keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Tuli iso jytky!

Ehhei, ei syntynyt vauvaa, ei isoa eikä pientä, mutta muutama kilo kudetta muuttui metriseksi matoksi. Tämä siis virkkasi maton! Omasta päästä soveltaen, mahdollisimman yksinkertaisesti, hakien tuntumaa virkkaamiseen, haeskellen tasaista käsialaa ja kokeillen, onko virkkaaminen hauskaa vai ei. No on se.


Matto on suunniteltu uuden talon vessaan, joten se tulisi kuvatakin siellä, kuten makkaranpaistopallikin uuden talon uunin edessä, mutta koska vessasta puuttuu pönttö, on sama kuvata mattokin nykykodin makuuhuoneen lautalattialla. Yhtä vähän molemmissa voi asioillaan istua. Matto on tehty yksinkertaisesti ketjusilmukoita pitkä rivi virkaten, siitä kiinteillä jatkaen, ja lopuksi koko hökötys on kierretty ympäriinsä piilosilmukoilla.


Tekijällä ei ole ollut aavistustakaan siitä, miten kerää vaihdetaan tai miten kuteiden päät päätellään, mutta kieputtelin niitä alku- ja loppupäitä koukun avulla ees-taas silmukoiden mutkiin, kaikki samalle puolelle mattoa jotta toinen puoli kestäisi katseita - edes niitä vähemmän kriittisiä. Joten ei katsota nurjalle. Sitäkään en tiedä, saako tällaista mattoa oikeasti pestä koneessa, mutta minä kokeilen sitä ihan varmasti, kunhan se likaantuu. Täällä asuu nimittäin maailman laiskin matonpesijä.

Sain äitimummon kylään maanantaina, ja pari yötä ehdimme lasten kanssa iloita totisen mummon läsnäolosta. Totisella mummolla en tarkoita vakavaa mummoa, vaan sellaista, joka on oikeasti mummon tittelinsä lapsenlapsilla ansainnut, en tällaista feikkiä kuten minä. ;)

Totisten ja valemummojen turistessa mukavia keskenään syntyi maanantai-iltana pari trikoopaitaa, molemmat omille mukeloille. Kankaat on ostettu Royal-tuotteesta - ihania marjametsä- ja kaupunkimaisemia! Kultakutripaidan koko 86, eli vielä vähän iso kuopukselle...




Petronella-paita on pojalle luultavasti nyt ihan sopiva. 92-koon peruspaidasta sain viimein piirretyksi 98-kokoisen version. Molemmissa paidoissa kanttauksena Jofotexin keskiruskeaa resoria.


Vessan maton virkkauksesta jäi yli muutama kerä valkoista matonkudetta, ja päätin tehdä niistä jotain pientä. Eräänä iltana googletin virkatun korin ohjeita netistä, ja löysinkin. Sellaisia ohjeitahan on pilvin pimein tarjolla, ja melko lähelle samanlaisia varmaan suurin osa. Oman ohjeeni tulostin tällaisesta blogista,  ja sisuunnuin, kun postauksen kommenteissa joku kehui lastensa virkkaavan koreja innoissaan tämän ohjeen opastamana. Jo se nyt on kumma! Minä en pekkaa pahemmaksi jää, päätin, ja virkkasin myös. Oppia ikä kaikki!


Ennen kuin sain korin kuteenpäät päätellyksi, oli se jo hävinnyt näköpiiristäni, ja löytyi myöhemmin lastenhuoneesta. Tärkeisiin tehtäviin se pääsikin, ja siellä saa ollakin! 


Ehdinkin jo tätä virkatessani ajatella, mitä tällä tekisin, kun tuli ostettua valmiina yksi vastaava kori, ja neulomukset ovat jo siinä säilössä. Nalle sai tästä turvallisen talvipesän, joten hyviä unia vain sillekin!



Neulomukset, niin. En todellakaan ole edelleenkään mikään superneuloja, eikä kärsivällisyys tahdo riittää minkään suuremman työn toteuttamiseen, kun kerän puolivälissä katse jo haikailee ompelukoneen perään ja ajatukset alkavat kiertää sitä samaa vanhaa rataansa: ompelukoneella saa niin nopeasti valmista, miksen tee sillä! No villasukkia sillä on hankalampi tehdä, minä en ainakaan osaa, ja sellaisiin riittää vielä kärsimättömänkin pinna puikoillakin. Omille varpaille syksyn ensimmäisen lämmikkeet ovat siis täten valmistuneet!


Peruskamaa siis. S-marketista ostettua seiskaveikkaa, puikkokoolla 4, ja kymmenellä silmukalla per puikko (3o2n). Aikanaan opettelin neulomaan villasukat Käspaikan oivallisilla ohjeilla, ja nykyään saan sellaiset tehdyksi jopa ilman ohjetta. Muuten teen tietääkseni edelleen tuon ohjeen mukaan, mutta silmukkamääriä ja kantalapun korkeutta olen soveltanut omiin jalkoihini sopivammiksi.



