lauantai 29. joulukuuta 2018

Uuteen vuoteen ilman vanhoja kujeita


Olen tiedostamattani viivytellyt ja venyttänyt tämän tekstin kirjoittamista viikosta toiseen, vaikka olen koko ajan kuitenkin tiennyt tämän kirjoittavani, ennemmin tai myöhemmin.


Olen kirjoittanut Tosimummoa pian yhdeksän vuotta.  Miten paljon siihen mahtuukaan! Nuorimmaisemme syntymä, talon rakennusprojekti pihoineen kaikkineen, satoja vaatekappaleita, kunnostettuja huonekaluja yhden talollisen verran ja vähän päälle, tuunauksia, uusien juttujen kokeilua, kirppiskierroksia ja ihania blogituttavuuksia. 

Tosimummon sivuille on saavuttu yli kaksi miljoonaa kertaa. Lukijoiksi rekisteröityneitä on lähes tuhat, mutta sivuvierailuja on uuden tekstin julkaisun jälkeen ollut useita tuhansia muutamassa päivässä. Olen käyttänyt blogiani paitsi henkireikänä ja rakkaimpana harrastuksenani, myös cv:nä työhaussa - ja siinä työssä olen muuten edelleen. 

Reippaat lukijani ovat ottaneet oppia laatimistani ompeluohjeista ja innostuneet ompelemaan muutakin, joku taisi joskus innostua perässäni bokashi-kompostoinnista, peitetikin eroja ja yhteneväisyyksiä on täällä mietitty porukalla, ja on myös keskusteltu, millaiset säädöt vaaditaan paksun joustofroteen ompeluun tai onko yläsyöttäjä ompelukoneessa välttämätön vai ei.


Yhdeksän bloggausvuoteni aikana olen oppinut ompelemaan tuhat kertaa paremmin kuin pukuompelijaksi opiskellessani. Olen hankkinut järjestelmäkameran ja oppinut välttävästi sitä käyttämään. Kuvankäsittelyn alkeetkin on tullut opiskeltua, vaikka pyrinkin siihen, että kuvia käsitellään lähinnä rajaamalla ja valotusta säätämällä, ei luonnottomaksi muuttamalla. Olen saanut väylän purkaa luovuuttani ja yhdistää minulle rakkaan kirjoittamistyön muuhun itselleni tärkeään. Olen päässyt mukaan hauskoihin ja mielenkiintoisiin yhteistyöprojekteihin ja tutustunut lukijoihini, jotka ovat uskaltautuneet jututtamaan minua oikeassa elämässä, kun ovat tunnistaneet minut naamaksi blogin takaa.


Nyt on kuitenkin sellainen olo, että jotain on liikaa. On ruuhkavuodet, on yhä enemmän aikaa ja voimia vaativa vuorotyö, täysi kalenteri, riittämättömyyden tunne ja tyytymättömyys siihen, mitä en ehdi, vaikka haluaisin. Luovuus ja käsillä tekemisen palo eivät ole kadonneet minnekään, mutta haluan käyttää aikani itse tekemiseen, en siitä raportoimiseen - niin rakkaaksi kuin tämä minulle onkin käynyt. 

Lopettaminen tuntuu siltä kuin hylkäisin osan itsestäni, ja siksi olen päättänytkin loiventaa tätä tunnetta jättämällä Instagram-tilini edelleen eloon. Sinne aion jatkossakin kuvailla niin projekteja kuin muitakin fiiliksiä aina, jos se hyvältä tuntuu. Siitä en kuitenkaan suostu ottamaan paineita tai kokemaan riittämättömyyttä, kuten blogin suhteen on käynyt. 

Tosimummon blogikaan ei katoa. Vaikka tämä ei aktiivisesti päivity, saan edelleen tänne jätetyt kommentit sähköpostiini ja vastailen niihin mielelläni. Ompeluohjeet säilyvät sivupalkissa jatkossakin, ja jos elämä joskus oikein joutilaaksi käy, niitä saatan joskus sinne tehdä lisääkin. Ja jos kysyttävää on ompeluohjeistani tai muusta, niin toki mielelläni kysymyksiin vastaan. Kertomalla jukisesti tästä lopettamisestani vapautan kuitenkin itseni siitä jatkuvasta keskeneräisyyden tunteesta, että jotain pitäisi tehdä, vaikka oikeasti ei olisi mikään pakko.

