keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Kangaskassin ompeluohje

 Lupasin sen juoppiksen ompeluohjeen, ja tosimummelithan ei lupauksiaan petä!

Hommahan alkaa kankaan valinnasta, ja leikkuusta tietysti myös. Aikani harkitsin, raaskinko käyttää tätä melooni-kangasta kassiin, mutta pitähään kirjastokassillakin ulkonäköä olla, joten eikun vaan!


Kassista voit tietysti tehdä juuri sen kokoisen kuin haluat. Minä mittailin isompia kirjaston kirjoja, ja leikkasin kappaleet niiden mukaan, jotta lainatut aineistot oikeastikin mahtuisivat tähän kassiin. Sivusaumoja varten varataan sentin saumanvarat, samoin yläreunaan sentti. Pohja tulee taitteelta. Mikäli kassiin tahtoo suoran pohjan, sellaisen kuin kaupan muovikasseissa, tulee pohjan mitat huomioida jo kappaleita leikatessa. Jos pohja on esim 10cm leveä, pitää kappaleiden molemmille sivuille varata sitä varten 5cm, samoin pituusmittaan lisätään silloin 5cm. ELI: jos kassi on 35cm leveä, leikataan 47cm leveä kappale (35cm kassia +2 x 5cm pohjaan +2cm saumanvaroja). Sama mittalisä myös korkeusmittaan, tosin ilman saumanvaroja. Höh, tajusiko tästä sopasta mitään?!

Leikataan kaksi samanlaista kassikappaletta sekä sangat, niitäkin kaksi. Minulla ne oli suunnilleen 35cm pitkät.


Ja sen jälkeen itse ompeluun! Saumuri jää tässä projektissa työttömäksi, eli taas pärjätään pelkällä suoraompeleella.

- ompele paikoilleen mahdolliset taskut sun muut lisäykset, kuten vaikkapa omat merkit.

- käännä kassikappaleet op:t vastakkain, pohjat taitteelle, ja ompele kaikki neljä sivusaumaa. Vuorikappaleen toiseen sivusaumaan jätetään reilusti nyrkin mentävä kääntöaukko sivun keskivaiheille.


- käännä kassikappaleiden pohjat niin, että äsken ommeltu sivusauma on pystysuorassa keskellä, alla olevan kuvan mukaisesti. Mittaa suunniteltu pohjan leveys (minulla 10cm) ja merkkaa kohta esim. kangastussilla tai millä ikinä haluatkin. Jos ei tarvitse kassiinsa erillistä, tasaista pohjaa, voi tämän ja seuraavan vaiheen ohittaa.

- ompele suoraompeleella siitä piirretyn merkin päältä, reunasta reunaan, ja leikkaa kulmista kolmion malliset palat pois. Meillä ne pienet leikatut kolmiot katosivat samantien lasten leikkeihin, olivat kuulemma barbien hattuja.


Kun nurkat on ommeltu ja leikattu, käännetään kassin päällikappale oikein päin. Tällaiset tulee niistä pohjan kulmista:


- silitä sankoihin taitteet ja ompele ne valmiiksi. Minä taitan yleensä ensiksi molemmilta sivuilta taitteet keskelle ja sen jälkeen keskeltä vielä kaksinkerroin. Näin sangasta tulee joka kohdasta saman paksuinen. Jos tuntuu hankalalta saada tuo ensimmäinen taite osumaan keskelle, voi ihan ensimmäiseksi silittää koko kappaleen pitkittäin kaksinkerroin, jolloin silitetty taite toimii merkkinä seuraavalle taitokselle.


Ja reunoja tikkaamaan:


- merkitse sankojen paikat hakeilla (ne leikatut pienet nipsautukset kankaat reunassa on hakkeja) päällikappaleen yläreunaan ja aputikkaa ne kuvan mukaisesti kiinni kassiin.


Minulla taisi olla sangat kymmenen sentin päässä sivusaumoista.


