torstai 9. joulukuuta 2010

Lursa

Sain "ennakkovaroituksen" hattutilauksesta siskoltani, ja innostuin heti kokeilemaan, millaisella tekniikalla ne toteuttaisin. Tämä kaava ei ole ihan sitä hattua mitä kenties sitten on tulossa, mutta tämän hatun ompelutavalla taidan toteuttaa nekin mahdolliset lätsät sitten jos niitä joskus ommellaan.


Linnun applikoin puuvillatilkuista tuohon ohimolle, kun oli niin tylsä yksivärinen lakanakangas materiaalina. Tirpan jalat on jostain paidasta leikattua kapeaa satiininauhaa, sitä sellaista, jota on kaupanvaatteissa henkariroikotusta varten. Otan ne aina talteen kun irrotan ne vaatteista. Ja tuossa ne on kiinnitetty vain tuolta yläreunasta linnun "vartaloon" (mikä se nyt on? Ei kai sitä vartaloksi linnuilla sanota?!) ja muuten liehuvat irtonaisina.


Ompelurakenteesta sen verran, että ompelin ensiksi kiilapalat yhteen kahtena samanlaisena neljän kiilan kappaleena, sitten puolikkaat yhteen ja vuori samalla tavalla. Lippa kaksinkertaisesta kankaasta tukikankaineen (mulla on tuossa ihan kovikehuopa toisessa lippakappaleessa) ja alareunaan vielä tuollainen nauha (josta tein ensiksi liian leveän ja ompelin sen sitten ylimääräiselle taitteelle hatun sisäpuolelle). Sisäpuolesta saa siistin nauhalla, tässä käytin vinonauhaa. Tällä säästyy pussiin ompelemisen vaivalta.


Semmonen lursa siitä tuli. Lursa-nimitys taitaa olla oman perheen tuotantoa - mulla oli lapsena oma vihreä "lursa", joka oli mulla päässä aina, suunnilleen niin kauan että lahosi riekaleiksi. Ja se oli vähän tämän hatun mallinen.


Sikäli älytön temppu tämän hatun ompelu, etten vaivautunut mittailemaan tenavien päitä kunnolla, ennen kuin aloin hommiin, ja tein sitten sen verran pienen, ettei mahtunut esikoisen päähän. Ja selvä tyttöjen lakkihan tämä on, ainakin minusta, tirppoineen kaikkineen! Laitan myyntiin jos kehtaan... onhan tämä vähän tällainen testikappale. Pojan päähän tämä mahtui, mutta sekin puhui koko ajan tyttöjen lakista.. ;)

Meneehän tuo hunajakeppikin tikkarista, paremman puutteessa...

Ps. Käykäähän osallistumassa edellisen postauksen miniarvontaan! Pidän sen avoimena vielä muutaman päivän ajan. =)

9 kommenttia:

 1. Mäkin aina jemmaan ne paitojen satiininauhat! Niistä saa vaikka mitä kivaa :) Tuo lätsä on tosi kiva, itsekin olen vastaavia tehnyt omalle ja veljen lapselle :)

  VastaaPoista
 2. oi, tosi ihana "Lursa" :D Hassu nimitys,en oo ennen kuullu ;)

  VastaaPoista
 3. Meneekö tuo hattu korville asti? Jos talvilakista on kysymys ni pitäishän sen yltää korville. :) Tosi kivan mallinen on kyllä! Ku ny pääsis sinne Metsolaan käymään...

  VastaaPoista
 4. Sanna: en minä niitä talvilakkeja tuolla kaavalla tee, kokeilin vasta ompelurakennetta tuolla! Ne mahdolliset teen kuudella kiilalla (tuossa on 8) ja syvemmiksi, että yltää kunnolla korvien suojaksi. =)

  VastaaPoista
 5. Tulipa siisti mössykkä! Ja minäkin jemmaan ne satiininauhat niistä kaupan paidoista...:)

  VastaaPoista
 6. Ihana lursa!! =) Ja varsinkin sen sisällä oleva pikkupoika.. =D

  VastaaPoista
 7. Lursa on kyllä tosi kiva!! Totta ihmeessä kehtaat laittaa sen myyntiin! =)

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.