Haluan mitä nöyrimmin kiittää uskollisia, vuosia matkassa kulkeneita lukijoitani virtuaalisesta seurasta ja erityisesti kaikista jättämistänne kannustavista ja lämminhenkisistä kommenteista. Toivottavasti tapaamme Instagramissa! 

(ja seuraavaksi tuijotan kauan Julkaise-nappia ja mietin, pystynkö sitä painamaan. Jos luet tämän, olen pystynyt.)

55 kommenttia:

 1. Haikeaa mutta ymmärrettävää. Eikä ehkä edes kovin yllättävää, jos sallit. Ihana on ollut lukea blogiasi, jään seuraamaan instan puolelle. :) Hyvää alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan postaustahti koko ajan harventunut, joten ei varmasti ollut monellekaan yllätys. :) Ja kiitos samoin sinne! <3

   Poista
 2. Täysin ymmärrettävää. Samoin on käynyt itselleni.. Instaan siirryin nyt syksyllä ja sinnekin laittelen ompeluksia lähinnä itselleni muistiin päiväkirjan tapaan. Nähdään siellä :)

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän ratkaisusi täysin. Tein saman ja vaikka alkuun se kirpaisikin, itseasiassa tosi pitkään, olen ollut tyytyväinen. Aikaa tärkeämmille asioille on enemmän. <3 Kiitos että olet pitänyt blogia, olen seurannut sua ainakin sen 8 vuotta.

  Annukka / Annukan aurinkoiset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toisaalta olo on kovin tyhjä, toisaalta vapauttava fiilis. Kiitos että olet ollut seuranani! <3

   Poista
 4. Ihanaa, että blogi säilyy. Täältä olen ompeöuohjeet sina esiin kaivellut. Ihana on ollut seurata blogiasi melkein alusta saakka.
  Instassa "tavataan"
  -Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on itsellenikin vuosien ajan toiminut vähän kuin päiväkirjana, joten mihinkäs tämän hukkaisin. Kiva, että samalla muutkin saavat täältä iloa.

   Poista
 5. Ensimmäinen ajatus mulla oli kun tekstin luin, että toivottavasti blogisi ei katoa kokonaan. Sun pihakuvat toimii tsempparina mulle oman pihan laitossa ja niistä saan niin paljon ideoita omankin pihan laittoon. Toivottavasti kevään kynnyksellä ja ensi kesänä saan ihailla instassa sinun pihakuvia taas yllin kyllin �
  -Nanni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanni! Mun amatöörituherrukset varmasti esiintyy ensi kesänäkin taas instassa, kesäisin pihajutut saa aina yliotteen kaikesta muusta! :)

   Poista
 6. Voi, kuinka haikeaa, mutta ymmärrän täysin.
  Blogin kirjoittaminen vie aikaa ja ruuhkavuosina on pakko priorisoida.
  Luulen, että ihana blogisi jää elämään, vaikkei enää päivittyisikään uusilla postauksilla.
  Toivon sinulle oikein ihanaa uutta vuotta ja aikaa kaikelle tärkeälle! <3 Ja kiitos tästä niin ihanasta blogista. Instassa nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Eihän tiedä, vaikka palaisin, kun ruuhkavuoset joskus hellittää otteestaan..
   Ihana huomata että niin moni on instassa alkanut tämän postauksen jälkeen seuraamaan, uskon sen johtuvan tästä. Olette <3 Siellä nähdään!

   Poista
 7. Kiitos näistä vuosista! :) En ole ihan varma, että olenko ollut aivan alusta asti mukana, mutta jostain vuosien takaa kuitenkin. En varmaan ole koskaan kommentoinut, mutta Bokashit ja teidän talon inspiroimana vinyyli(lankku)lattiat on tullut opiskeltua hartaasti! Kaikkea hyvää jatkoon.