Kangas-astiakaappikin pääsi viime perjantaina sisätiloihin, kun siskonmies tuli reippaana kaverina avustamaan omaa puolikastani sisälle kantamisessa. Päädyimme tuomaan tämän kuitenkin vielä tänne vanhaan kotiin, ettei tämä ole edessä lattioiden laitossa raksalla. Niitä on muuten alettu nyt laittamaan, jee! Pian pääsette näkemään vinyylilattiakuvia, ja myöhemmin kuulette tietysti myös käyttökokemuksia, jahka asumaan päästään.


Klasu ei pettänyt tälläkään kertaa, kun riiputti hyllyssään sopivan mallisia vetimiä vanhojen puisten tilalle.  Elinsiirtoprojekti on vielä vähän vaiheessa, kun kiinnitysruuveja joutuu lyhentämään muutaman millin verran ennen kuin käyvät näihin oviin, mutta hiljaa hyvä tulee. Meillä asuu pian 9 työtöntä valkoista puukahvaa!


Vähän tämä kämppä alkaa varastoa muistuttamaan, kun joka ikinen nurkka on ahdettu täyteen ties mitä, mutta vielä me mahdumme tänne itsekin! Vielä vähän aikaa....


21 kommenttia:

  1. Mistä mä aloitan?

    Matto on hieno. Millaisella koukulla sä sen virkkasit?

    Korikin on hieno. Tutustun ohjeisiin tämän kuun lopussa kun iso tentti on suoritettu. ;)

    Astia/kangaskaappi on paljon paremman näköinen uusilla vetimillään. Ja niinhän se on, että hiljaa hyvä tulee. ;)

    Jos teillä on paljon sun mielestä tavaraa niin tule meille... ja hei, teillä on sentäs siistiä!

    Villasukat ois hienot munkin jalkaan, mutta 7 luokan jälkeen en ole yrittänyt... enkä yritä! :)

    Jää odottamaan innolla kuvia uudesta kämpästä taas!

    ps. maksoin sillon kun viestiteltiin ne jutut, ootko huomannut?

    VastaaPoista
  2. Hieno on matto! Ja kyllä sen voi koneessa pestä. Itse olen pessyt itsevirkkaamia mattoja (matonkuteesta tehtyjä)koneessa 40 asteessa. Muotoilee sitten mäkänä.

    Loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  3. Mullakin on kiloinen räsykerä odottamassa inspistä, taidankin käyttää sen sittenkin koreihin, mattoja meillä ei enempää tarvita! Eli kiitos linkkivinkistä ;)

    Ihana astiakangaskaappi...! Tommosen mäkin tahdon...

    VastaaPoista
  4. nasba: no mistä mä alotan sitte? =)
    - Vaikka siitä että meillä ei ihan varmana ole aina noin siistiä, mutta kuvat otetaan nopeasti kahden sotkun välissä! =D
    - Maton virkkasin 8-koon koukulla, tosin pyöreän virkkausta ajatellen ostin 10-koon, koska mulla on niin napakka käsiala ja kude on suht paksua. Ohjeen mukaan tehtynä pyöreän maton alku alkoi heti kiertymään kupiksi, joten päätin siksi hankkia suuremman koukun.
    - Teillä ei varmana oo pinnasänkyä yhden oven edessä niin, että siitä ei pääse enää ollenkaan kulkemaan? Tästä yksityiskohdasta en edes ota kuvaa. ;)
    - Kiitos, en oo huomannut maksua kun en oo sitä kyylännytkään, mutta "vanhana tuttuna" kyllä postitin sun jutut siitä huolimatta eilen, pitäis olla perillä huomenna! Tulevat nykyään kakkosluokassa nuo helpostikuoret. Vähän viipyi tuo toimitus kun ei ollut asiaa ihmisten ilmoille aikaisemmin.. ;)

    Hilma: kiva kuulla! Lähinnä mietin tuota pääteltyjen kuteiden kohtaloa, että lähteekö ne purkautumaan sieltä.. ilmeisesti eivät. =)

    Pieni Lintu: kiitos <3

    VastaaPoista
  5. Ihania jutuja olet taas tehnyt! :) Tuo petronella-paita on tosi ihana, toi toinenkin paita on hieno, en vaan tykkää kankaasta niin paljoa.. :D

    Ja tosiaan, maton voi pestä ihan hyvin koneessa, ite oon pessyt ihan 60-asteessa.

