perjantai 10. joulukuuta 2010

Pitkästä aikaa norsuja

Ensimmäinen Jofotex-kangas työstyi eilen illalla pojalle paidaksi. Alunperin ajattelin tehdä nappilistapaidan, mutta sitten löysin palan kesällä ostamaani vihreää Nanson trikoota ja näin silmissäni jo lopputuloksen:


Eli terekoristeluita taas. =) Ja samalla muistin kuvata myös tuon tereiden teon, kun siitä joku pyysi aikaisemmin jo ohjetta. Eli leikkaan 2cm leveää kaitaletta haluamastani kankaasta:


Langansuunnalla ei vissiin niin ole merkitystä. Yleensä leikkaan teret samoin päin kuin esim. resorit, mutta nyt tuota vihreää oli niin vähän ettei ollut valinnanvaraa suuntien suhteen. Ja hyvin tuntuu toimivan tuolla tavalla "juonteiden suuntaisesti" leikattunakin!

Leikkaamisen jälkeen silitän kaitaleen pitkittäin kaksinkerroin, ja sitten vain asetan sen silitetyn kaitaleen sillä tavalla ommeltavien kankaiden väliin, että kun kappaleet ommellaan yhteen, tere jää saumanvaran sisään ja näkyy siis muutaman millin verran oikealla puolella.Jos haluaa varmistaa siistin lopputuloksen, voi teren ommella ensin toiselle kappaleelle aputikkauksella, minkä jälkeen vasta yhdistää kappaleet (eli tässä tapauksessa hiha- ja etukappaleet).

Ommeltaessa hiha- ja sivusaumaa on kiinnitettävä huomiota siihen, mihin suuntaan nuo teret kääntyvät. Jos saumanvarat kääntää etukappaleen puolelle, tere osoittaa hihan puolelle ja tekee tavallaan vaikutelman, että etukappale on ulompana kuin hihat (kuten tässä paidassa on tehty). Toisin päin homma toimii tietysti päinvastoin. Pääasia on, että saumanvarat kääntyvät molemmissa päissä samaan suuntaan - sekä kainaloissa että pääntiellä.

Pojan vaatekaapista saisi pikkuhiljaa alkaa lajittelemaan pieneksi jääneitä pois, kun on tullut lähiaikoina tehtyä tuolle klopille monta 98-kokoista paitaa pienempien tilalle.


Pikkuisen häiritsee nämä rajaamattomat ja tökeröt, pimeät kuvat, mutta nyt on hetki kestettävä tällaisia! Siippa nollasi kankeaksi käyneen tietokoneemme eilen, ja kaikki kuvankäsittelyohjelmatkin on vielä asentamatta. Pitäisi olla reipas ja ryhtyä!

Ps. aina välillä minun on alkanut tekemään mieli tasosauma/peitetikkikonetta.. eihän minun pitänyt sitä kaivata kun on kaksoisneula?! Mutta ajatelkaa miten mahtava tuossa paidassa olisi helmassa sellainen vihreä tehostetikkaus!! Ehkä senkin masiinan joutuu vielä hankkimaan. Mutta vasta sitten kun on oikeasti tilaa ommella.

14 kommenttia:

 1. hienoa kun olet taas ohjeistanut!
  Tuo kangas on niin hienoa, tilasin sitä itsekkin, valitettavasti jo ihan muutaman pesun jälkeen on melkoisen haalistunut :( niin ärsyttää kun ostaa kalliita kankaita ja käy noin!

  VastaaPoista
 2. Huh, sulla tuota virtaa näyttää riittävän! ;) Oisit pistänyt mulle kangaspaketin mukana virtaakin vähän tulemaan, saisin minäkin jotain ommelluksi! :D Tai, oishan sitä virtaa aina välillä mutta aika on kadoksissa. Ihana paita ja tuo "lursa" myös!

  VastaaPoista
 3. lallatilaa: no höh!! Minä kuivasin aikaisemmin tilaamaani ruskeaa norsutrikoota rummussa eikä se ainakaan siitä tykännyt, ja ajattelin sitten että tämän pidän siistinä ja kuivaan narulla.. saapa nähdä pysyykö sitten kuitenkaan sen ihmeempänä. Kertaalleen pestynä tuo on vielä tosi laadukkaan oloinen kangas!

  pm: laitoin mä vähän energiaa ja aikaakin tulemaan paketin mukana, koitahan löytää ne positiivisuudet sieltä kankaiden seasta! ;)

  VastaaPoista
 4. ihana kangas ja ihana paita, vihreä sopii kyllä tuohon tosi hyvin! Ja sulonen poitsu :)

  VastaaPoista
 5. Oi ihana paita ja kiitokset ohjeesta, minä en oikein tykkä ranglasaumoista kun kaula-aukko jää minulla niin isoksi ja esikoinen varsinainen kirahvi onkin, palelee sitten kun äiti ei osaa pienentää rangla-kaavan pääaukkoa;( Kaunis yhdistelmä kyllä. Ja peitetikkikoneetta kuolaileen minäkin, vaikka varaa ei olis yhtään...

