maanantai 24. lokakuuta 2011

Ovia ja painikepulmia

Tölli on saanut väliovensa, ja sisätiloissa on kuljettava ikkunakahva taskussa, jotta välttyy suljetun oven taakse jumiin joutumiselta.

Kaikki ovet kuuluivat meillä talokauppoihin, ja muutamista tarjolla olleista vaihtoehdoista valitsimme nämä perinteiset peiliovet - muut vaihtoehdot olivatkin modernien kotien rakentajille suunnattuja malleja.


Keittiön ja kodinhoitohuoneen välisen oven avautumissuuntaa mietimme puhelinpalaverissa eräänä iltana oikein kulmat kurtussa. Jos se kääntyy sinne, se on aina pyykkikoneen edessä ja minulla menee hermo kun lapset tuuppii pyykkäriä ovella ahteriin. Jos se kääntyy tänne, se on muuten vain rumasti. Jos se kääntyy tuonne, jää valokatkaisin oven taakse eikä homma siis toimi käytännössä ollenkaan. Sinne, tänne tai tuonne, se on pienessä talossa aina jonkun edessä, mutta sovitaan sitten, että pidetään se kiinni ja avataan vain kuljettaessa. Nyt se aukeaa keittiöön päin, ja jääkaappi tulee olemaan se, joka lymyää tämän oven takana sen ollessa avoinna. Kyllä se näin on paras.


Kumma, kun vaatehuone ei ollenkaan vaikuta sellaiselta houkuttelevalta pukeutumissalongilta...?! Sieltä joutaisi poistumaan jokunen maalipurnukka ja laastisäkki ennen kuin sitä voi edes ajatella vaatteidensäilytystilana.


Jotta jumiin jäämisen vaara pienenisi, kiertelin perjantaina melkoisen monta putiikkia väliovenpainikkeiden löytämisen toivossa. Maxi Kodintukku tarjoili kotimaista Pislaa, joka jäi kauppaan, mutta myös yhdeksi vaihtoehdoksi:
Toinen jotekuten kriteerit täyttävä vaihtoehto löytyi K-raudasta, merkkiä Beslags&Boden.

Yhteenvetona voisi kyllä todeta, että joko en löytänyt oikeata kauppaa, tai sitten moderneja, skandinaavisia ja ties mitä putkilopainikkeita on tarjolla huooomattavasti laajemmin kuin näitä tämän tylisiä. Jotta kauniita kahvoja tuppaisi jatkossa ovista ja ikkunoista, kuten punasaappaita tässä taannoin, saa mieluusti vinkata ostopaikkoja vastaaville kahvoille ja peitekilville. Oikein toivon sitä!!

Keittiöön läppästiin huviksemme yhtenä iltana muutama ovi ja laatikon etulevy paikalleen, jotta näkisi  vähän, mitä on tulossa.


Paljon keittiön ilmettä muuttaa myös kaappien yläreunaan aseteltavat koristelistat, jollaisia myöskin mallasimme paikalleen.


Keittiön ja vessan ovissa on tällaiset pystyurat:


Mutta entäs vetimet? Siinäpä seuraava pulman poikanen. Haaveilemani kuppivetimet eivät kävisi kuin ihan muutamiin pienempiin laatikoihin, mutta isoissa laatikoissa ja pystykaappien ovissa ne eivät oikein näytä luontevilta. Jääkää siis hyvästi, armaat kupit. Tuollaiset 80-senttiset isot vetolaatikot avautuisivat nätisti sellaisella leveällä putkikahvalla, mutta ainakaan minä en ole löytänyt moisista muita kuin moderneja malleja. Onko jossain nostalgisempia vastaavia? Taas saa möläyttää, jos tietää.

Vessaan tarvittiin neljä kahvaa, jotka ostin luottokahvakaupastani Clas Ohlsonilta. Nämä ovat samoja kuin astiakangaskaapissa, mutta isompina.


Samat ihan-ok-vaihtoehdot ovat ehdolla myös keittiöön, mutta mieluummin hankkisin sinne jotkut aivan-yli-ihanat tajunnan räjäyttäjät. Missä ne luuraavat?

