sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Tyynynpäällisen ompeluohje


Laitetaas samantien tänne jonkinlainen ompeluohje kun sillä kerran kysyntää on - tämän ohjeen väsäämisestä on aikaa jo parisen vuotta, mutta saman asian se edelleen ajaa. Jos haluaa tehdä päällisen yhdestä kappaleesta, eli niin että yläreunaan ei tule lainkaan saumaa, ei vetskaria voi kiinnittää tällä tavalla, mutta näin on minusta ehkä kaikkein helpointa. Sen toisentyylisenkin kiinnitystavan voin joskus koittaa ohjeistaa, ja kirjekuorimallisen päällisen ohjeen toki myös... no asiaan nyt kuitenkin. Kuvat on aika sumeita, mutta koittakees saada selkoa.

- Ihan ekana kannattaa pestä kankaat, ettei tule yllätyksiä myöhemmin. Vetskarilliset päälliset kun kuitenkin tehdään yleensä pestäviksi..

- leikataan esim. 40x40cm:n tyynyyn 40x40cm:n palaset, ei siis saumanvaroja. Tulee mukavan napakka, kun sitten ompelee noin sentin saumanvaroilla. Tässä vaiheessa on helppo lisätä kappaleisiin pitsikoristeita, applikaatioita, tai mitä ikinä haluaakin..


- Ne sivut, joihin vetskari tulee, pitää huolitella ensiksi. Itse huolittelen saumurilla, mutta jos saumuria ei ole, voi käyttää ihan siksak-ommelta.
- Sitten ommellaan muutaman sentin matkalta niitä huoliteltuja sivuja yhteen, molemmista päistä. Väliin jää aukko vetoketjulle. Tässä vaiheessa kannattaa ehdottomasti silittää vetoketjun kohdalle tulevat saumanvarat valmiiksi nurjalle puolelle, jonka jälkeen vetskarin laitto sujuu huomattavasti helpommin.


- vetskarin voi kiinnittää neuloilla, jotta se on helpompi ommella paikalleen...

- ompelen oikealta puolelta vetoketjun kiinni kankaaseen ja samalla seuraan, että ketju jää kokonaan piiloon. Kun ompelee oikealta puolelta, siinä voi hyvin samalla seurata juuri tuota vetskarin jäämistä piiloon ja ohjata kangasta. Fiksumpi tekee tämän tietysti vetskaripaininjalalla, mutta onnistuu se tavallisellakin, kun siirtää neulan ihan reunaan. Ommel tulee kokonaan vetoketjun ympäri, mikä tekee vetskariaukosta kestävämmän. Kannattaa tarkistaa kun alkaa ompelemaan, että ne nurjalle silitetyt saumanvaratkin jäävät ompeleen alle, etteivät irvistele sitten valmiissa tyynyssä. Saumanvarat voi silittää vähän sitä senttiä leveämmäksi, niin on helpompi saada ne osumaan tikkauksen alle.

- Kun vetskari on ommeltu, kannattaa tässä vaiheessa muistaa avata se!!! Koska seuraavaksi tyyny ommellaan umpeen muilta sivuiltaan, ja jos vetskari on kiinni, tyynyä on melko mahdotonta kääntää oikein päin. ;)


- Ommellaan kaikki kolme avointa sivua umpeen ja huolitellaan, jonka jälkeen päällinen näyttää nurjalta puolelta tälle:


- sen jälkeen käännetään päällinen oikein päin ja silitetään huolellisesti. Sitten eikun tyyny sisään ja sisustamaan!


Tämä tyyny on ommeltu kirppislakanoista, keskellä on valkoinen vinonauha koristeena. Vetoketjun pituudella ei ole kovin tarkkaa väliä, koska lyhentäähän aina voi, joten kunhan on sen verran pitkä, että valmiista aukosta mahtuu sullomaan tyynyn. Ja tällainen suht napakka siis tulee kun leikkaa kappaleet ilman saumanvaroja - sisällä on "kaupan" 40x40 sisätyyny.

21 kommenttia:

 1. ihanaa!!! kiitos-kiitos-kiitos! olen pidemmän aikaa etsinyt pomminvarmaa, simppeliä ohjetta ja tässä sellainen. nyt ompelemaan, jos sais vaan ton lapsen päikyille :)

  VastaaPoista
 2. Kauniita. Todella paljon kiitos opetuksesta. Minäkin voisin alkaa kokeilemaan näiden ohjeidesi perusteella.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! <3 Tätä minäkin olen etsinyt! Ohje pääsee testiin jo tänä iltana!