Kannattaa tehdä hakit myös vuorikappaleeseen samoihin kohtiin, jolloin kappaleiden kohdistaminen myöhemmin on helpompaa.- asettele kassikappaleet sisäkkäin op:t vastakkain, päällinen sisempänä, vuori nurinpäin päällä. Äsken paikalleen aputikatut sangat jäävät sinne väliin ja kiinnittyvät samalla, kun kappaleidet yläreunat ommellaan yhteen.


- eli ompele ne yläreunat yhteen, koko matkalta

- vedä kassin päällikappale kääntöaukon kautta ulos...

... minkä jälkeen kassista tulee näin hieno umpitunneli:


- sulje kääntöaukko vuorin sivusta


- sullo kassin vuori päällisen sisään ja silitä yläreunaan siisti taite

- tikkaa kassin yläreuna


Juoppiksesi on valmis!Omaan versiooni mahtuu isot kasat oppaita, joita kävin hamstraamassa pihasuunnittelua varten, ja jos joskus romaanienlukuinnostus karkaa lapasesta, tavallisen kokoisia romaaneja mahtuu kassiin kahdessa kerroksessa. Ja kai sinne ne satukirjatkin menee, jos niitä vielä joskus uskaltaa lainata (kaksivuotiaalla on kirjojentuhoomisvimma päällänsä).


Mukavia juoppiksenompelutuokioita!

Kehuin, ettei tällaisen tekemiseen mene tuntia enempää leikkaamisineen kaikkineen, joten jätetäänkö kertomatta, että minulla meni tämän kassin ompelemiseen eilen n. 5 tuntia. Tosin siinä välissä piti tehdä kyllä muutakin - ruokkia vauvaa monet kerrat, vaihtaa vaippoja, pyyhkiä pyllyjä, laittaa ruokaa, siivota kaatuneita maitoja jne...

Mutta kuitenkin!

44 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta ja selkeästä ohjeesta tällaiselle poropeukalolle =)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä ohje! Munkin pitäisi tehdä lisää kasseja...

  VastaaPoista
 3. Kiitos taas hyvästä ohjeesta. Blondi ei oo tajunnut aiemmin että jos lisää kassiin pohjan niin se pitää huomioida myös noissa mitoissa. Vaan nytpä selvisi sekin!

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta, selkeä on! Juuri löysin kangasta, jonka ajattelin sopivan kirjastokassiksi... Ja vaikka sitä kuinka ajattelee selviytyvänsä yksinkertaisesta ompeluhommasta ilman ohjetta, kummasti tulee kuitenkin kämmäiltyä ilman tällaista ihanaa ohjetta =)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta, olet oikea tehomummo :) Ei pääse elämä tylsäksi, kun joutuu tekemään sataa asiaa samanaikaisesti.

  VastaaPoista
 6. Hyvä ohje, kiitos siitä :) Tutulta kuulostaa tuo asioiden päällekkäisyys... ei sitä ihan yhtä asiaa pysty tehdä ;)

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta! On jo jonkin aikaa ollut suunnitelmissa surruutella muutama muovikassinkorvike, ja tästä on paljon apua siinä :)

  VastaaPoista
 8. Ohje tuli tarpeen täälläkin. Jotenkin tuo pohjan hahmottaminen on aina tuottanut mulle tuskaa, mutta nytpä on ohje avuksi kun kassi-innostus iskee.:)

  VastaaPoista
 9. Varmasti monta ilahduttaa tämä ohje :)

  Mua on monasti mietityttäny että millasen painon kassin kahvat kestää tuolla tyylillä ommeltuna, mut aika monta kirjaa näyttää sinullakin olevan kassissa ;)
  ja mitä kauppkasseja olen tehnyt, niin ei ole kyl ykskään ratkennu. ei täl enää muovipusseja ostella kaupois, roskpussitki pitää erikseen ostaa rullassa ku ei ehi kertyä muovikasseja :D

  VastaaPoista
 10. Kiitokset kiitoksista. ;) Toivottavasti tästä on tosiaan apua jollekulle kassintekijälle! Näitä voi laittaa vaikka koululaisenkin ompelemaan jos tuntuu, että lapsella on kytöjä päästä kokeilemaan ompeluhommia. ;)


