keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Arvatkaapa, millä tosimummo on itseään viihdyttänyt...?


Nyt on maalausurakka sisäseinien osalta ohitse. Minun iskiashermoni kesti sen! ;)

Maalien lisäksi seinissä on nyt myös kaikki tapetit mitä tulossa on, lukuunottamatta sitä keittiön ruutua (päädyttiin siis siihen Sandbergin tapettiin, ja se saadaan asennettavaksi viikon päästä). Olohuoneen sohvaseinä on vielä esittelemättä - Decor Maisonin vaalea tekstitapettiuutuus, Spirit of Adventure:


Tuo on äkkiseltään aika sotkuisen näköinen lähikuvassa, mutta mitä enemmän sitä seinällä katsoo, sitä vakuuttuneemmaksi tulee siitä, että se on kaunis. Harmahtavalla pohjalla on tummemmalla koukeroisia tekstejä (ainakin HOME:n ja CARPE DIEM:in olen löytänyt) ja valkoisella on vanhoja piirroskarttoja paikannimineen; vuoria, meriä ja ties mitä seikkailupaikkoja.


Seinien lisäksi katot ja lattiat saavat nyt kyytiä. Kattoon ostettiin eilen Kronon valkoiset peruspaneelit, ja ne nousevat kohti loppusijoituspaikkaansa tälläkin hetkellä miehen ja appiukon yhteisvoimin. Eilen mallailtiin lattiaa vasten, millaisia asennusvaihtoehtoja on tarjolla - tiheämpää ja harvempaa latomista. Heitin ratkaisupallon siipalle, kun molemmat vaihtoehdot näyttivät minusta hyvältä, ja harvempaan (vasemmalla) lopulta näytti puolisko päätyneen. Kuvissa nuo näyttää kyllä ihan samalle!Tässä nettikuvassa erottuu paremmin - paneeleiden väliin jää nyt siis tuollaiset "raot":


Ja katse katosta lattiaan. Meille on ollut talon teon alusta saakka selvää, että ensisijainen lattiamateriaali tulee olemaan muovimatto. Hiljainen, helppohoitoinen, pehmeä, huoleton, nopea asentaa, turvallinen lasten kanssa... mitä vielä? Itse olen haaveillut jo vuosia tästä Gerflorin Folk White -kuosista, ja kuinka ollakaan, tätä tulemme muutaman viikon sisällä lattioillamme ihastelemaan:


Yhtä paljon tutinoita aiheuttaa tämä Keywest Blanc -kuosi, mutta tässä taitaa meidän torpassa mennä se hyväksymisen raja miehen ja naisen välillä... =D Sitä paitsi tästä en ole nähnyt livenä edes sitä pikkuista näytepalaa, joten olisi ollut aika riski tilata tätä sata neliötä näkemättä.


Kovasti uskaltavat kyllä kehua noita Gerflorin mattoja: ei tarvitse liimata lattiaan, ja remonttirakentajia ajatellen jopa laatan päälle asennuksen pitäisi onnistua (yleensähän laattojen saumat painuisivat ajan saatossa näkyviin muovimaton läpi), joten saa nähdä millainen tuo on sitten tosikäytössä. Pesee se ainakin halvat peruslirpakematot mennen tullen ja palatessa, sen tuntee jo jämäkkää näytepalaa hiplatessa!

Millaisia ajatuksia muovimatto sinussa herättää? Monellehan se on vielä kauhistus, kun takavuosikymmenien kuosit on olleet ihan kamalia. Nykyisiä mattoja ei moni kuitenkaan ensivilkaisulla edes erota parketista tai laminaatista. Toisaalta ihan ehta puu ja lankkulattia olisi minustakin aika ihana, mutta ainakin tässä talossa päädyttiin nyt mattoon, ja epäilenpä, että niin tapahtuu jatkossakin, mikäli se toinen talo joskus rakennetaan. Monia pettymyksiä aiheuttaneita ja kopisevia, kylmiä laminaattilattioita (enkä väitä että kaikki laminaatit olisivat sellaisia) tavanneena puhun kuitenkin mielelläni laadukkaiden muovimattojen puolesta, vaikka laminaatti tuntuukin olevan valtaosalle rakentaista nykypäivänä itsestäänselvä valinta. Olisimme muuten laittaneet vessaan ja kodinhoitohuoneeseenkin tuon saman maton, mutta lattiakaivojen vuoksi tuo ei niihin huoneisiin käy. Jouduimme siis muuttamaan suunnitelmia ja valitsemaan niihin tiloihin laatan.