  VastaaPoista
 6. kewa: yleensä mulla ei jää nuo raglanpaitojen pääntiet noin väljiksi, mutta tuo Nanson neulos oli sen verran plöröä, ettei oikein toiminut. Pääntietä saat muuten pienemmäksi ihan sillä että leikkaat pääntiellekin saumanvarat! Siinä jo pelkästään tulee sentti lisää joka suuntaan. Pääntien resorikaitaletta täytyy sitten tietysti myös lyhentää että passaa pienennettyyn pääntiehen.

  VastaaPoista
 7. Tiina, no ompa kiva! Eiköhän ne sieltä kankaiden keskeltä sitten löydy nekin ;)
  Minäkin haaveilen peitetikkikoneesta, oisinkohan ollut niin kiltti että pukki sen toisi?!? :D Tai kohtahan se äitienpäiväkin koittaa..

  VastaaPoista
 8. Just leikkasin tänään omat vimpat norsut ;). Joulupukinkonttiin menee, eli hetki menee ennen esittelyä.
  Peitetikkikoneellahan ei saa sitä tehostetikkausta helmaan, tai monet kyllä tekee sen "väärinpäin", jolloin näyttää vähän tasosaumalle. Mulla siis peitetikkikone ja tasosaumaa edelleen kaipailen...=O Kai aina joku puuttuu...

  VastaaPoista
 9. ^ Hyvä pointti, Riikka! Minä en oo koskaan peitetikkikoneella ommellut, pelkästään teollisuus-tasosaumakoneella. Jotenkin ajattelin että ne tekee saman. Höh.

  VastaaPoista
 10. Kiva pusero! Tereet on tääl kokeilulistalla, viel kokeilematta, ehkä tää nyt anto sen inspiksen kokeilla :D
  Mä kans sanoin jokuaika sit että ei mulle mitään peitetikkikonetta, turhaa kotkotusta tällaiselle kotiompelijalle :D, vaan arvaappa mistä haaveilen ja varasti jokupv täält löytyy ;)

  VastaaPoista
 11. jes. kiitos ohjeesta. tulee tarpeeseen.

  VastaaPoista
 12. Hieno paita! :)

  Ps. Haaste sulle mun blogissa!

  VastaaPoista
 13. Kiitos ohjeesta, minä ainakin kyselin joskus miten nuo tereet tehdään. Niillä saa kivasti yksityiskohtaa vaatteeseen. :) Sitä en kylläkään ymmärrä miten saat nuo niin tarkasti saman levyiseksi molemmat, mulla aloittelijana tuo saumurin kanssa ompeleminen ei ole mitään millitarkkaa touhua...

  Mä en ole ollut peitetikkikoneesta ihan niin innoissani kuin luulin että olisin. Mulla on edelleen ongelmia sen kanssa että kone jättää takapuolella tikkejä välistä jos tulee vähänkin paksumpi kohta (siis esim. kaula-aukkoa kun ompelen niin sauman kohdalla jää lähes aina pari tikkiä väliin, jolloin tausta pitää korjata käsin jos ei halua tikkauksen purkaantuvan). Jälki olisi siis kivaa kyllä, mutta on turhauttavaa kun joutuu jatkuvasti tarkistamaan minkälainen saumasta tuli taustalta ja sitten mahdollisesti korjailemaan. En ollenkaan ymmärrä mikä mulla menee vikaan!!
  Mutta sulla tuskin ammattilaisena tulisi tällaisia tyhmiä ongelmia koneesi kanssa, eli saisit siitä varmaan enemmän iloa kuin mä. :)

  Ai että odotan sormet syyhyten Jofotexin kankaitani. :p

  VastaaPoista
 14. Pitääpä johonkin paitaan itsekin kokeilla tuota! Kiitos vinkistä :)

  Minä sain vasta pari päivää sitten saumurin, joten noista vielä erikoisemmista laitteista en ole ehtinyt haaveilemaankaan.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.