  Minna: suosittelisin tekemään raskaiden tavaroiden kantoon suunniteltuun kauppakassiin erilaiset sangat, sellaiset, jotka tulee sivuista ilman erillistä saumaa - tarkastelemalla oikeaa kaupan muovikassia näet, mitä tarkoitan. ;) En uskalla väittää että tuollaiset normaalisangat kestäisivät neljää puolentoistalitran maitopurkkia pohjalla plus muuta painoa vielä päällä.. =)


  Nunu: en tiedä miten se kuuluu oikeasti tehdä, ei käyty sellaisia koskaan koulussa läpi, mutta eikös niin, että pääasia on lopputulos eikä se, miten siihen on päästy! ;)

  Sani: en ihan kauppakasseihin tällaisia sankoja ehkä tekisi.. vaikka tuollaisten kirjojen painon kyllä kestää hyvinkin. Tuleehan se kolmella ompeleella kiinni, joten jos ei ihan lahoa kangasta ole niin yllättävän paljon kestää näinkin. =)

  VastaaPoista
 11. Moi! Kiitos kassiohjeesta! Näin olenkin ommellut, mutten ole tajunnut että voisi hakkeja tehdä helpottaakseen kohdistuksia.. helpottaa kyllä kummasti ja nopeuttaakin ettei tarvitse sit mallata ja mittailla!! :)

  VastaaPoista
 12. Hei! Hurautin heti Ikean keltaisesta, vahvasta kankaasta kassin ja tuli kyl hieno! Tahtoo tehdä lisää ja kaikkea muutakin pientä kivaa.. Mut mä en saanut pohjasta tuollasta hienoa ilman saumaa olevaa, vaan sauma tuli pohjan keskelle myös. En tiiä miten mä oikein luin ohjetta.. :)

  VastaaPoista
 13. Hanna: hakit on ihan kingi keksintö! ;)

  Emilia: leikkaat seuraavaan kassiin pohjan taitteelta, niin saat saumattoman. ;)

  VastaaPoista
 14. Kiva kassi, kiitos ideasta ja ohjeesta! Täytyy munkin tehdä itselleni oma juoppis :)

  VastaaPoista
 15. No niimpä tietenkin :) Kylläpäs mulla on tätä aivotoimintaa. Syytetään viatonta vauvaa ja yösyöttöjä.. :)

  VastaaPoista
 16. Saakos täällä kysyä täysin typeriä? (alotteleva ompelija)..

  Miten toi vuori ommellaan? Erikseen ja sitten laitetaan molemmat "sisäkkäin" ja yläreuna vai mitähäh..

  Ei tajuu :(

  VastaaPoista
 17. Petra: täällä saa kysyä mitä vaan! ;) Juu kyllä, vuorikappaleen sivut ja päällikappaleet sivut ommellaan erikseen (vuorikappaleen toiseen sivuun jätettiin se kääntöaukko), laitetaan sen jälkeen sisäkkäin oikeat puolet vastakkain ja ommellaan kappaleet yläreunasta yhteen. No ne sangat toki tuossa ennen yläreunan ompelua mutta silti. ;)

  VastaaPoista
 18. Kiitos mainiosta ohjeesta! En oo ainakaan viiteentoista vuoteen koneella ommellu, niin olipa kiva yllättyä onnistuneesta lopputuloksesta. Nyt ei näy loppua mun ompeluinnostukselle :D

  -Siiri

  VastaaPoista
 19. Ihan huippu ohje. :)

  Ompelin kesäkassin tällä ohjeella ja tuli tosi kiva. Eikä ollut vaikeeta. Voi olla, että rupean eri lahjojen mukaan ompelemaan näitä. ;)

  VastaaPoista
 20. Kiitos ohjeesta! Varsinkin tuo pohjanteko tuotti harmaita hiuksia ennen tätä. ;) Uimakassi valmistui juuri (ilman vuorta) neidin harrastuksiin mukaan!