Odottavien tilaustöiden kaavanpiirtoonkin olen ehtinyt viimein perehtymään... Toivottavasti pääsen pian myös ompeluhommiin! Tosin kovin hyvältä ei näyttänyt ainakaan tämä päivä, kun nuorimmaista piti käyttää lääkärissä huonosti paranevan varvashaavan vuoksi, ja keskimmäiselle nousi jostain syystä tänään kuume. Näinköhän täällä tehdään mitään ylimääräistä seuraavina päivinä?!Kuvittelin jo naulakko-onneni kääntyneen lopullisesti, kun ensiksi löysin sen sympaattisen mintunvihreän naulakon vaasalaiselta kirpputorilta, ja nyt tori.fi-sivustolla kaupiteltiin kympillä tällaista vanhaa pikkunaulakkoa, jonka sorruin ostamaan:


Mutta vaikka naulakko oli/on kuvassa somasti kuluneen valkoinen, niin todellisuus oli vähän toista. Tuossa onkin kiiltävä beige maali, joka ei mitenkään käy meille sellaisenaan. Lisäksi yläpuoli on käytännössä maalaamaton, joten tuunausjonoon meni tämäkin kapistus. Mistä näitä projekteja oikein tulee? ;)

Älkääkä ottako tätä purnausta nyt valituksena - tämä kaikenlainen huonekaluhommailu on tietysti ihan oma valintani, ja melkein voisikin jo puhua elämäntavasta. Saisi kai niitä huonekaluja halutessaan helpomminkin, mutta kun niiden rassaaminen on vain niin kivaa!

12 kommenttia:

 1. Mä tunnustan, että kun luin sanan muovimatto, niin leuka loksahti auki ja mietin että mitä ihmettä ne nyt touhuaa!? Kun luin eteenpäin tulin vakuuttuneeksi siitä, että muovimattoja taitaa olla tänäpäivänä vähän erilaisia kuin mun lapsuudessa. Enpä ole tutustunut, joten siinä mielessä hankala ottaa kantaa.Kaikki tosin mitä kirjoitit (lapset, helppohoitoisuus...) piti taatusti paikkansa,joten ne ainakin puoltaa tuota vaihtoehtoa täysin.

  Meillähän on puulattia muualla kuin makkareissa. En vaihtaisi pois helposti, mutta onhan siinä omat murheensa varsinkin kun muutettaessa me hiottiin ja vahattiin se. Nyt se tarttis uusintakäsittelyä neljän vuoden jälkeen. Mietitään, että laitetaanko vaha päälle uudestaan vai hiotaanko taas ja vedetään maalilla. Eipä olisi näitä ongelmia muovimaton kanssa.

  Onko tollaset matot kuinka kalliita?

  Ps. Laminaattia mä en ottaisi vapaaehtoisesti, mutta makkareihin oli köyhän pakko ottaa. Niin on kylmä. :(

  VastaaPoista
 2. Niin ja vitsi mikä naulakko! Wau! Mäkin ostin just vanhan naulakon, mutta en saanut noin halvalla ja noin kallista. Ja hei, mitä sitä mielummin tekisi kuin tuunailisi huonekaluja? ;)

  VastaaPoista
 3. Niin ja vielä (sori!), arvaa kuka otti keinuhevosen tänään varastosta ja repi siltä kaikki karvat päästä ja takapuolesta... Mä keksin itselleni lisää projekteja kun roikun täällä. ;)

  VastaaPoista
 4. Ihana naulakko! Mullakin tulee muovimatosta mieleen sellaiset kaameat, kellastuneet matot. Nyt jos valittais lattiaa tähän taloon, niin matto laitettais! Kyllä ei laminaatti ole kovin lapsiystävällistä ja meidän(tosin ilmaiseksi saatu) laminaatti on ainakin sen verta huonolaatuista että tekis mieli laittaa vaihtoon! Pitääkö tuohon maton alle laittaa jokin tasoitemössö? Voiko sen laittaa itse vai pitääkö olla ammattimies? ;) Jos rupeais remonttia tekemään, onhan me jo 10 kuukautta talossa asuttukin! :D
  Jokin kumma noissa vanhoissa huonekaluissa viehättää, vaikka ne tuppaa lisätyötä teettämäänkin ;)

  VastaaPoista
 5. Mäkin vähän yllätyin tuosta muovimatosta, varsinkin kun sä olet innostunut puunaamaan kaikkea vanhaa niin mun ajatuksessa lautalattiat olisi ollut se "teidän" juttu! ;) Toki perustelut kuulosti järkeville!