    VastaaPoista
  6. ihania juttuja!
    eniten kuitenkin kiinnostaa, mikä vinyyli? ihan ns.muovimattoko vaiko senso gerflor(opin eilen tämän hienon nimen,jota tuttavallisesti kutsun vinyylilankuksi)? nimittäin meille tulee SG, olisi kyllä mielenkiintoista kuulla kokemuksia ja nähdä niitä kuvia!!

    VastaaPoista
  7. Onpas kiva tuo kori! Ja kultakutri paita kans :)

    VastaaPoista
  8. ihana matto, ihana kori ja ihanat paidat :D:D

    VastaaPoista
  9. Maisku: minä taas tykkään tuosta kultakutrikuosista enempi, se on jotenkin niin symppis! <3 Petronella taas on sellainen ihan-jees-kuosi. =)

    Hansu: ei tule sitä vinyylilankkua, vaan ihan vinyylimattoa. Gerfloria kyllä sekin, texline-mattoa. Kuosin nimi oli Folk White. Lankkuvinyylistäkään en ole kuullut kuin kehuja, joten hyvän ja jalalle lempeän valinnan teitte! =)

    Nusku ja Anskuli: kiitos, ihanat =D

    VastaaPoista
  10. Hienot paidat, ajattelin itse jättää tuon kultakutrin väliin, mutta en tiedä, pitäisiköhän vielä tilata kuitenkin.

    VastaaPoista
  11. Sustahan on tulossa virkkausvirtuoosi! Tosi kivoja virkkauksia. Ja nuo paidat on kivan iloisia molemmat.
    Aivan upea tuo vuoritetun mekon ompeluohje! Kiitos!

    VastaaPoista
  12. Sinulla on ollut ihan samat puuhat kuin minulla =) Kylppärin mattoa ja koria, vähän eri ohjeella tosin.
    Se on kivaa kun nopeasti saa jotain valmiiksi kun kuteesta tekee =D
    Maiju

    VastaaPoista
  13. Vau, oletpa ollut ahkerana! Hienoja viirkkauksia, minäkin olen täällä ranteet kipeinä, kun virkkaan koreja joululahjoiksi...

    VastaaPoista
  14. Miten sie ehdit tehdä kaiken tuon?? Hieno matto, ihanat paidat ja kori!

    VastaaPoista
  15. Ja suorakin siitä tuli! Matosta nimittäin... mulla ainakin on ongelmia, jos yritän virkata tuollaista suoraa kappaletta... reunat vääntyilee mihin sattuun.

    VastaaPoista
  16. vähänkö oon kateellinen tuosta astiakaapista! :D

    ja matostakin tuli ihana! mä en saa ite aikaan noin siistiä käsialaa :)

    langanpätkien päättelemiseen on monta koulukuntaa, mutta kun vaihta akerää mä otan sen viimesen langanpätkän, laitan sen työn päälle, siis silmukoiden päälle sormien väliin ja virkkaan sen työhön sisään. vaikee selittää, mutta eiköhän viivin virkkausnetissä ole kuvallista ohjetta tähänkin :)

    uuden kierroksen silmukat siis menee alempien silmukoiden JA langanpätkän ympäri.

    VastaaPoista
  17. Jos haluat matosta kahdelta puolelta katseltavan niin virkkaa kuteen päät mattoon mukaan, siis hetken aikaa vähän kuin kaksi lankaa mukana. Ei tarvitse siis päätellä mitään muuta kuin viimenen lopetuslanganpätkä :) Ja sen oppii tekemään kyllä niin ettei jää paksumpia kohtia mihinkään silti.
    Minä oon pessy koneessa vaikka kuinka monesti virkatut matot ja hyvin kestäny. Ainut että värilliset kuteet laskee pari pesua väriä (nimimerkillä limenvihreän neuleen omistaja, entinen valkoinen..)

    VastaaPoista
  18. No,mutta, niistähän tuli hienoja, siis tuosta matosta ja korista! Eiks vaan ookki virkkaaminen hauskaa! :) Ja nuo ompelukset... ihanat taas, ja hauskaa kyllä, just ennen kuin suuntasin tänne sun blogiin niin tilasin noita kankaita Royal-tuotteelta... :D Muuten noita kudemattoja pitäis pystyä pesemään koneessa... että sinne vaan pyörimään kun likaantuu! :) Villasukat on hienot! :)

    VastaaPoista
  19. Voi että kuinka hienoja oot tehny..tuo kori on vallan ihana ja sellasen tekoa vois kyllä harkita kuten matonkin tekoa. Kaapin kahvat just nappiin ja paljon on kivemman näköiset kun valkoset. Mulle tuli myös tänään royal-tuotteesta paketti ja monta ihanaa kangasta :)

    VastaaPoista
  20. Hienoja virkkuita ja onnistuneet sukatkin! Ihan turhaan vähättelet neulojan/virkkaajan taitojasi :)

    Blogissani olisi sinulle jotain.

    t. Niina

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.