  -Haan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Ihana on ollut purkaa kaikki jännä ja kiinnostava tänne. <3

   Poista
 8. Harmi lukea tämän, mutta ymmärrän ajatuksesi. Kiva kun jätät blogin näkyviin. Ja jos joskus päätyisitkin jatkamaan, niin sydämellisesti tervetuloa takaisin ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras onkin ettei sano "en koskaan", eihän sitä tiedä! :) Ja kiitos!

   Poista
 9. Minäkin täällä harmittelin, kun luin tätä, mutta ymmärrän kyllä täysin ratkaisusi. Kun aika on kortilla, niin jostakin sitä on vaan karsittava, välillä niistä kivoistakin jutuista tai mitkä ennen on ollut kivoja. Mukava kuitenkin kun jatkat instassa, joten sielläpä sitä nähdään 😊 Ja pitää vielä sanoa, että huippu kun et kuitenkaan sulje blogia, niin kuin osa tekee. Täältä kun löytyy niin paljon hyviä vinkkejä ja ohjeita! Kiitos näistä blogivuosista ja onnea ja iloa kohta alkavaan uuteen vuoteen ❤️

  VastaaPoista
 10. Tämä blogi on ollut vuosikausia suosikkini, siinä yhdistyvät niin täysin omat mielenkiinnon kohteet (käsityöt, puutarha, vanhojen tavaroiden arvostus, vanhan talon etsintä, jopa pihakanat!) että olisi varsin mukavaa tuntea sinut myös livenä. :) Ihanaa jos/kun insta päivittyy edelleen! Kiitos näistä kaikista postauksista, ymmärrän paremmin kuin hyvin ettei kaikki kiva vaan yksinkertaisesti mahdu elämään. Kaikkea hyvää jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, näistä kommenteista tulee sellainen olo että enhän minä voi enkä malta lopettaa ollenkaan! <3 Olette ihania! Kuulostaa kieltämättä siltä, etä siellä ruudun takana on joku hyvinkin samanhenkinen tyyppi. :D Ja muuten, veikkaan kyllä että jos se loppuelämän koti joskus löytyy, niin en malta olla aoittamatta blogia sen tiimoilta uudestaan.

   Poista
  2. Oi, tuo kuulostaa kyllä loistavalta! :) Ja onnea kodin etsintään!

   Poista
 11. Suosikkiblogini. Harmillista,että lopetat, mutta ymmärrettävää.. Oli ilo lukea juttujasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos elämäntilanne olisi joutilaampi, ei tulisi mieleenkään lopettaa. Mutta nyt kokeillaan onko vanne mummelssonin ohimoilla löysempi, jos karsitaan näitä aikaavieviä juttuja vähemmäksi. ;)

   Poista
 12. Haikealta tuntuu :( mutta omat voimavarat pitää ottaa huomioon.
  Hyvää jatkoa sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikella aikansa. :) Kiitos samoin hyvää jatkoa!

   Poista
 13. Ehdit ensin. Niin samoissa fiiliksissä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin! :O Koitetaan pärjätä blogeitta siis!

   Poista
 14. Anonyymi kiittää vuosien seurasta. Erityisesti ompeluhommat kanttauksineen jääneet mieleen ja lisänneet aikanaan innostusta harrastukseen. Joustofroteet ja kuviotrikoot eletty mukana ja Saimeja surautettu sarjana. Peitetikkikone hankittu myös osaltaan Tosimummom innoittamana. Kaikkea hyvää jatkoon perheelle ja sinulle. Maria Tampereelta.

