teekkö sit joskus munki pojille, ku minen osaa/saa aikaseksi? Vaikka sen kastemekon jälkeen? Mie tuun vaikka piteleen sitä pienintä siks aikaa. ;)

    VastaaPoista
  12. En kestä, kun tää takki on niin ihana!! Piti heti tarkistaa, että vieläkö kangasta on saatavilla, jos vaikka saisin itsekin sitä tilattua.

    VastaaPoista
  13. Oi miten ihana takki! Ihana kangas. Love it!

    VastaaPoista
  14. Ïhana takki ja kangas on hurmaava :)

    VastaaPoista
  15. Oi että miten ihana takki. Miksi meillä ei tule käytettyä takkeja, mä niin haluisin ommella niitä =)

    VastaaPoista
  16. Wow, mikä takki! Kyllä nyt kelpaa. Aivan ihana!

    VastaaPoista
  17. Ihana takki! ja kangas on kyllä tosi kaunis <3 pitääpä käydä kurkkimassa josko joskus itsekin raaskis tilata.. :)

    VastaaPoista
  18. Ihana takki! Ja hei, minusta ainakin oli vain kiva kuulla että sullakin voi joku joskus epäonnistua ;)

    VastaaPoista
  19. Vau! Aivan ihana takki! Ja tuo kangas on kyllä kerrassaan valloittava.

    VastaaPoista
  20. Takki on kertakaikkiaan IHANA!

    VastaaPoista
  21. Tunnistin itseni tuosta postauksen lopusta, laitoin s-postia :)

    VastaaPoista
  22. Siis tää takki kolahti nappasi ja osui! IHANA <3

    VastaaPoista
  23. Siis tää on aivan <3 ihana :) Tuo kuulostais kyllä hyvältä vaihtoehdolta takin vuoriksi tuo windstopper, pitäsköhän itekin tilata... :) vaikka oliskin viheliäistä ommella :)

    VastaaPoista
  24. Tosi ihana takki. Ja tyttö kans :)
    Tulipa mieleen yks takkirojekti syksyltä....siinä meni kaikki niin pieleen kun vaan voi mennä. Hihat ompelin väärin, eli vasemman oikealle puolelle ja toisinpäin. Tikkivuoren kans takuttiin niin että meinas jo oikeasti järki lähtä. Huppu ei onnistunut millään. Noh, takki valmistui mut se näytti koko ajan niiiiiiin rumalta ja ite näki kaikki virheet. Purin sen hupunkin lopulta....ja, viittiskö ees tunnustaa.....nakkasin loppujenlopuksi roskiin koko höskän :D Ei vaan jaksanu enää alkaa taistelemaan sen kans. Mieluunnmin teen uuden. Onneksi löyty kirpparilta pojalle takki ja alemyynnistä toinen. Viittii pitää muuallakin kun pihalla. Jos seuraavan kerran ei ompelis sitä vuorta viheliäistäki viheliäisemmästä tikkikankaasta. Siitä ja minusta ei tuu koskaan ystäviä.

    VastaaPoista
  25. Onpa taas nättiä!! Ja mikä parasta, itse tehty takki, just sellainen ku haluaa. Kyllä minä kadehdin kaikkia ompelijoita.=)

    VastaaPoista
  26. Kiitos kaikille!! Kuten monet muutkin, tämäkin takki tulee todennäköisesti aikanaan myyntiin huutikseen - kenties ensi syksynä.

    kewa: kelaan täällä aina välillä, että huutaisko kuitenkin ne sun ihanat vaunut ja myis nuo meidän.. saapa nähdä. =)

    Mia: kokeilehan vaan uudestaan, niinhän ne kammot selätetään! Onhan siinä tietty se riski että paha maku sen kuin syvenee, mutta riskejäkin kannattaa joskus ottaa! ;)

