maanantai 7. syyskuuta 2015

Arkista taminetäydennystä

Tuntuipa suorastaan omituiselta ryhtyä pitkästä aikaa ompelupuuhiin. Ihan joutui pölyjä pyyhkimään koneiden päältä ja imuroimaan pöydän alta. En edes muista, milloin olisi viimeksi ollut näin monen viikon tauko ompeluissa.

 


Nyt pihahommat ovat vieneet vapaa-ajasta suuren osan, oikeastaan kaiken. Olen halunnut nauttia näistä lämpöisemmistä ilmoista joka hetki ulkona, ajatellen, että ommella ehtii syksymmällä. Nyt ollaan alle kymmenessä ulkoasteessa jo joka aamu, joten ompeluaika on tullut! Yläpuolella on eskarilaisen toppitäydennystä; jämäkankaasta sain juuri tehdyksi kaksi 116-senttistä toppia. Ennen toppeja, jo useita viikkoja sitten, ompelin esikoiselle tämän puolipitkillä hihoilla varustetun kaavakokeilun, jossa on rypytykset olalla. Muuten ihan kiva malli, mutta vaatisi olkasauman siirtoa eteenpäin, jotta rypytykset olisivat paremmin edukseen. Hihoja voisi myös kaventaa, kun kankaana on trikoo.



Poikanen sai parit helpot perushousut kaapista löytyneistä kankaista, joista tämä ensimmäinen on joku vuosia sitten saatu paksu collegen pätkä, väriltään hyvin vaalea vedenvihreä/harmaa. Kaavana on vuosia sitten isompaa poikaa varten piirretty perushousujen luottokaava koossa 104.




Koska hän on kone-, juna- ja automies henkeen ja vereen, piti nämäkin housut markkinoida kangasvärein painetulla puskutraktorin kuvalla. Värejä miettiessäni huomasin, että musta ja nyt kaipailemani harmaa puuttuvat valikoimistani kokonaan. Musta menee ostoslistalle, jotta saataisiin siitä myös sitä harmaata.




Tigerin leimaisimilla lisäsin housuihin myös ääniefektejä, joten näistä tuli lasten suussa heti brumbrumhousut. Epäilen tosin, että ääniefektit katoavat pesussa, jolloin joudun vahvistamaan pärinöitä kangastusseilla.




Toisiin housuihin löytyi viime talvena hankittu pala velouria, josta jo aikaisemmin ompelin tytölle yhdet pökät. 


Ompelijaan iski taskulaiskuus, joten kiersin taskujen teon polvipaikoilla. 


Paikkojen reunat saavat rispaantua ja rullautua pesussa ja kuivausrummussa miten tahtovat. Tähtipaita on ommeltu jo talvella.



Pari paitakaavakokeiluakin tein viikonloppuna, kun sattui silmiin lehtiä selaillessa pari hauskaa vähän erilaista mallia, jossa takakappale valtaa alaa etukappaleen puolelta.




Nuorimmaisen paitaan yhdistin kahta erilaista tummansini-valkoista raitakangasta, joita molempia oli kaapissa joku epämääräinen lahjoituksena saatu pätkä. Kaava (jota tosin muokkasin aika vapaasti) oli muistaakseni heinäkuun Suuressä Käsityölehdessä, sellainen tikkikangaspaita koululaisen päällä.




Toinen erilainen paitakaava oli Ottobressä, sekin taisi olla uusimpia numeroita.





Pyöräjoustocollege on Metsolasta, mutta yksivärisen vihreän interlockin tarina on vähän pitempi. Sain sitä metrikaupalla opiskeluvuosinani koululta, ja siihen aikaanhan tuo oli väriltään aika karmea. No, ompelin siitä pariin vieraspatjaan suojapussit, ja vuosia patjat olivatkin iloisen vihreitä. Viime kesänä lapset nukkuivat monta lämmintä kesäyötä leikkimökissä, ja patjat lojuivat siellä niin kauan, että niihin kertyi valtavasti kurasaapaiden jälkiä, roskia ja ties mitä kissankarvaa. Niinpä patjat päätettiin hävittää, kun ikääkin niillä oli jo ties kuinka paljon. Nappasin kuitenkin toisesta päällisen talteen, pesin ja talletin kangaskaappiin. Vielä tästä saisi tehdyksi vaikka mitä, jäljellä taitaa olla parimetrinen pala edelleen.




Etutaskuun nappasin pari Kamin tähtineppiä koristeeksi, ja nuo olan yksiväriset suikaleet ovat tosiaan takakappaletta. Ottobressä saumakohdat oli ommeltu näyttämään kirjekuoripääntieltä, mutta ekaluokkalainen ei ehkä arvostaisi vauvalookia, joten jätin sauman ihan sellaisekseen.



Itsellenikin tekaisin yhden kaavatestaustunikan viikonlopun aikana, mutta ei liikaa kerralla. Jos se sitten seuraavaksi! 

5 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä niin oma vankka tyyli tehdä vaatetta! Virkistävää ja mielenkiintoista katsoa näitä tuotoksia. Mäkin viikonvaihteessa pyyhin koneista pölyt ja sain tehtyä mm. peplumeita tytöille. Ensin harkitsin tarkkaan,mitä kangasta raaskin tuhlata malliin,josta en erityisemmin pidä. Kuitenkin kaava oli tosi kiva valmiina vaatteena ja vaate kiva lapsen yllä. Ennakkoluulottomuus kunniaan. Hyvää arkivaatetta pienillä jujuilla tarvitaan aina. Kiva nähdä kirjekuori kiinniommeltuna: toimii. Maria

  VastaaPoista
 2. kivan näköisiä vaatteita :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, pitkästä aikaa ompelupostaus, tätä on odotettu :D Hienoja vaatteita!

  VastaaPoista
 4. Kivoja vaatteita. Tuo bambikangas on ihanaa!

  VastaaPoista
 5. Mahtaa siellä pojalla sujahtaa nämä pöksyt jalkaan vikkelästi, niin mainiot yksityiskohdat! Kivoja kaikki muutkin :).

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.