  Itse en siis tykkää muovimatoista yhtään, meillä on tasan yhdessä asunnossa ollut muovimatto ja se oli kyllä huomattavasti vaikeampi pestä oikeasti pölyttömäksi kuin puulattiat. Niinmä me vaihdettiin siihen asuntoon myöhemmin pyökkiparketti, nykyisessä meillä on bambuparketti. Molemmat ovat kestäneet oikein hyvin lasten touhuja, vaikka meillä nykään esim. potkulautaillaan sisällä jos ulkona on huono sää... ;)

  Puulattian kestävyyteen tuntuu siis vaikuttavan aika paljon se, miten pehmoista puuta sattuu materiaaliksi valitsemaan. Alunperin haaveilemamme pähkinäparketti hylättiin juuri sen pehmeyden vuoksi, siihen tulee tosi herkästi kolhuja varsinkin tälleen lapsiperheessä.

  Mutta tosiaan, tyylikkäällehän tuo valitsemanne muovimattokin kuvassa näyttää. Käyttökokemuksia pääsemme varmaan kuulemaan myöhemmin! :)

  VastaaPoista
 6. Mä olen kanssa vakuuttunut että jos ja kun tähän (tai seuraavan) taloon uusitaan lattioita, niin muovimatto on kaikkein järkevin valinta. Kolme vuotta sitten muutettaessa tästä hiottiin ja lakattiin parketit, mutta nyt irvistävät talvisin vähän joka suunnasta ja ovat kaikin puolin järkyttävän näköiset. Näin jälkeenpäin ajateltuna olis pitäny vaan pitää päänsä ja vaihtaa muovimatot suosiolla, mutta silloin oli niin kiire aikataulu ja remppa lähes pelkästään miehen hartioilla, niin jäi tekemättä. Yhä edelleen rautakauppaan sattuessa mä käyn ihailemassa niitä laattakuosisia muovimattoja.:)

  VastaaPoista
 7. Hei, meillä olis lattiaremppa edessä. Käsittääkseni tämä teidän matto ei tule olemaan ihan perus muovimattoa (halpaa). Olisko tämä vinyylimattoa vai jotain muuta? Olemme vinyylimattoa (vinyylimuovimattoa, mitensenytmeneekään) ajatelleet laitaa kunhan ramontin aika koittaa. On aikas kallista, mut kehuttu kestäväksi ja juuri sellaiseksi kun kerroit teille tulevan mattolattian olevan. Kuositkin nuissa ovat kauniita. Ihastuin teidän valitsemaanne lattiaan. Hienoa tulee! Juu, ja laminaattia en laittais minäkään. :)

  VastaaPoista
 8. nasba: juu tällaisen laiskanpulskean asujan mieltä kovasti pelottais just se vahaamisen tms. uusiminen, sen verran kova työ on ollut kotikotona kun puulattia on lakattu uudestaan.. kaikki huonekalut veks, koko alakerta asumiskieltoon kunnes on hiottu ja lakattu jne.. hhuh! Mieluummin asun laiskasti muovin päällä ja olen tekemättä sille mitään! ;D Tuollainen matto mikä meille tulee, on neliöhinnaltaan 21,50e rautakaupassa, mutta joitakin euroja sitä hintaa sai hilattua alaspäinkin kovalla tinkaamisella. ;) Voin lohduttaa sua, että tuo naulakko näyttää paljon hienommalle kuin todellisuudessa on.. se oli vähän pettymys kyllä. Mutta jospa siitä vielä hyvän sais! Niin ja tsemppiä hevosprojektiin! =D

  pm: meillä on betonilaattaperustus, eli pohja hiottiin aika tarkasti ja sen jälkeen tasoitteella siistittiin kolot yms. erikseen. Eli kyllä se pohjatyö on aika huolella tehtävä - tai ainakin meillä tehtiin. Maton laittoon ei "lain puolesta" tarvita ammattimiestä, mutta on varmasti vaikeampi asentaa kuin esim. laminaatti. Me saadaan todennäk mun isä kaveriksi matonlaittoon, se on paljon tehnyt noita hommia ja omaa siis kokemusta erilailla kuin me.