  VastaaPoista
 4. Kiioksia!
  en yhden päällisen tos jo väkersin, tietysti vaikeimman kautta...
  (et ollut viel postannut tätä)
  No nyt ku nää ohjeet luettu, niin seuraava onnituu sit ilman tupinaa ja jupinaa :D

  VastaaPoista
 5. Meillä on joku outo sähkövika eikä netti toimi. Puhelimen kanssa en näe kuvia. Kuulosti kyllä siltä että mäkin onnistun. :) Kiitos ohjeista!

  VastaaPoista
 6. Ou YES! Kiitoskiitoskiitos, oon yrittäny vetskarin ompelua x kertaa siinä koskaan onnistumatta - mä oon ihan täysi urpo ohjeiden kanssa, mutta tää sun näyttää sen verran simppeliltä että toivoa on! Mulla onkin tuolla tyynyliinakankaita tuolla odottelemassa inspiraatiota, jospa tuota vaikka ensi viikonloppuna saisi aikaan. :)

  VastaaPoista
 7. Ihana olet kun jaksat ohjeistaa, isot kiitokset!!!

  VastaaPoista
 8. Ihana jos tästä on ollut jollekin apua!! =) Ei takuuvarmasti ole mikään oppikirjaohje, en muista missään nähneeni vetskarin kiinnitystä ohjeistetun tuolla tavallla, mutta minusta noin on helppo. ;)

  VastaaPoista
 9. Täsmälleen samat sanat Sanin kanssa :0

  Yhden tein ja kolme odottaa ompelua kun jostain syystä se into lopahti.
  Mutta josko sitten huomenna. Ei paljon selkeämmin voisi olla selostettu. Kiitos!

  VastaaPoista
 10. Erinomainen ohje!
  Yleensä olen liian laiska ompelemaan vetoketjuja tyynynpäällisiin, mutta tällä ohjeella viitsii. Testasin, blokkasin ja linkitin blogistamme tänne! :)

  -Piia

  VastaaPoista
 11. Suuret kiitokset Sinulle. Kerrankin joku viitsii kertoa miten on kauniit tuotoksensa tehnyt. Erittäin selvät ompeluohjeet olit tehnyt. Ompelun aloittelijalle ei ole paljon hyötyä, jos ainoastaan näytetään mitä kaikkea kaunista on tehty.
  MummiMari

  VastaaPoista
 12. Aloin ihmettelemään vetoketjullisten tyynynpäällisten tekoa, kunnes muistin nähneeni täällä joskus ohjeen! Ohje selkiytti ajatuksia, kiitos! Nyt ompelemaan:)

  VastaaPoista
 13. Ens kerralla kuvat isommiks :)

  VastaaPoista
 14. Tässä on käytetty vanhoja muualta siirrettyjä kuvia koska ohje on jo aikaisemmin tehty, kuten kerroinkin. Muissa ompeluohjeissani on isommat kuvat, ja suurenevat vielä klikkaamalla.ü

  VastaaPoista
 15. Onko sulla tavallisen (ei koristetyynyn) ohjetta? Pitäisi tehdä äidilleni joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat sellaisen ommeltua ilman ohjettakin - katsot valmiista päällisestä, miten se on taiteltu ja mittaat koon sen mukaan, tietysti lisäät sentin saumanvaroja joka puolelle.

   Poista
 16. Kiitos kovasti ohjeesta! Sain aikaan tosi hienon tyynynpäällisen, vaikka aika aloittelija olenkin:)

  VastaaPoista
 17. Kiitos ohjeesta, hyväksi havaittu moneen otteeseen. Blogiinkin linkattu.

  VastaaPoista
 18. Joo hyvä ohje toi on. Tosin olisi voinut mainita, että epävarmempi tai muuten vaan käsi ihminen vielä harsii ton vetskarin paikalleen nuppineulojen sijasta. Tai sitten perfektionisti tekee sen kanssa. Ei vie kauaa jos vertaa ratkomisen kestoon.. :)

  VastaaPoista
 19. Hyvä ohje ja onnistui tällaiselta aloittelijaltakin, joka on aikaisemmin ommellut vain verhoja. Eka onnistui mukisematta ja toiselle tuli sitten ne kaikki hankaluudet. Ei se mitään, ratkoja käteen ja uusiksi. Valmistuihan se toinenkin lopulta, eikä niiden teossa edes mennyt kauan.

  VastaaPoista
 20. Kiitos hyvästä ohjeesta! Linkki päätyi myös blogiini. :)

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.