  VastaaPoista
 15. Kiitokset monista seikkaperäisesti ohjeista. Erityisesti takin tekoon olen useita kertoja perehtynyt uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi moni kuuluu ompelevan takkeja ohjeellani. Se jos mikä on ihana kuulla! <3

   Poista
 16. Harmi mutta ymmärrettävää. Kiitos sinulle, olen vuosia seurannut ja blogisi on ollut suosikkini. Monta hyvää ja käyttökelpoista ideaa on tullut. Sinulta kyselin joskus aikoja sitten saumurin ostoon neuvoakin! Hyvin on saumurikin surrannut. Kiitos vielä sinulle ja kaikkea hyvää jatkossa sinulle perheellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja neuvoja saa kysellä ihan samalla tavalla edelleen, jos tarvetta tulee. :)

   Poista
 17. Kiitos monesta mielenkiintoisesta ompelujutusta! Olen yksi heistä, jotka ovat saaneet potkua postauksistasi. Aikansa kutakin... niinhän se menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin se on! Kiva kun olet viihtynyt seurassamme! <3

   Poista
 18. Kiitos paljon blogista ja ohjeista. Tänään viimeksi peruspaidan ohjetta tarvitsin, kun edellisestä ompelukerrasta oli jo useampi vuosi.. ❤

  VastaaPoista
 19. I have seen that every person wants to express his feelings well but he is not able to express his feelings properly in words but the content you have written in your post is very beautiful, it seems that you have written your own words. feelings are expressed. Hi, you are a very beautiful post writer, similarly keep writing new posts in your life, our best wishes are with you. DLF Phase 3 premium girl
  college girl gurgaon
  beautiful Girl Gurgaon
  online girl gurgaon
  Gurugram Girl Number
  prostitution girls gurugram
  Online Girl Number Dehradun
  Gurgaon girl number
  housewife Gurgaon

  VastaaPoista
 20. "Thank you for nice information
  Please visit our website unimuda and uhamka . . . . . . . . . . . . . . . .

  VastaaPoista
 21. To write a beautiful post it is very important to write a beautiful content and you have created a very nice design and I got a lot of inspiration from your post and I also want to have nice and beautiful post like you in my life. gurugram girl number
  college girl aerocity
  Gurugram Girl Phone Number
  Cheap price girls gurgaon
  online gurugram girl
  low price girls sector 29
  gurugram Girl phone number
  gurugram girl content number
  Bhiwadi Real Photos Girl

  VastaaPoista
 22. I'm a little late reading this blog, especially some of the posts, but got to say... everything here is so great and so true. As someone who's originally from the area, I get a chuckle out of many things here.

  VastaaPoista
 23. Modern life can take a toll on your body and mind. Spa treatments are excellent stress busters, helping you relax and unwind from daily pressures visit b2b massage in bangalore

  VastaaPoista
 24. Just make sure you’re being safe female to male massage in bangalore and paying attention to your body. “Don’t push anything,”

  VastaaPoista
 25. Not sure how your man feels about prostate play? It’s one of the most important sex questions to ask a guy!

  VastaaPoista
 26. body to body spa near me experience focuses on stimulating the senses, promoting relaxation, and enhancing the connection between partners.

  VastaaPoista
 27. This is a very interesting article. Please, share more like this! Great blog! Thanks for the info.

  VastaaPoista
 28. Bella spa having best customer feedback among all parlours in bangalore not an ordinary achievement giving 100% satisfaction is our main motto.

  VastaaPoista
 29. Our massage therapist about your preferences, any health conditions, and your desired level of pressure. Massages can have various benefits, including reducing stress, improving circulation, relieving pain, and promoting relaxation.

  VastaaPoista
 30. our hot massage girl therapists are very skilled in removing all the pains of your body using their hands, finger, knee and some parts of body, come to our beauty spa center and enjoy all the services from them

  VastaaPoista
 31. only female to male massage centre near me gives you the opportunity to enjoy with the hot massage girl therapists of your choice, our massage therapists will do everything for you so come and enjoy

  VastaaPoista
 32. our hot girl therapists are quite capable to avoid all your problems, all skilled hot massage girls are available at full night service in chennai centre

  VastaaPoista
 33. Well done for all you’ve done and the great content provided!

  VastaaPoista
 34. You’ve shared some excellent material. I’m grateful for this post

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.