  VastaaPoista
 21. Hehheh. Muille yhtä osaamattomille ompelijoille: tarkistakaa yhteenompeluvaiheessa, että sangat jäävät kassin ulkopuolelle.

  T. yksi sangat umpitunnelin sisälle saanut. :)

  VastaaPoista
 22. Kiitos selkeistä kassin ohjeista, minä jo ompelin yhden kassin :) ja varmasti teen lisää.

  VastaaPoista
 23. joo hyvä ohje, joskus ala-asteel tehtii tollain suorall pohjall. Väri vaa ei ollu nii kiva et kehtais käyttää. Aattelin siis tehä lisää ja tulin ettii ohjetta, toi näyttä hyvältä!

  Kiitti hyväst ohjeest!!!

  VastaaPoista
 24. Kiitos ohjeesta! En ole ikinä ennen ommellut kassia niin onnistuin tällä ohjeella ja tosiaan ihan eka kerralla. On selkeä ohje, mutta kun on vähän ommellut muutenkin täytyy lukea monta kertaa ja järkeillä, sitten hoksaa miten se oikein menee.Pitää varmaan "tekasta"useanpikin kassi nyt kun sai ekan valmiiksi.

  VastaaPoista
 25. Suuri kiitos mainiosta ohjeesta. Syntyi pienen ekaluokkalaisen vietäväksi söpö kassi kaverin synttärilahjaksi :)

  VastaaPoista
 26. Tämä voisi ollaa kouluunkin hyvä ohje kun haemme aika paljon kirjoja kirjastosta ja olkalaukku alkaa painaa todella paljon.

  VastaaPoista
 27. Hei Tiina!

  Kiitos ohjeestasi, joka oli helppo ja selkeä! Näin hellepäivänä tein kesää varten kassin, joka kantaa mukanaan kaikki mahdolliset tavarat joita kaikenlaisilla kesäillan reissuilla tarvitaan. Olen tyytyväinen lopputulokseen! Kiitos hyvistä kuvista ja koko blogista! Aikaisemmin olen katsonut kuvaohjeitasi muun muassa tehdessäni tytölleni takkia.

  VastaaPoista
 28. Kiitos hyvästä ohjeesta. Tein pienin muutoksin kälylleni vauvalahjoille kassin ja tuli suloinen pinkkiunelma😊

  VastaaPoista
 29. Suurkiitos ohjeesta! En olekaan ennen kasseja tehnyt ja aluksi kuvittelin homman hankalaksi kaikkine työvaiheineen. Tässä iltapuhteena kuitenkin päätin aloittaa joululahjaurakan ja heti siunaantuikin pari kassia - ensimmäinen kolmessa tunnissa ja toinen jo selkärangasta alle tunnissa :) Tämä vaikuttaa muutenkin hyvältä blogilta, pitääpä perehtyä tarkemmin!

  VastaaPoista
 30. Kiva että jaksoit tehdä noin yksityiskohtaisen ohjeen. Auttaa minuakin.

  VastaaPoista
 31. Kiitos helposta ohjeesta, vasta-alkajalle kyllä haastetta riittää.

  VastaaPoista
 32. Kiitos helposta ohjeesta, vasta-alkajalle kyllä haastetta riittää.

  VastaaPoista
 33. Vaikka nyt jo 2019, mutta etsin juuri kassin ohjeita ja tästä löysinkin hyvän ohjeen, kiitos paljon! Ei muuta kun kokeilemaan, materiaalikin valmiina odotamassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä juoppiksia tarvitaan myös vuonna 2019! Ompelun iloa sinulle! :)

   Poista
  2. Kiitos,kokeilemalla se näkee, mitä tulee:)

   Poista
 34. Vastaukset
  1. Marttatäti kiittää v 2022! tarkasta ja selkeästä ohjeesta. Hyvä kassi tuli kertalaakista!!

   Poista
  2. Kiva että ohjeesta oli apua! :)

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.