  Sarita: siinä olet kyllä ollutkin oikeassa, että se lauta/lankkulattialook on meidän juttu ehdottomasti. Mutta materiaalin suhteen olen periaatteeton, eli hyvin kelpaa muovikin, jos lopputulos ja ulkonäkö on mitä pitää! Samoin paneeleissakin: saa olla mdf:ää oikean puun sijasta, kunhan lopputulos on mikä pitääkin olla. Meilläkin on tässä rintamamiestalossa halvat (rumat) muovimatot, ihan kamalat. Ja asennettu vielä niin, että läpi paistaa kaikenmaailman levyjen saumat ja naulankannat. Voi sen siis tehdä rumastikin. ;) Ja kyllä, käyttökokemuksia kerron mielelläni kunhan niitä kertyy!

  Nunu: juu ne on hienoja! Ja jos keittiöön haluaisin laattaa, laittaisin laattakuvioista mattoa. Säästyisi jalat ja astiat. ;) Sukulaisperhe valittaa keittiön/eteisen laattalattian kuluttavan sukkia uskomattomat määrät.. muovilaatta tuskin sitä tekee.

  Eija: juu nimenomaan vinyylimatto on tuo meidänkin matto! Siinä on paksu huopa pohjassa ja päällä se mikälie-muovi-vinyyli-juttu. ;) On ne hintavampia kuin perusmatot mutta ei niitä voi kyllä käytössä verratakaan. Nyt asutaan halpismattojen päällä enkä tykkää yhtään. Halpismatoissa kuviointi on vain kuvaa, ja matto on siis sileäpintainen. Vinyylimatossahan on kolmiulotteinen pinta, jossa kaikki kolot ja saumat yms. on oikeastikin. Paljon elävämpi on se pinta eikä naarmutkaan näy yhtä helposti kuin ihan sileässä. Kyllä siis uskoisin että siinä saa hinnalle vastinetta. =)

  VastaaPoista
 9. Mukava seurata teiän rakennuksen edistymistä.. :) Mä en oo mitenkää yllättyny tuosta muovimattovalinnasta, sitähän käytetään nykyään tosi paljon! Ja niitä saa oikeasti hienoja :) Meillä vaihettiin tähän vuokra-asuntoon sellaset lankkukuvioiset tummat matot ja oon tykänny! Kahdessa tuttavaperheessä rakennettiin uudet talot ja laitettiin samanmoiset mattolattiat..eikä erottais heti puulattiasta jos ei tietäis :) Eli varmasti hyvä ratkaisu!! Ja toki noissa matoissaki on varmasti isoja eroja mut kyllä tuolla neliöhinnalla pitäs saaha jo laatua ;)

  VastaaPoista
 10. Hyvä valinta tuo muovimatto niin ku jo aikasemminki juteltiin! Olisinpa minäki saanu aikanaan toivomukseni läpi... :)
  -Sanna-

  VastaaPoista
 11. Ite en osaa muovimattoa ajatella koko taloon, mutta tosi paljon oli kyllä noita kuoseja kun kävin tuon sivun katsomassa! Ja lämpimämpi se taatusti on ku laminaatti. Toisessa mummulassa oli muovimatto ennen ja mummu meinas, että se oli työläämpi luututa ku laminaatti. Meidän parkettiratkaisu on ainakin vielä tuntunut hyvälle, mutta saa nähä miltä se sitten tuntuu, kun lattia ois sen hionnan tarpeessa. Vanhassa talossa oli halpis laminaatti ja se oli ihan kauhean näkönen, ku siihen tuli naarmuja niin helposti. Kamareissa meillä on kans laminaatti sen takia, että tuli halvemmaksi. On kestäny ainaki paremmin ku se halpa, käyttöluokka on 32. Sukkien kulumiseen lattia kyllä vaikuttaa. Musta tuntuu, että ei meillä missään oo kulunu näin paljo sukkia ku nyt. Tulipa pitkästi ja sekavasti kirjotettua...

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.