Kodinhoitohuoneeseen on saatu toisen seinustan kaapit pystyyn, ja nämä kopperot kätkevätkin talon tekniikasta melkoisen suuren osan. Alimpien hyllylevyjen taakse jää kaikenlaisia putkijuttuja, ja iv-kone killuu tuolla ylhäällä nurkassa, oman valkoisen metalliovensa takana. Lämminvesivaraaja tuleekin meillä lauteiden alle, millä säästetään yksi kokonainen kaappi kodinhoitohuoneesta muuhun käyttöön. Matalan penkkitason alle tulee vetolaatikko, ja tasolla istuskellen onkin helppo riipiä kalsonkeja jalastaan saunaan mennessään.


Saunan ovi kuului myös talokauppoihin, ja tämänkin oven männynväriset karmit oli tietysti sudittava saunasuojalla tummiksi muun saunan tyyliin. Nuppi kaipaa vielä superlonisudin hellää kosketusta:

Pesuhuoneeseen tulee myös lasiovi - tällainen, mutta ilman noita läpinäkyviä viivoja. Ja karmit on sudittava ilman muuta samalla mattavalkoisella osmolla kuin pesuhuoneen katto.


Arkikuistillekin pääsee kulkemaan nykyään ovesta, tosin siitäkin puuttuu vielä kahvat sun muut oleelliset jutut.


Iloinen yllätys oli tuon kuistin oven koristeellisuus, kun olin kuvitellut sen olevan ihan suora malli. Ikkunan ympärillä onkin kauniit koristelistat, jotka eivät kyllä kuvassa erotu, ja oven ulkopuolta koristaa hieno pystyraidoitus, joka käy meille kuin nenu keskelle naamataulua.


Pääovessa näytti olevan samanlaiset pystyraidat kuin kuistilla ja terassilla, joten sekin oli kauniimpi kuin kuvittelin. Hyvä niin - kyllä yhden talon hintaan on kiva saada muutama iloinen yllätys kaupanpäällisiksi!


13 kommenttia:

  1. putkikahvapulmaan: jos sattuis löytymään jostain vanhoja pyyhkeenkuivatus telineitä, jotka olis tarpeeks pieniä ja nättejä, vois käyttää. tai jos oikeen haluu satsata, niin käykää sepän paikkeilla. kallista, mutta nättiä ja persoonallista.

    VastaaPoista
  2. kiva lukea näitä sisustus ja muita mietteitä.. :)

    VastaaPoista
  3. Tässä yks seppä joensuussa ;) http://www.tulikiila.fi/tuotteet.html?id=5/

    Muistatko Tiina ne pienet koivunlehteä muistuttavat seinäkoukut meijän tuulikaapissa? niistä roikkuu ne valkeet kanneliset korit. Ne koukut löyty tuolta takomosta aikanaan.. Varmasti tekevät uudet kahvatki jos vaan hinta ei kiusaa liikaa ;) tuossa em linkissä näkys yks ripa olevan. T.Pauli :P

    VastaaPoista
  4. Moikka!
    Meillä oli samassa kohtaa olevan (keittiö/khh) oven kanssa vääntö,että minnekkä suuntaan se nyt aukiaa ja kun mihinkään suuntaan ei oikein passannut niin laitettiin haetariovi.Mitenkään erityisen nättihän se ei oo,mutta ainakin meillä toimiva.=)

    Tosi hyvännäkönen keittiö on teille tulossa!Tykkään kovasti!

    VastaaPoista
  5. Mä tykkään tosta alemmasta kahvasta, ottaisin meidän oviin mieluusti. Meillä kun on samanlaiset ovet. ;) Kuten myös ulko-ovi näyttäisi samanlaiselta. :D

    Keittiö ja kh-huone näyttävät hienoilta. Joko mä saan muuttaa? ;)

    VastaaPoista
  6. Meillä raksa-aika oli niin "sumussa elämistä" että en ole edes tajunnut, että talopaketin mukana tulleita ovenkahvoja olisi voinut vaihtaa noinkin kivoihin.. ;) mielestäni alempi näistä esittelemistäsi oli hienompi!

    Itse meinaan vaihtaa keittiöni liika modernit vetimet ihan vaan ikean metalli+valkoinen yhdistelmään (lienee siis muovinen valkoinen osa, mutta josko kuvittelisi että se on posliinia.. ;)) eli käy nekin vaihtoehdot kurkkaamassa.

    Hyvältä jo näyttää, viikko pari ja olette uudessa tuvassa! :D

    VastaaPoista
  7. Minä suosittelen Pislaa :)
    Valmistetaan muuten täällä meillä, siis Viitasaarella.