    TanttaRalla: jooo enempi kylä- ja kauppareissuille tuo tekki onkin, ulkona ihan oikea haalari on se kaikkein paras vaate. =)

    uku: Jos tulisit hoitelemaan pientä siksi aikaa, joutuisit hoitamaan kaikki neljä, joten mieti tarkkaan mitä tarjoat.. ;D Mutta myöhemmin keväällä voisin tehdäkin taas tilauksesta mikäli elämä tästä vähän siihen mennessä tasaantuu ja saan ne pakolliset kalsari- ym. puutteet paikatuksi siihen mennessä.. =)

    Anonyymi: kiva kun lueskelit täällä edelleen, tehdäänpä paininjalkakaupat niin pääsen tuostakin nahkeusongelmasta! =)

    Suvi: ainakaan valkoisena ei näytä enää olevan kangastukussa tuota, mustasta en ole varma oliko sitä.. toivottavasti valkoistakin tulee vielä!!

    Anonyymi: =D Just noin joskus käy, mulle kävi joskus samalla lailla yhdelle toppaliiville.. aloin tekemään sitä ilman kaavoja, siitä tuli ruma, en saanut hankituksi siihen nappeja ja heitin lopulta koko tekeleen roskikseen vähin äänin.. ;D

    VastaaPoista
  27. Ihan hirmuisen sievä luomus! Tosiompelija viihtii kertoa virheensäkin. Minä en uskalla kertoakaan, mutta jottain oon ompelunsaralta kuitenkin oppinut,väkisin, ainakin luulen niin :D.Ja ne virheet näkyy joskus kertomattakin meijän lasten vaatteissa, valitettavasti :D Ompleluniloa sinulle edelleenkin.Ja hyviä hetkiä ristiäisvalmisteluihin! t. vakikurkkija ;)

    VastaaPoista
  28. Nätti on takki ja suloinen malli =)
    Kiva,että olet päässyt koneen ääreen!

    VastaaPoista
  29. Aivan ihana takki! Nuo sinun takkisi ovat aina ihania mutta nyt tuo kangas tekee tästä extraihanan! :)

    VastaaPoista
  30. Tämä on kyllä tosi söötti, niin ihana kangas ja kätevän näköinen malli myös. Edelleen ihastellen ihmettelen miten sä jaksat tehdä takkeja, mä en ole vieläkään uskaltautunut yrittämään... Ehkä ensi talveksi?! :p

    VastaaPoista
  31. Ja miehän tuun, jos sillä pääsen takkiongelmasta! Asutte vissin meijän mummolapaikkakunnalla... Nappaan ne sun neljä ja omat neljä ja karkaan jonnekki leikkipuistoon, jätskille tai eläimiä kattomaan (tai sitte lainataan papan traktoria ja ajellaan ympyrää mummolan takapihalla) ja sie saat surruutella. Ilimota vaan, ko on kalsarit ommeltu, ni me pakataan kamat ja tullaan. ;)

    VastaaPoista
  32. Oi kun söpö takki! Saanko kysyä millä kaavalla olet sen tehnyt?

    VastaaPoista
  33. Kiits edelleen kaikille piristäjille! <3

    uku: joskus olis valmis ompelemaan mitä tahansa siitä hyvästä, jos joku ottais kaikki neljä muutamaksi tunniksi ja antais hetkeksi oman rauhan.. siitä hyvästä tekis jo vaikka ja mitä. ;D

    Tytteli: kaava on jostain hupparista tai vastaavasta piirretty, kaikki tekemäni takit on kaavoiltaan omia muokkauksia, joihin on itse piirretty huppua, vuoria sun muuta.. =) Harmi ettei tästä tainnut pahemmin apua olla ;) Mutta ompeluohjeissani on ohjeita, miten hupparin kaavoista vois muokkailla takin kaavoja.

    VastaaPoista
  34. Kiitos paljon, oli apua :) Itsekkin paljon muokkailen kaavoja ja soveltelen. Täytyykin tutustua noihin sun ohjeisiin tarkemmin.

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.