    VastaaPoista
  8. Mukavia tuumailuja :) Minusta tuo ylin ripa näyttää eniten semmoselta oikeasti vanhalta. Ootko netistä googlaillu ripoja? Ite löysin eteisen nätit naulakot googlettamalla.

    VastaaPoista
  9. Ootko täältä katsonut?
    www.helakauppa.com/

    VastaaPoista
  10. Onpa hyvä sattuma nuo ulko-ovien pystyraidat!! =D

    VastaaPoista
  11. oivoi kun tekisi jo mieli päästä omaa rakentamaan! Mutta vähän ollaan edetty, nyt on tontti varattu ja ens huhtikuussa alotetaan maatyöt :) Nyt siis armotonta talopakettien pläräämistä..

    VastaaPoista
  12. vastasin jo mut jostai syystä hävis..
    eli noista keittiönkahvoista tuli mieleen et eikös niitä kuppivetimiä vois laittaa isompiin kaappeihin ja laatikostoihin kaks, siis molemmille reunoille?:) Näin meille ainaki ehotettiin ku tehtiin keittiökaupat Petra-keittiölle.. mut jätettiin mekin viel vetimet mietintämyssyyn :)

    VastaaPoista
  13. Carovarium: eipä taida löytyä sellaisia, eikä varsinkaan riittävän
    montaa samanlaista..

    Unikuu: =)

    Leea-Pauli: en kyllä muista yhtään.. sepissä on se huono puoli että pitäs tietää minkälaista haluaa että se vois takoa! ;) Ja tuo on kaukana..

    mepudi: meillä tuli kaikki ovet talokauppojen mukana, joten ei kannattanut alkaa soveltamaan enää lisäovilla =)

    nasba: Tuo alin on muuten hyvä mutta livenä melko kiiltävä.. hmm.. ja lyhkänen käteen, Pislan malleissa on vähän pidempi ripa. Malta sen muuton kanssa vielä vähän aikaa, tai no oikeastaan jos sinä menisit sinne jo edeltä niin voisit siivoilla sen muuttokuntoon meitä varten.. joo se onkin hyvä ajatus!! ;)

    Hanna: meillä ei oviin tullut ripoja mukana, pelkät ovet vain, joten ei ollut sitä vaaraa ettei niitä hoksaisi hankkia.. ;) Kyllä tässä melko sumussa mennään välillä itsekin..! Ikealla on yksi putkimallinen kahva joka ei ole niin moderni, en vaan tiedä millainen on livenä.. eikä päästä katsomaankaan ennen muuttoa, ja isoissa laatikoissa olisi kyllä hyvä olla vetimet paikallaan ennen muuttoa, ei niitä muuten saa edes auki.. ;)

    Anonyymi: olishan se ainakin kotimaisen työn kannattamista..

    Anna: kavereilla on noita ylimpiä Pisloja parissa ovessa, ne on kyllä kauniita. Kyllä googlekin on ollut kaverina näissä hakemisissa, muutamia vaihtoehtoja on löytynyt sitäkin kautta.. mm. käsintaottuja rautaripoja, kappalehinta 120e! ;D

    nasba again: juu tuohon sivustoon törmäsin eilen tämän postauksen tehtyäni, kirjanmerkkeihin tallensin myöhempää tarkastelua varten..

    Mari: on, ja kylläpä ne nyt näyttääkin kivalta, kun siellä on kaikki ovet laitettuna paikoilleen! =)

    Jonna: siihen kannattaakin varata aikaa kunnolla, kun jo pelkästään pakettien sisällöissä voi olla aika isoja eroja eri firmojen kesken. =)

    Anskuli: sitä mekin mietittiin, mutta jpos isoissa laatikoissa on kaks kahvaa, molemmissa reunoissa, tuleeko koskaan avattua pitämällä kiinni kahdesta.. ei varmaan.. kuitenkin kädet täynnä tavaraa kiskoo auki laatikoita vain toisesta reunasta ja kohta laatikot lenottaa vinossa.. en tiedä. Ja pystykaappeihin taas joutuisi laittamaan kupit pystysuoraan, ja minusta ne näyttää vähän hassuilta niin. Meillä on ne urat ovissa, joten kahva menisi reunimmaisen uran päälle, jos sen laittaisi vaakatasoon. Hankalaa! ;)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.